Od Titovih epoleta do uniformi narodnih heroja

0
1258

epoleteVuk Jokanović je kolekcionar iz Pančeva koji već godinama sakuplja vojne značke, ordenje, uniforme… U svojoj kolekciji ima oko 20.000 primeraka Od 1945. do danas. Vuk je vojno lice, sada već u penziji, pa otuda i ljubav prema ovom hobiju. Kako je stariji, kaže on, ima sve više elana da obogati svoju kolekciju. Jedini problem je što nema kome da je ostavi u amanet.

Vuk je kolekcionarstvom počeo da se bavi 1982. Sakupljao je male značke, kao i većina ljudi. To je u ono vreme, kaže on, bilo pomodarstvo. S obzirom na to da je vojno lice, kolekciju je obogaćivao činovima, značkama, amblemima akademija, vojnih škola.

2016-10-24_071019– Mnogo vremena sam provodio idući i tražeći. Po celoj Jugoslaviji sam tražio oznake u garnizonima gde su jedinice bile locirane. Godine 2000. sam počeo skupljati uniforme. Nalazio sam ih na buvljacima. Pronalazili su ih u kontejnerima, uzimali ih i prodavali. Bilo mi je žao da završe na takav način. Išao sam kod određenih ljudi, generala, admirala, i sada imam više od 350 uniformi 180 generala i admirala, priča Vuk Jokanović.

Vuk u svojoj kolekciji ima oko 20.000 različitih predmeta i oni obeležavaju period od 1945. do danas. Svoju kolekciju izlagao je po pojedinim garnizonima – u Nišu, Vranju, Paraćinu, Svilajncu, po akademijama u Beogradu i Pančevu.

2016-10-24_071048– U poslednje vreme aktivirao sam se da neke stvari dam muzeju uz neku nadoknadu ili bilo šta, ali govorili su da nemaju para za to. Ja bih najradije poklonio uniforme, jer su mi one najteže za održavanje, kaže Vuk Jokanović.

Jokanović je, kaže, najviše vezan za uniforme narodnih heroja. U to vreme bila je čast biti ratni heroj. Da bi to postao, trebalo je ratovati pet godina i voditi jedinice, a danas to može biti svako. Od Titovih stvari ima njegove činove.

Da Vas podsetimo:  Uroš Bobić i Fumiko Knežević dobitnici nagrade „Branislav Mane Šakić“

– To sam kupio od sina njegovog krojača Rodića. U vreme dok je bio živ nisam skupljao, inače bih imao dosta njegovih stvari. Ja sam prodoran – idem, tražim. Ponekad sam i bezobrazan, ali drugačije i ne možeš skupiti, kaže Vuk Jokanović.

Vuk Jokanović ima 71 godinu i kaže da je i dalje pun elana kada je o kolekcionarstvu reč. Da treba, išao bi i u Niš po značke i ne bi mu bilo teško.

Južni Banat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime