Omerta za Medijanu

0
1183

Kodeks ćutanja ili omerta je nešto što ovih dana vlada među niškim funkcionerima i glavešinama Srpske napredne stranke, kada je u pitanju rad rukovodstva Opštine Medijana i njenog predsednika Nebojše Kocića.

Iako je Grad Niš osnivač i kontrolor rada svih svojih Opština, pa i Medijane, o potencijalnim zloupotrebama i prekršajima koji su se poslednjih meseci dešavali u ovoj Opštini, u Gradskoj kući – ćute.

Ćutale su i Kocićeve stranačke kolege na konferenciji za medije pre neki dan. Sam vrh niškog SNS je bio prisutan kada su novinari postavljali pitanja predsedniku Medijane. Pustili su ga da se sam “vadi”. Niko od okupljenih naprednjaka nije rekao ni reč u Kocićevu odbranu, niti je pozvao nadležne organe da eventualno ispitaju pisanja medija.

Dobro, ne baš niko. Bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić ga je posavetovao da tuži Južne vesti, vođen valjda svojim iskustvom kada je tužio ovaj medij, mada na kraju izgubio sudski spor.

Nepisano je pravilo da je ćutanje, sa jedne strane, znak odobravanja, pa možemo da tumačimo da su zatvorena usta kolega zapravo podrška prvom čoveku Medijane. Sa druge strane, možda ima i onog Sremčevog: “Blago onom ko ume ćutati. Reklo je pseto kad je dobilo batine.”

Bilo kako bilo, na telefonske pozive novinara mesecima ne odgovara ni Kocić. I on ćuti, pa je već pomenuta konferencija za medije bila idealna prilika da mu i novinari Južnih vesti bar čuju glas. Ipak, umesto da odgovori kada će da dostavi putne naloge za službenu “škodu” koja je vožena praznicima, vikendima i noću, i ugovore o radu zaposlenih, usledio je niz uvreda i optužbi bez pokrića.

Neko će možda reći da je omerta – kodeks koji najčešće primenjuje mafija – prejaka reč za ono što se događa sa Medijanom, u njoj i oko nje. Ali kako definisati uporno ćutanje nadležnih o stvarima koje ne da bi trebalo da budu transparentne, nego najtransparentnije moguće, jer se radi o javnoj instituciji i parama svih građana?

Da Vas podsetimo:  Bauk protesta kruži Evropom!

U svetu, nakon izveštavanja medija o eventualnim zloupotrebama javnih funkcionera i ministri podnose ostavke – u Vladi i u stranci. Ovde to još nismo doživeli.

Ne bih voleo da je tačno, ali navodno je Kocić, zbog novinarskih tekstova o eventualnim zloupotrebama, ojačao svoj položaj unutar SNS. Ponavljam, ne bih voleo da je ova informacija tačna, ali ako je tako, uz konstantno ćutanje nadležnih u Gradu i njegovih kolega, meni to zaista liči na organizaciju, ali ne političku.

Poslednjih dana su nam stizali mejlovi “da se Opština Medijana stavlja na raspolaganje” prvo ljudima koji su bili evakuisani iz Jasenovika u Regionalni centar, a onda i Gerontološkom centru.

Bilo bi dobro da se Opština, a i Kocić, stave na raspolaganje i nadležnim inspekcijama, DRI ili eventualno tužilaštvima čiji je zadatak da kontrolišu i njihov rad.

Naravno, ako i u pomenutim institucijama ne vlada omerta.

Aleksandar Stankov
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime