Odustajanje od referenduma bi bilo štetno

0
612

© Tanjug/ OKSANA TOSKIC  Odustajanje od referenduma bi bilo štetno i ne bi doprinelo regionalnoj bezbednosti, smatra banjalučki politički analitičar Gostimir Popović uoči sastanka lidera bosanskih Srba sa državnim vrhom Srbije.

Popović za Sputnjik kaže da je Savet za implementaciju mira u BiH virtuelna institucija i da ne zna čemu ona služi, niti koji su njeni ciljevi.

„Tu organizaciju možemo posmatrati iz dva ugla — da je napravljena sa ciljem da pravi permanentni pritisak na Republiku Srpsku i celokupan srpski narod. Drugi ugao posmatranja leži u činjenici da je predstavnik Rusije u tom telu jasno i nedvosmisleno rekao da ta organizacija želi ustupke od strane srpskog naroda, a da pritom ne želi da uđe u bilo kakav dijalog“, kategoričan je Popović.

Bošnjaci stavili veto na referendum u RS

Kako kaže, opšte je pravilo da je izjašnjavanje ljudi o nekom značajnom pitanju za njih istorijska i neotuđiva kategorija, pa tako i Republika Srpska ima pravo na izjašnjavanje.

„Svako osporavanje tog prava predstavlja veliki udar i pripremu za mnogo gore stvari“, napominje Popović.

Od predstojećeg sastanka lidera Srbije i Republike Srpske Popović očekuje odražavanje jedinstva svih političkih subjekata srpskog naroda, jer je to uslov opstanka srpskog naroda na planeti, a naročito na jugoistoku Evrope.

„Odustajanje od referenduma ne bi bio doprinos regionalnoj bezbednosti, već upravo suprotno — davanje vetra u jedra regionalnoj nestabilnosti. Odustajanje bi bilo veoma štetno i ne bi doprinelo ni podlogama za bilo kakvu buduću saradnju“, kaže Popović za Sputnjik.

Kada je reč o tvrdnjama Saveta za implementaciju mira u BiH da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da nijedan referendum to ne može da promeni, Popović kaže da ne postoje odluke i ljudske aktivnosti koje ne mogu da se promene.

Da Vas podsetimo:  Čudo u Crnoj Gori

Rusija: Referendum u RS unutrašnja stvar BiH

„To je milion puta do sada pokazala istorija, pa su te priče deplasirane i predstavljaju nepristojan pristup i odnos prema Republici Srpskoj“, kaže Popović.

Prema njegovim rečima, sarajevski politički krugovi su takvi kakvi jesu već čitav niz godina.

„Oni, međutim, sada imaju problem, jer je Ankara, njihov glavni saveznik sa istoka, u još većim problemima, pa pokušavaju da sami naprave neki nered dok Ankara ne ojača“, smatra Popović.

Sandra Čerin, Miloš Ćurčin

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime