Fejsbuk: Odbio odlikovanje NATO zločinaca

0
803

Češki veteran s Kosova odbio odlikovanja NATO: Stidim se što sam služio zločinačkoj organizaciji

Bivši češki vojni lekar, veteran iz misija na Kosovu, u BiH i Avganistanu, zatražio je od češkog ministra odbrane da mu oduzme odlikovanja NATO.

Potpukovnik Marek Obrtel je uputio ovaj zahtev zbog toga što se ne slaže s politikom Zapada prema Rusiji i jer se stidi zapadnog vojnog saveza kao „zločinačke organizacije“.

„Impuls za taj korak je sadašnji politički razvoj“, rekao je za današnju „Mladu frontu Dnes“ potpukovnik Marek Obrtel, nekadašnji načelnik 11. češke poljske vojne bolnice u Avganistanu.

„Služio sam uvek najbolje koliko je bilo u mojoj moći, jer smatram da takva služba ne može da se radi polovično. Ali već tada, posebno u vezi sa sukobom na Kosovu, počeo sam da sumnjam u to da je naš put ispravan“, napisao je Obrtel u otvorenom pismu.

Češki vojni lekar zatražio je da mu se oduzmu četiri medalje NATO koje su mu dodeljene za službu u inostranim mirovnim misijama, zato što se, kako je napisao, stidi što je služio „zločinačkoj organizaciji“ koja na čelu sa SAD „nameće svoje interese svetu i izaziva oružane sukobe“.

Obrtel je smatra da SAD zbog toga što navodno ekonomski propadaju, žele da izazovu svetski rat s Rusijom i da za to zloupotrebe teritoriju Evrope.

Češki potpukovnik je pohvalio je predsednike Rusije i Češke, Vladimira Putina i Miloša Zemana koji po njegovoj oceni naziva stvari pravim imenom i podseća Čehe da je Rusija deo Evrope.

„U novom Hladnom ratu stojim na strani predsednika Putina“, napisao je Obrtel.

Ministarstvo odbrane Češke je poručilo Obrtelu da ne postoji propis po kojem bi ono moglo da mu oduzme medalje, i da, ako želi da ih se odrekne, mora sam da ih vrati.

Da Vas podsetimo:  "U 9-om mesecu sam trudnoće, pred porođaj i imam korona virus"

(Beta)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime