Odgovor Vučićevim lobistima u Rusiji koji se zalažu za podelu Kosova

1
802
Foto: printscreen

Nekoliko dana u ruskoj javnosti se pojavljuju tekstovi koji imaju za cilj da opravdaju takozvanu podelu Kosova, odnosno dogovor između Trampovog izaslanika za Kosovo i direktora Nacionalnih obaveštajnih službi SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Vučića. U lobiranju za dogovor o podeli Kosova prednjače gospoda Pjotr Iskenderov i Oleg Bondarenko. Čudno je da oni, iako ruski navodno eksperti za Balkan, podržavaju plan koji zastupa Grenel – direktor Nacionalnih obaveštajnih službi SAD i bivši ambasador u Nemačkoj, čovek koji se neumorno borio protiv Severnog toka. Kao profesora međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici čudi me da se ruski državljani zalažu za nepoštovanje srpskog Ustava? Vučićeva ideja o podeli Kosova je u suprotnosti sa srpskim Ustavom iz 2006. Granice Srbije i pravni sistem mogu da se menjaju samo ako se obezbedi 2/3 većina u Narodnoj skupštini i  podrška naroda na obaveznom referendumu. Gospodin Vučić nije u stanju to da obezbedi pa se zato netransparentno i nezakonito dogovara sa Amerikancima. Da li ruski Vučićevi lobisti smeju takav nezakoniti i štetan stav da iznesu vezano za svoju zemlju? U Rusiji se povodom promene i primene ustava postupa onako kako je uobičajeno u pravnoj i suverenoj državi. Ustav se menja u Dumi i na referendumu.

Srbija će dogovorom o predaji teritorije  dobiti samo jednu jedinu celu opštinu na severu Kosova – opštinu Leposavić. Vučić galantno daje delove dve opštine na severu – Zvečan i Zubin Potok, uključujući i ekonomske gigante Trepču i elektro-sistem Gazivode, kao i deo opštine u centralnoj Srbiji Preševo. Konačno, daje i ono što Milošević pod NATO bombama nije hteo formalno da potpiše – sve opštine južno od Ibra uključujući 1.600 sakralnih objekata i najpoznatija 4 srpska pravoslavna manastira pod zaštitom UNESKA – Gračanicu, Dečane, Bogorodicu Ljevišku i Pećku patrijaršiju. Dakle, Srbija Vučićevim neustavnim planom dobija 1 opštinu, a predaje oko 100.000 svojih sunarodnika, oko 1.600 crkvenih objekata i oko 15% svoje teritorije. S obzirom da je u međunarodnom javnom pravu odavno napuštena doktrina eksteritorijalnosti (to znaju i studenti na prvoj godini pravnih nauka za razliku od gospodina Bondarenka) gubitak Pećke patrijaršije bi bio trajan. Vučić će tako, predajom  dogovorenom na  800 godina autokefalnosti SPC, uspeti da natera Srbe na ono što ni moćna Osmanska imperija, ni komunistički diktator Hrvat Josip Broz Tito, ni najmoćnije NATO države 1999. nisu uspeli – da se dobrovoljno odreknu Pećke patrijaršije, vekovnog sedišta SPC. Tako bi Vučić dovršio ono što je počeo zaključivanjem Briselskog sporazuma 2013. kojim je prihvatio 2/3 Ahtisarijevog plana, plana kojeg je bivši srpski premijer Koštunica u mnogo težim okolnostima 2007. godine odbio. Na osnovu Briselskog sporazuma i dopunskih sporazuma, Srbija je u periodu 2013-2020. ukinula sve ono što je uz velike muke sačuvala i izgradila na Kosovu nakon bombardovanja 1999. Srpski MUP na Kosovu od 1.200 pripadnika, Civilnu zaštitu osnovanu 2006. od 800 pripadnika – uglavnom prekaljenih vojnika, kancelarije MUP u predgrađu Prištine i južno od Ibra, srpsko pravosuđe južno i severno od Ibra, srpske opštine, upravne organe. Srbija je nakon dolaska Vučića na vlast primenila sporazum o granici koji Prištini omogućava prisvajanje 35 miliona evra prihoda godišnje, predala je secesionistima i energetski sistem i telekomunikacije i međunarodni pozivni broj +383. Vučić je javno pozivao srpske sudije 2017. da se priključe albanskim secesionističkim sudovima. Takav poziv od strane centralne vlasti na kršenje važećeg Ustava i izgradnju secesionističkih institucija nije zabeležen u modernoj pravnoj istoriji…

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili život u strahu

Vašington je očigledno već počeo da ispunjava svoj deo dogovora Grenel – Vučić tako što je organizovao smenu takozvanog premijera Kosova Kurtija u martu 2020. Da li iko ko nije lobista ili nema lični interes zaista misli da Amerikanci daju besplatne ustupke?

Potpisivanjem dogovora o  podeli u Beloj kući i time formalnim priznanjem Kosova, Beograd će faktički staviti van snage Rezoluciju 1244 SB UN. Odnosno, istu onu Rezoluciju koja garantuje suverenitet Srbije i koju zvanična Moskva žestoko brani  u Interpolu, UNESKU, afričkim, azijskim i američkim zemljama koje povlače priznanje nezavisnosti Kosova (17 država u proteklih nekoliko godina).

Tako će glavni diplomatski adut Moskve na Balkanu biti stavljen van snage i narušen međunarodni ugled Rusije.

Da je jedan od elemenata Grenelovog dogovora potiskivanje Rusije iz Srbije pokazuje i sledeće. Nakon sastanka Grenel – Vučić u Vašingtonu, srpski predsednik se sve do 3. aprila nije obratio ruskom predsedniku za pomoć povodom Korone iako je Srbija procentualno u odnosu na broj stanovnika imala najveći broj zaraženih u regionu. U međuvremenu je uputio poruke Merkelovoj, Siju, Trampu, DŽonsonu i šeicima iz UAE. Kada je Rusija u roku od 24 sata poslala Srbiji 11 velikih transportnih aviona i 90 lekara, Vučić ih čak nije ni dočekao na aerodromu, iako je nekoliko dana pre toga uz pompu dočekao jedan jedini kineski avion. Vučić, inače nosilac ruskog ordena, se za rusku pomoć koja je ubedljivo bila najveća „zahvalio“ tako što je 15. aprila na državnoj RTS više puta u udarnom terminu emitovan antiputinovski i antiruski film „Putinovi svedoci“, autora Vitalija Manskog. Više su nego smešne tvrdnje da je to urađeno bez Vučićevog znanja. RTS se finansira iz državnog budžeta i država u potpunosti kontroliše upravni odbor RTS-a. Direktoru RTS je 2019. produžen mandat iako je stekao uslove za penziju.

Da Vas podsetimo:  Prosvjetina škola u Beču i drugi projekti nastavljaju se čim bude moglo

Dakle, za podelu Kosova su direktor nacionalnih obaveštajnih službi SAD Grenel, koji je na to mesto došao i zbog doprinosa zaustavljanju Severnog toka, i Vučić.

Protiv podele Kosova je srpsko javno mnjenje, što pokazuje Vučićevo neustavno izbegavanje referenduma. Protiv podele je i SPC – pokazuje saopštenje Sabora SPC iz maja 2019. Podela je protivna međunarodnom pravu, odnosno Rezoluciji 1244 kao i Ustavu Srbije iz 2006. Onome ko nije poslovno vezan za Vučića, više je nego jasno šta je ispravno.

Na kraju, neka lobisti podele u Srbiji i Rusiji dođu na KIM da objasne narodu zašto je bolje da žive u albanskoj secesionističkoj tvorevini i po albanskim zakonima, a ne u srpskoj državi po srpskim zakonima.

Dejan Mirović
Izvor: geostrategy.rs

1 KOMENTAR

  1. Odavno sam govorio da je AV najveći izdajnik u istoriji Srbije. Potajno se nadam da neće stići da prizna našu južnu pokrainu, za zemlju šiptarsku. Pa ja i moja ćerka smo kršteni u Pećkoj Patrijaršiji, alooo. Ko je on da predaje našu zemlju tudjinu ? Neka dobro razmisli pre svake odluke.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime