Odrastanje u sjeni Jašarijevog spomenika

0
1110

Srbica-1U selu Banje, u opštini Srbica, rodnom mjestu vođe albanskih terorista Adema Jašarija, trideset dječaka i djevojčica iz srpskih porodica ide u obdanište, koje liči na svojevrstan karantin.

Sabijeni u jednoj sobi, koju zovu učionicom, bez jaslica i spavaonice, ova dječica uz igru i pažnju učiteljica i vaspitačica žive svoj svijet u koji se ne probija zla krv i mržnja, kojom su okruženi.

Izolaciju u kojoj žive teško je riječima opisati. Njihov boravak u obdaništu i putešestvije uzanim blatnjavim izlokanim seoskim putevima od kuće praćen je budnim očima članova porodica.

Do vrtića ih dovode držeći ih za ruke,jer je za srpsku djecu, izvan kućnog praga i vrtića, opasno da se spuste trista ili četiri stotine metara dalje na livade da se poigraju.

Oni već sada znaju da se njihove kuće nalaze na svega kilometar od naselja Rudnik, čije ulice nose nazive vođa terorističke OVK, u kome ekstremisti kamenuju i napadaju njihove roditelje pri odlasku i povratku iz Kosovske Kamenice.

„Ovo su naši mali heroji. Ova deca su srce srpstva“ – kaže njihova vaspitačica i direktor vrtića „Maja“ Marija Savić, koja, uprkos skučenom prostoru u kome borave djeca, kaže da je taj vrtić „najlepše i najradosnije zdanje na planeti“.

Ipak, treba im nov objekat, sa jaslicama i odvojenom kuhinjom i toaletom.

SrbicaTreba im i voda za piće, treba im prostor u kome će smjestiti igračke koje uglavnom uz pomoć roditelja i vaspitača prave od krpica i konca.

Potreban im je i bolji put i sloboda da se igraju i da pojure za loptom istim onim livadama kojima je bilo moguće hodati i trčati do 1999 godine.

Iz ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj vladi samoproglašenog Kosova obećali da će u proljeće početi gradnja vrtića te da će uz pomoć Kancelarije za Kosmet pokušati da ubijede Srbina koji ne živi u Banjama da im da vodu i da im ne kida crijevo jer im voda za piće znači koliko i novi vrtić.

Da Vas podsetimo:  Srbi za Srbe: Nedovići imaju više dece, nego škola đaka...

Dobili su obećanje da će biti asfaltiran put u dužini od nekih desetak kilometara kako bi se ova srpska enklava uvezala sa Zubinim Potokom.

Izgradnjom puta njihovi roditelji i putnici namjernici više ne bi morali da rizikuju prolazak kroz Rudnik i Srbicu sa čijeg centralnog trga gleda spomenik Ademu Jašariju i podsjeća na zločine.

U Banjama i susjednom Suvom grlu živi oko 500 Srba odlučnih da opstanu tu gdje je Joanikije Devički još u 14. vijeku vijeku pred najezdom Turaka „tihovao“ braneći srpsku duhovnost.

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime