Od podele Kosova ostala samo – podela Gazivoda

0
514
Gaivode / Foto: YouTube Screenshot

Ideja sa Kosova o podeli nadležnosti nad Gazivodama, koji je, u stvari, opis trenutnog stanja na terenu, na tragu je onoga što bi proizilazilo iz Vašingtonskog sporazuma i pokazatelj da je Priština po prvi put spremna za pregovore, kaže za Sputnjik politikolog Jelena Vukoičić.

Analitičar s Kosova Fisnik Haljimi izjavio je da će američka studija izvodljivosti upravljanja jezerom Gazivode, koja proizilazi iz Vašingtonskog sporazuma, rezultirati podelom nadležnosti nad jezerom i njegovim kapacitetima.

„Moje tumačenje je da će jezero da se podeli između Kosova i Srbije po dobrima. To znači da će Kosovo dobiti vodu za termoelektrane i poljoprivredu, a Srbija će dobiti hidrocentralu i teritoriju Gazivoda“, rekao je Haljimi, a preneo B 92.

U tački Vašingtonskog sporazuma, koja se odnosi na pravo korišćenja jezera Gazivode, navodi se da će se Beograd i Priština saglasiti da sarađuju sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim pravnim licima američke vlade na studiji izvodljivosti za upravljanje jezerom Gazivode.

Podela Gazivoda – status kvo na terenu

Željko Marković, stručnjak za elektroenergetiku koji je lider za energetiku i industriju u konsultantskoj kući „Dilojt Srbija“ kaže da je predlog kosovskoga analitičara, u stavri, slika sadašnje situacije na terenu.

„Taj sistem je napravljen davno i on tako i sada funkcioniše. Problem oko Gazivoda bila je podela – da vidimo čije je vlasništvo ta elektrana. Jer, ona se ona sad vodi na JP ‘Ibar’ koje je registrovano na Kosovu, ali njim rukovode Srbi sa Kosova. I elektrodistributivni sistem četiri srpske opštine sa Kosova se napaja energijom koja je tu proizvedena“, objašnjava Marković.

Direktor JP Ibar koje gazduje Gazivodama kaže za Sputnjik da analitičari pričaju svašta i dodaje da je tačka Vašingtonskog sporazuma vezana za Gazivode „neprecizna“ i verovatno će studija koja se rađa, to pitanje preciznije rešiti.

Da Vas podsetimo:  Matična služba napisala da je Vukovar u Srbiji

Čekajući Bajdena Albanci menjaju retoriku

Jelena Vukoičić podseća da su kosovski Albanci do sada tvrdili da jezero Gazivode apsolutno pripada njima i da oko toga, kako i oko svih drugih pitanja vezanih za Kosovo za njih nije bilo nikakvih dogovora, ali je došlo do promene u njihovim izjavama nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.

Međutim, trebalo bi sačekati da prođu američki izbori, jer pitanje je šta će se dešavati ukoliko predsednik Tramp ne dobije drugi mandat, a očigledno je da se Albanci nadaju pobedi Bajdena i vraćanju starog kursa američke spoljne politike, upozorava Vukojičićeva.

U „zoni sumraka“ neophodni dogovori

Kad je reč o Gazivodama, situacija na terenu je otprilke takva kako je „opisana“ u viziji rešenja tog problema u izjavi kosovskog analitičara, smatra Vukoičićeva i dodaje da i ta stvar mora da se uredi nekim dogovorom.

„Naravno da će sve ovo što se dešava ići na štetu Srbije u smislu da je Srbiji nasilnim putem okupiran deo teritorije. Međutim, mi nemamo način da povratimo svoju vlast u ovom trenutku i moramo da se dogovaramo o tehničkim pitanjima. Albanci su do sada pokazivali uglavnom megalomanske zahteve, upravo zato što imaju leđa u Vašingtonu i zato što osećaju snagu koja nije njihova, nego snaga njihovih političkih mentora, onih koji su im napravili tu kvazidržavu i jako je teško s njima postići bilo kakav sporazum i u ovakvoj situaciji“,kaže Jelena Vukočić.

Ona ističe da bi bilo dobro da se što više tehničkih pitanja reši kako bi profunkcionisala ekonomija i normalan život, jer u ovoj nekakvoj „zoni sumraka vezanoj za Kosovo, živimo više od 20 godina“.

Vladimir Sudar
Izvor: Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime