Očekujem zvaničan odgovor ministra, propisi ne nalažu da je za privremenu bolnicu potreban infektolog

0
652
Nebojša Zelenović / Foto: printscreen

Tri novoobolela razlog za oprezni optimizam, navodi komandant Gradskog štaba za vanredne situacije

U Šapcu su danas registrovana tri lica pozitivna na virus COVID- 19, što čini ukupno 56. Smanjenje broja obolelih daje prostora za oprezni optimizam, saopštio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović na današnjoj konferenciji za novinare u dvorištu Gradske kuće. U COVID ambulanti pregledano je 17 pacijenata.

Poslata sva potrebna dokumentacija, odgovor ministra čisto politikanstvo

Odgovarajući na navode ministra zdravlja Zlatibora Lončara da saglasnost za otvaranje privremene bolnice u Ekonomskoj školi nije data, jer u Šapcu nema infektologa, Zelenović je napomenuo da je nedopustiv manir da se na zvanično pismo odgovara na konferenciji za medije, budući da je pisani zahtev sa pratećom dokumentacijom uredno poslat.

-Očekujemo pisani odgovor, koji mora biti argumentovan. Poslali smo rešenje o obrazovanju tima za sprovođenje svih aktivnosti na opremanju objekta kao privremene bolnice, izveštaj Zavoda za javno zdravlje o obavljenom higijensko- epidemiološkom nadzoru svih objekata koji su uzeti u obzir kada je trebalo da se odluči koji je najbolji za privremenu bolnicu, predlog plana organizacije rada privremene bolnice sa svim zahtevima koje treba da ispuni takav objekat, zaključak da se usvaja plan organizacije privremene bolnice koji je usvojio Gradski štab, naredbu da tim može da uđe u opremanje tog objekta, izveštaj o opremanju i zaključak Štaba da se usvaja izveštaj, nakon čega sledi pismo za davanje saglasnosti. To potvrđuje da smo se ozbiljno bavili time. Izveštaj koji su potpisali iz Zavoda za javno zdravlje (dr Snežana Panić, specijalista higijene, dr Igor Dragičević, i v.d. direktora dr Branko Vujković) navodi da u smeni treba da ima najmanje dva lekara, od kojih bi bilo poželjno da jedan sa radnim iskustvom ima obuku iz reanimacije. U smeni bi trebalo da bude najmanje četiri medicinske sestre tehničara i zdravstveni radnici raspoređeni u dva punkta- po jedan lekar, dve medicinske sestre tehničari i dve spremačice. Ako je objekat sa manje od 30 lica, dovoljno je da budu po jedan lekar, jedna sestra, jedna spremačica u timu. Nigde niko nije spomenuo da je potreban infektolog- naglasio je Zelenović.

Da Vas podsetimo:  PISMO JEDNOG OCA: A za čiju decu, Aleksandre?

On je podvukao da je otvaranje privremene bolnice je pitanje javnog zdravlja građana i suzbijanja širenja virusa, te da je to svakom dobronamernom jasno. Veruje da postoji značajan broj sugrađana koji zaziru od toga da se jave na testiranje u COVID ambulantu, jer ne žele na idu na Sajam. Podsetio je da je to karantinski smeštaj za ljude sa blagim ili bez simptoma.

-Zvaničan odgovor ministra nismo dobili i očekujemo pismeni odgovor zašto treba da postoji infektolog kada nijedna stručna služba nije rekla da treba da postoji. Ne razumem izjavu da je svako pitanje u vezi sa tim politika. Sad je politika da mi nemamo infektologa. Moje pitanje je: kakva je to politika? Šabac je ostao bez infektologa nakon raspodele rada prema organizaciji ministarstva, a sad se od nas očekuje da mi imamo infektologa. Mnogo veće privremene bolnice nemaju infektologa i rade, Sajam, Niš, dobio sam informaciju da infektolog nije ušao na Čair danima, baš kao što ni u Banji Koviljači nema infektologa. Za mene je takav pristup najobičnije politikanstvo. Istrajavaćemo na ovoj ideji, zato što je to u najboljem interesu Šapčana i svih drugih i jer ćemo na taj način zaustaviti širenje zaraze- istakao je komandant Gradskog štaba.

Veći broj testiranja zbog odlazaka onkoloških pacijenata na redovne terapije

Od 1.381 povratnika iz inostranstva, ostalo je 265 u produženoj izolaciji od 28 dana koja im ističe do 23. aprila. Niko od njih nema simptome, niti je oboleo. MUP vrši nadzor nad 402 lica i zabeleženo je samo jedno nepoštovanje mere i izlazak posle policijskog časa.

Sve službe Opšte bolnice Šabac rade, stanje je redovno i imaju 64 u izolaciji, zaraženih 11 i tri anesteziooga upućena u druge zdravstvene ustanove na rad. U COVID ambulanti Doma zdravlja pregledao je 17 pacijenata, od toga pet sa tegobama i 11 onkoloških, a jedan pacijent je upućen u bolnicu sa težom kliničkom slikom.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo prosvete potpisalo ugovor sa korona virusom

-U ovom periodu imammo veći broj testiranja, jer je pacijentima koji primaju hemioterapiju prema odluci Instituta za onkologiju potrebna potvrda da su zdravi zbog primanja redovne terapije. Do sada smo dobili 104 podloge za uzorkovanje na infekciju virusom i testirali 128, od toga 24 pozitivna, a 29 čeka rezultat. Svakodnevno dobijamo podloge od Zavoda i potražujemo svakog dana za naredni- navela je direktorka Doma zdravlja „Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković i dodala da je do sada 33 pacijenta sa lakšim simptomima transportovano na Sajam i u Banju Koviljaču.

Doktori svakodnevno kontaktiraju 133 kontakta sa COVID pozitivnim i daju savete o ponašanju u kućnoj izolaciji, ali i prate njihovo zdravstveno stanje. Ona je apelovala na sugrađane da budu u kućnoj izolaciji dok čekaju rezultate koji stižu najkasnije sutradan, u zavisnosti od vremena testiranja.

Direktorka Gerontološkog centra Šabac Marija Marković potvrdila je u razgovoru sa komandantom Gradskog štaba da je primila isporuke opreme Gradskog štaba i Ministarstva zdravlja, da nema zaraženih i da je situacija pod kontrolom. Privatnom centru za smeštaj starih lica u Slepčeviću danas je isporučen dodatni kontigent zaštitnih maski i rukavica i tamo navode da je sve pod kontrolom, izvestio je Zelenović. Zbog očekivane povećane frekvencije ljudi, sutra će biti pojačan nadzor na terenu. Sve gradske službe će kontrolisati da li se poštuju mere koje je propisao Grad u cilju prevencije virusa, a građani i preduzetnici biće sanksionisani za njihovo nepoštovanje.

Dragana Dimitrijević
Izvor: podrinske.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime