„Okrećem glavu da ne vide moje suze“

12
1732
Foto: Beta

Otac dve devojčice Života Jović (42) iz kuršumlijskog planinskog sela Seoce, svakog jutra sa svojim čerkama pešači do Kuršumlije, kako bi ih odveo u predškolsko, koje je od tog sela udaljeno oko 40 kilometra.

Porodična kuća Jovića nalazi se u planinskom selu, u kojem nemaju komšije, a Života svakog jutra ćerke Tamaru i Teodoru u naručju, ili pešiće vodi osam kilometara kroz bespuće Kopaonika do asfaltnog puta, jer nema autobuskog prevoza.

– Teško mi sve to pada, nosim obe, jednu, pa drugu, pa onda malo hodaju same. Preplačem ceo put, okrećem glavu da ne vide moje suze. Kad stignemo do asfaltnog puta, čekamo da naiđe bilo kakav prevoz. Svako hoće da nas poveze, uglavnom drvoseče sa kamionima – kazao je Jović.

On dodaje da ćerke svakog dana čeka ispred predškolskog u Kuršumliji, nakon čega ih ponovo istim putem vraća nazad za Seoce.

Majka Sanja Jović (39) je rekla da svakog dana u strepnji čeka da se vrate u selo.

– Gotovo nikad nisu stigli kući pre mraka. Svakakve me misli muče, da nisu sreli vuka ili divlje svinje. Svašta ovde ima, pa krenem im u susret sama kroz šumu – istakla je ona.

Prema njihovim rečima, za pomoć su se svima obraćali, kako opštini Kuršumlija, tako i Centru za socijalni rad, Crvenom krstu, ali se svako obraćanje završilo na obećanjima. Dodaju da su tražili stambeni prostor u Kuršumliji ili prevoz za devojčice, ali i pomoć u hrani.

Porodica Jović živi u oronuloj staroj kući, a preživljavaju od nadnica koje Života zaradi vikendom, kada devojčice ne idu u predškolsko ili kada je raspust, dok tokom leta obrađuju plantažu malina.

Da Vas podsetimo:  Pobegla od kuće da bi polagala prijemni, sad dobija stipendiju za prestižni fakultet u Nemačkoj

Ove zime stanovali su u kući jednog rođaka koji im to nije naplaćivao, ali im je on otkazao stan, pa su morali da se vrate na planinu.

dnevno.rs/BETA

12 KOMENTARA

 1. Срби сами себе уништавају.Комунизам кога ми називамо и проклињемо да је уништио српски народ е то није тачно. Код нас је до 1991. год. владао социјализам и мислим једно од најбоље могуће владавине.А и комунизам није лош у односу на ову анархију која влада у Србији. До 1991. год. Биле су јаке фабрике, фирме, здравство,шсколство ма све. Јер смо имали иста права. Сви су имали право гласа. На збору радних људи или раднички савет од радника до директора једнако учествујемо. И није могао нико да покраде државну фирму а да није био кажњен и врати то што је покрао. Сви смо радили, могли да стекнемо потребну егзистенцију за скроман живот.Немојмо да причамо глупости. Од 1991. год. Када су укинули СДК-који је тачно знао сав прилив новца једне организације тада су себи створили отворени пут за крађу.од тада Србију уништавају и свој народ. Од тада је све у круг долазе ови којима је мало колико год да покраду. Опустошили су све јаке фирме фабрике оставили безброј породица на улицу. Што је најгоре што се радници нису жалили, устали на револуцију узели ствар у своје руке. Ова земља је наша кад кажем наша мислим на грађане Србије а не неких појединаца који ће да се обогате и који неће да одговарају за лоповлук. Што се јасно види. Ко је од 1991. год. одговарао кривично а цео народ Србије зна ко су они, ако се вратимо на почетак и ко је где радио знаће како му је пропала фирма. Што је најгоре ми ћутимо и сада, видите ми смо гласали ове који владају, рачунамо ако дођу други биће још горе.а горе од овога нема. Сада влада анархија шта то значи? па сви знамо, то је зло да горег нема. Од предесника до директора сви раде како они хоће. И понашају се као да је све њихово. А што се тако ради! па народ Србијеје дозволио. Закон их штити и по том Закону све институције имају аутономију и држава се не меша у њихове одлуке. то значи држава у држави. Држава нема увид у рад општине или факултета или било које државне установе.Е то су отворене руке за крађу.У мојој фирми било је више пријава о злоупотеби, инспекција дође види још ниједном није доставила извештај. Јасно је колико има крађе али пред ким ће они да одговарају.Понављам држава је донела закон да је свака државна фирма самостална нема везе што је лоповлук у питању они немају по којем основу да их казне. Оваква владавина права незнам има ли где у Европи.. Узми колико хоћеш и нико не одговара.Распада се држава, радник нема никаква права од 1991. год. закон је донет да мораш да ћутиш. Ако нешто кажеш одмах си добио отказ.Ово се дешева у државном сектору. У приватном сектору ради се по 12 сати плата 22.000 плус непријављен. Иживљавање са народом.
  Ћутимо незнам да ли смо се заклели на ћутање. Нисмо.
  А што ћутимо знамо ли, све док неузмемо ствар у своје руке нема добра народу. Ја у својој државној установи 20 година преживљавам анархију. Ови људи немају стида. Они су само за себе и за мањи круг људи око себе. Директор је запослио све своје. Од швалеркине деце, па све оне од којих је имао користи. А у ствари којима по неким Божијим законима није требао посао абзиром да су добростојећи.Шеткају се спавају на послу једном речју уживају плата им дође за бакшиш. У компензацији своје дете је запослио у Београд. Води рачуна да неби дошло до међуљудских свађа, ако би је запослио у истој фирми. Колико је он човек, рећићу вам. Дошла је жена да моли за било какав посао има троје деце,муж јој је погинуо, њена туга се видела у њеним уплаканим очима, наравно његово камено срце није реаговало. Одговорио јој је „госпођо знате ли како је тешко доћи до посла“ а након тога довео је њих пет. Па зар је ово држава да он одлучује кога ће да запосли. Па каква смо ми држава где запошљавање не иде преко Бироа. Е то је слика нас многих срба, који воде ову државу.
  Каква је ово владавина? Жалимо се на комунизам. Као да смо се јуче родили. Мој покојни отац није био комуниста. Од државе никада није добио ништа. Хоћу рећи тада су додељивани станови, плацеви и многе олакшице али није хтео васпитао нас је у духу вере и српства. Никога не мрзимо али највише волимо оно што је наше.Радио је поштено све што смо имали својим знојем је зарадио.
  Нисмо волели тита више смо волели да нам је Дражо био вођа. Срби су више волели тита јер нисмо гледали прошлост а ни будућност.Сви су нас преварили изиграли понизили. само зато што нисмо показали да смо свој на своме.Због сопствених интереса одрекли смо се онога што би нас одржало јаким.
  То што смо ми били никакав народ па смо дозволили да се одрекнемо своје вере и цркве. Није нама крив комунизам и остајали верни титу. Клели се у партију и вадили један другом очи. Није нам крив тито криви смо ми један другима хтели смо Југославиу мала нам је била Србија хтели смо братство и јединсто а ко нам је то пружио. Зато испаштамо. Губимо део по део територије и доћићемо до Београдског пашалука. Пошто Вучић гледа у будућност. Сада се кољу странке ко ће до власти нико не гледа и бори за своју земљу за свој народ. Можда је ово клетва аних који су се борили за српски народ а којима се ни гроб незна. Ми и сада издајемо једни друге заборавили смо да поменемо жртве срба који су се борили а сада труну наши хероји по затворима. Држава не помишља да помогне породицама који су погинули борећи се за домовину или борцима који су стали инвалиди а знају да дају закон о платама у којима имају право да деле и узимају. Ми нисмо свесни и даље да се ови сви боре за власт како би се обогатили.Колико има овакве сиротиње у Србији. Да ли неко зна колика је плата председнику Куршумлије. Да ли држава зна дуџет општине и где иду те паре. А када би се знало од плате па до задњег динара где иде овој породици нашла би се кућа. Посао.Ово је слика која треба да нас опамети.Све док не кажемо СТОП. Ови се неће постидети због ситуације у којој је Србија и њен народ.На западу ако проневериш 100 еура као што је пример оног посланика у Немачкој одмах је смењен и кривично одговара.

  • То, наравно, није истина, да Срби све сами себи чине, и сви то знамо. Још од времена кад смо почели да се ослобађамо од Турака Енглези и Немци су активно спречавали уједињење Срба у једну државу, јер би то значило ширење руског утицаја на Балкан. Како каже Мило Ломпар, српска револуција – чији је циљ био коначно уједињење у једну државу – саботирана је југословенством. То јесте почело са српском краљевском кућом, али уз енормне притиске, пре свега Енглеза, не само у погледу самог стварања Југославије, него и начина на који је она била устројена. Та прича се завршава са СФРЈ и комунистима. Социјална димензија је само једна димензија државе, која је мање важна од третмана народа у погледу његовог јединства, идентитета и економског тазвоја. Чак и та економска „сигурност“ је била шупља, јер се заснивала на растућој зависности од западних кредита, и видело са како је то стварно изгледало у 1980-тим кад је та славина заврнута. У исто време, Срби су били разбијени не само авнојевским границама, ликвидацијом српске елите као „буржоаске“, далеко темељније него код тзв. „Хрвата“ и Словенаца, и даљим сузбијањем српског националног и културног идентитета, него је то разбијање настављено стварањем измишљених нација – Црногорске и муслиманске – мењањем демографске структуре на штету Срба (Босна је из већински српске – чак и после губитака у НДХ – претворена у већински муслиманску исељавањем српског у Србију и усељавањем муслиманског становништва из Рашке, на Космет је забрањен повратак прогнаних Срба, док је толерисана неконтролисана илегална имиграције из Албаније, уставом из 1974 подела Срба авнојевским границама је дигнута на ниво федерализације, а сама Србија је распарчана са две републике у републици итд. СФРЈ је била машинерија за даље слабљење и подривање Срба и српства у сваком погледу, док су друге нације не само јачане, него и буквално измишљане – то су једноставно чињенице. Србија је и економски била пасторче; захваљујући Латинки Перовић имамо документовано да је комунистичко руководство пазило да економски развој Србије не буде „сувише брз“ (да ли ико може да да објективан разлог зашто Србија не би у СФРЈ била исто толико развијена као Словенија, или бар Хрватска?).

   У исто време, не може се пребацити Србима као народу што су у име југословенства и комунизма пристали да се одрекну свог сопственог интереса, па и идентитета. Обе су идеје лепе као идеје, али се стварност показала сурово другачијом. Обе су коришћене пре свега од сила ван српског народа против њега. У томе користе људски отпад у српском народу, али то нисмо ми, који „све сами себи радимо“. Далеко од тога да Срби чине све што могу и требају, али после века разбијања и разнарођивања, после свих издаја, унутрашњих и спољних, бомбардовања, сатанизације, окупације… можемо ли реално да очекујемо да будемо „као нови“?

 2. Ma opet se setih filma SOVJETSKA PRIČA,pa bi da ga opet pomenem,da ga pogledaju oni koji ga nisu pogledali.To želim da pogledaju oni koji ne znaju kako je uspostavljen komunizam u sovjetiji,pa se posle širio dalje,i tako natenane istrebio Srbe,sad njihovi unuci naseljavaju arape po Srbiji.Ali vredi pogledati film,da se vide uzroci ovoga danas.

  • Hm,hmm…arape,naseljavaju desnicari,albance na projektu beograd zaposljavaju desniari..nema lazi nema prevare,da se proveriti.Ponavjanje pamfleta,po obrascu Gebelsa,nemaju uspeha !!!

 3. Slika i prilika današnje Srbije.Sve su komunisti učinili da unište Srbiju i Srbe,ovo je baš upečatljiva slika današnjice.ovih dana su počeli da prikazuju haradinaja,da ga prikažu kao nekog sa kime će morati da sarađuju,a ova slika ovog mučenika sa dečicom govori da su mladi srbi masovno napustili ovaj usrećiteljski komunizam u Srbiji pa se zbog toga naglo ubrzava naseljavanje arapa po Srbiji.Zanimljivo,da se na vrlo čudan način ubrzano pojavljuju čudni nebulozni komentari onih koji podržavaju ovo danas,a sve mi to liči na udbaše po zadatku,koji imaju zadatak da kao slučajni komentatori ovo sve prikažu kao normalnu situaciju,koju tobože građani razumeju,a da to sve dolazi od neprijatelja sa zapada.Kao da je taj zapad doneo sve te zakone koje su doneli ovi degeni.

  • Један додатак: комунизам су у Русију унели Немци (немачки, махом, Јевреји који су допратили Ленина у Москву), а у Србији су га васпоставили Западњаци – Черчил и клика. Све, и тада, и данас, било је да Србија мрзи Русију, каква год била. Провидно – али заслепљени зелембаћима из мрске им Америке, продадоше се комуноусташе – за туђе куће које су отели, за станове које нису зарадили, као ни кола, ни викендице, вечито у кредитима за основне ствари… Та зар им није ТитА рекао „Кад већ сваки радник може имат викендицу, зашто не би могао и руководилац?.,..“. Стара прича о 30 сребрњака. Ништа ново под капом небеском – осим што мењају имена, некад јањичари, данас комуноусташе…

   • Sa razlogom ti je ime PERAGENIJE,za razliku od imbecila,al za to lupaju kao otvoren prozor,kad je bog delio pamet,oni su bili ispod titove slike da ne pokisnu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime