Oligarhije SNS traže…

Aleksandra Vučića za predsednika Srbije

0
667

Vučić za “vučija” vremena po Zorani Mihajlović

Sve su češći javni nastupi čelnika SNS koji “kandiduju” premijera Aleksandra Vučića i lidera SNS za budućeg predsednika Srbije što govori da su za produžetak podrške Tomislavu Nikoliću sadašnjem predsedniku Srbije. Već se uveliko prave ankete, spinuje se da bi Vučić pobedio za predsednika Srbije u prvom krugu.

izbori_7Ova kampanja služi za jačanje oligarhijske pozicije u SNS i po “dubini” vlasti, ali i realnom slabljenju autoriteta Aleksandra Vučića u strukturama SNS. Ako politički vrh stranke traži od premijera Srbije i lidera SNS da bude kandidat za predsednika Srbije, onda žele da se oslobode njegove “kontrole” i moći, ali i mogućnosti da Vučić “odstupi” i kao lider SNS. To otvara i pitanje liderske borbe u SNS za poziciju premijera u opciji novih prevremenih izbora koji bi išli sa predsedničkim izborima

Podele u SNS na “vidiku”?

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i član predsedništva SNS u intervjuu za “Blic” kaže da “SNS ima nekoliko kandidata koji bi uz veliku borbu, trud i rad mogli da pobede, ali samo Vučić može da pobedi u prvom krugu”. Ova ocena Zorane Mihajlović samo ukazuje na vid političkog straha za očuvanje pozicija u SNS i međusobnih borbi na svim nivoima za dobijanje lične naklonosti Aleksandra Vučića. Zorana Mihajlović kaže: “Nećemo birati kandidata po imenu i prezimenu, već po tome da li može ili ume da odgovori na izazove vremena. Dolaze vučja vremena i takav predsednik nam treba”. Mihajlovićka i drugi u SNS se “plaše” tzv. “vučijih vremena”. Ovakav stav može da sugeriše potrebu distanciranja od Rusije radi bržeg puta Srbije ka EU. Možda je reč o potrebi da se “spase gola koža” vlasti pod teretom teških odnosa moćnih država pre svega odnosa SAD, EU i Rusije. Zorana Mihajlović poznata kao velika pobornica Zapada od vremena kada je bila uz dr Labusa i Dinkića i G 17 plus i verovatno ne vidi da bi Tomislav Nikolić, kao političar koji uživa određeni ugled u Rusiji i Kini, bio pogodan za “vučijim vremenima” Zapada i Rusije na Balkanu i prema Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Mala je razlika između režima u Srbiji i Crnoj Gori

Lobisti u SNS protiv Tomislava Nikolića

Zorana Mihajlović nikada nije imala jasan i pozitivan stav prema Tomislavu Nikoliću, već je bila deo lobija koji je “glasnik” nekih struja u SNS protiv njega. Zorana Mihajlović kaže: “Nikolić je zaslužan za pobedu SNS 2012.; bio je dobar predsednik u mirnom vremenu, ali ide drugačije vreme u našem okruženju i svetu. Treba nam predsednik koji ume da odgovori na nove izazove”. Koji su to izazovi za Srbiju? Pre svega odnos Srbije prema Kosovu pod pritiksom EU i SAD radi bržeg puta ka EU ali i odnosi prema Rusiji na političkom i geostrateškom planu. Ovde se jasno otvara stav protivljenju ili sumnji u “sposobnost” Tomislava Nikolića da bude “ravnoteža” interesa Zapada i Istoka već da se ide do kraja prema Zapadu. Zbog toga potpredsednica vlade i član rukovodstva SNS Zorana Mihajlović kaže: “Odavno govorim da samo Vučić može da pobedi u prvom krugu i da vladajuća koalicija treba da ima zajedničkog kandidata. Prihvatile su sada to i moje kolege iz Vlade. Nama treba ubedljiva pobeda da bi Srbija ostala politički stabilna, što je preduslov za dalji ekonomski rast”. Zorana kao “glasnogovornik“ političkih struka u SNS kaže: “Zato glasam da Vučić bude naš kandidat za predsednika“. Koja su to “vučija vremena” za Srbiju po Zorani Mihajloović? „Nije lako kada javni dug poraste za 100 miliona evra zbog jedne tviter poruke Donalda Trampa. Novo mešanje karata između Rusije i SAD je prilika, ali i opasnost za nas, sve zavisi kako se postavimo. Tu je i opasnost od terorizma, ali i od populizma koji je doneo Bregzit i odneo premijera Italije. Protiv takvog populizma najbolji lek su rezultati, efikasna administracija, borba protiv korupcije, evropski standardi u svim oblastima, veće plate, ali na realnim osnovama”. Sve što je rekla Zorana Mihajlović ide u prilog da Aleksandra Vučića “ubede” da se kandiduje za predsednika Srbije i da ga tako politička oligarhija, pre svega ona u kojoj postoje interesne struje SRS, DS i G 17 plus, ali i strani interesi i da se na veoma perfidni način Vučić “ražaluje” sa vlasti i da se izabere “tehnokratski” premijer iz redova SNS i koalicije i posle prevermenih izbora i da se tako dobije nova politička garnitura vlasti bez Tomislava Nikolića. Ukoliko ovako mišljenje bude dominatno u SNS, uskoro ova partija silazi s vlasti (voljno ili nevoljno) i realno se stvaraju uslovi za cepanje SNS.

Da Vas podsetimo:  VUČIĆ: Najbolji smo u evropi – plate 630 evra a nezaposlenost 7%

Tomislav Kresović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime