Održao predavanje u francuskoj školi pre 8 godina pa dobio pismo: Kosovo lična rana Srbima, dolazim po treći put

0
1643

Ništa nije uzaludno. Svako seme kad-tad nikne – ovako francuski humanitarac Arno Gujon piše o mladiću, svom francuskom sunarodniku, od kojeg je nedavno dobio pismo u kojem mu piše da je uvideo u kakvom položaju žive Srbi na Kosovu i Metohiji – „ugnjetavani u opštoj ravnodušnosti“.  On će uskoro po treći put posetiti Srbiju. Pre 8 godina, ovom mladiću, tada školarcu, Gujon je u francuskom Anžu, držao predavanje upravo o Kosovu i Metohiji, i po sopstvenom priznanju, uticao na njegova zapažanja u koja se i uverio prilikom dolazaka u Srbiju. Bio sam frapiran činjenicom da mlade Srbe odlikuju izvanredan altruizam i darežljivost, piše Gujonu sunarodnik. Sam Arno Gujon, odrastajući u porodici u kojoj se negovalo istorijsko prijateljstvo između Srba i Francuza, slušao je dedine priče i zavoleo Srbe. Kasnije je, kako je više puta govorio, bio pogođen nepravdom koja je Srbiji naneta bombardovanjem, kako je objašnjavao. A, od kada se 2004. godine dogodio pogrom na Kosovu i Metohiji, odlučio je da se posveti humanitarnom radu. Danas živi u Beogradu i, pored francuskog, ima i srpsko državljanstvo. Gujon je nedavno objavio knjigu „Svi moji putevi vode u Srbiju“. Pročitajte pismo francuskog mladića koje je objavio Arno Gujon na svojoj Fejsbuk stranici:

„Za desetak dana ću po treći put putovati u Srbiju, tačnije u Beograd.

Već nekoliko godina pratim rad Vaše humanitarne organizacije, zapravo od kada ste došli da održite predavanje u mojoj srednjoj školi u Anže-u (Angers).

Ja sam tada, sa još nekoliko prijatelja, uvideo u kakvom položaju žive Srbi na Kosovu, ugnjetavani u opštoj ravnodušnosti, makar što se tiče Francuske.

Zato sam dva puta nakon toga, u julu 2016. i avgustu 2017. posetio Srbiju.

Prilikom svakog susreta sa ljudima, imao sam priliku da uvidim da pitanje Kosova prevazilazi puku političku problematiku, već da ga ljudi doživljavaju kao nacionalnu dramu, ili čak kao ličnu ranu.

Da Vas podsetimo:  Izmišljanje neprijatelja u liku brata svog

Ja sam, kao mlad Francuz koji se družio do tada samo sa francuskom omladinom, koja je sve više materijalista i uspavana u svom komforu, bio frapiran činjenicom da mlade Srbe, uključujući i one koji kažu da ih politika ne zanima, odlikuju izvanredan altruizam i darežljivost.

Pošto sam stupio u kontakt sa članovima ‘Solidarnosti za Kosovo’ u Francuskoj, koji su mi dali Vašu mejl adresu, bilo bi mi mnogo drago da se upoznamo tokom mog sledećeg boravka u Beogradu, ukoliko ste u mogućnosti.“

kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime