Odlazak klintonista i iz Srbije?

2
781

Januar menja sve. Sa dolaskom Trampa na mesto predsednika SAD mnogo šta će se promeniti u američkoj politici – ljudi i prioriteti, saveznici i rivali. Nama je od vitalnog značaja to što će se resetovati odnosi sa Rusijom sa nastojanjem da se postave na nove pragmatične osnove umesto doklintonovske antiruske histerije Obamine administracije. Sa druge strane Kina postaje rival broj jedan, pre svega ekonomski.

alek-i-skotNa kraju EU gubi značaj a Nemačka se Merkelovom postaje poslednji bastion neoliberalnog klintonizma.

Srbija je mnogo propatila pod klintonistima i devedesetih i posle dvehiljaditih. No postmiloševićevska politička i medijske elita je u velikoj meri selektovana i formirana od strane klintonista. Neki od njenih pripadnika su klintonisti od uverenja a drugi jer je to bio način da uspeju po onoj narodnoj „oj Turčine od nevolje kume“. No bilo kako bilo ovo je objašnjenje za perverznu pojavu da su srpski mediji bili preplavljeni onima koji su sramotno navijali za Hilari iako su nas klintonovci bombardovali 1999. Neko je tu navijao iz uverenja a neko iz koristi koje ima od veze sa klintonovskim establišmentom obamine administracije i soroševskog NVO sektora.

U Americi su od Trampove inauguracije klintonovci prošlost no oni će ostati prisutni u Evropi, pa i u Srbiji. To vidimo po štetnoj kampanji koja se vodi protiv novog američkog predsednika u medijima koji važe za zapadne i liberalne. Tu kampanju vode oni isti koji vode kampanju protiv Rusije ili protiv srpskog nacionalizma. Na političkoj sceni klintonista ima i u vladajućoj koaliciji a dominiraju u onom što se odaziva na proevropska opozicija.

Eventualni parlamentarni izbori koji bi išli uz predsedničke bi doneli čistku klintonovaca na političkoj sceni. Bez obzira na motive za raspisivanje paralamentarnih izbore od strane vlasti (da pomognu svog kandidata na predsedničkim izborima) njihov efekat bi bio izuzetan – odlazak srpskih klintonista u političku penziju. Pri tome se dovoljno podsetiti kako su uz pritisak zapadnih ambasada domaći klintonisti ugurani u parlament. Tim raščišćavanjem političke scene, gde bi se iz arene izbacili oni koji imaju jedan ili dva procenta podrške građana a koji se predstavljaju kao “faktor”, bi se posle Bregzita i pobede Trampa desila još jedna pobeda koja vraća nadu Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Vučiću sram te bilo – pokrenuo si lov na srpsku dijasporu!

Branko Radun

Branko Radun

www.vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Pošto je najveći klintonovac u Srbiji Aleksandar Vučić, da li to, doskorašnji zaštitnik i perač glupih političkih potez, Radun predlaže i priželjkuje njegovu smenu? ja sam ovaj tekst shvatila kao poziv da se predstojeći predsednički i parlamentarni izbori iskoriste za progon Vučića i njegove sekte.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime