Oni su najstariji blizanci u Južnom Banatu

0
876

blizanciŽitelji sela Dobrica u opštini Alibunar vole da kažu da sve što je dobro dolazi iz Dobrice. Tome u prilog mogao bi da ide primer braće blizanaca Velimira i Dragomira Kotrlja. O njima komšije imaju samo reči hvale, kažu da su ceo život vredno obrađivali zemlju, pomagali jedan drugome, zajedno provodili lose i dobre dane.

Rođeni su istog časa, u uglednoj poljoprivrednoj porodici koja je uvek bila posvećena zemljoradnji i od nje živela. Iako, nisu najstariji žitelji Dobrice, u čemu ih je pretekao Evgenije Drndarski sa navršene 94 godine, sa 86 godina života smatraju se najstarijim blizancima u Južnom Banatu. Ono što braću Kotrlja čini prepoznatljivim u selu a i šire je sloga među njima, odanost, skladni međususedski odnosi koje su godinama gradili, posvećenost veri i crkvi u kojoj su više od pola veka bili tutori.

Stasavši braća su porodični grunt roditelja podelili u slozi i na ravne časti, zajedno su delili i dobre i lose stvari, rade to i dan danas. i dalje zajedno slave porodičnu slavu Svetu Petku. Ceo život su posvetili porodici. Decu su vaspitavali na negovanju hrišćanskih i porodičnih vrednosti, tako da su i oni danas vredni i pošteni ljudi.

Zdravlje ih dobro služi, kod lekara su retko odlazili, nikada nisu pušili. Recept za dugovečnost i dobro zdravlje braća pronalaze u radu. A radili su mnogo. Prvi je obrađivao 15 a drugi 16 hektara zemlje, u početku kada nije bilo mehanizacije, volovskom i konjskom zapregom a od nedavno i traktorima. Kažu ni za čim ne žale, jedino što ih boli je da su ceo život vredno obrađivali zemlju a nemaju penziju.

Pamćenje ih odlično služi što se u razgovoru s njima da videti. Kao što su spremni da daju poneki savet za budućnost isto tako spremni su da vas povedu na putovanje u prošlost, prebirajući po događajima koji su obeležili to vreme a u kojima su aktivno učestvovali. Sećaju se Drugog svetskog rata kada su u selo ušli Nemci a četiri godine kasnije i oslobodioci. Dragomir je vojni rok služio dve godine u Petrinji a šest meseci bio je na kursu za artiljerijskog topografa.

Da Vas podsetimo:  Priča o Iliji Tepšiću - mladom naučniku kojim Pančevo može da se ponosi

Braća Kotrlja mladima, čije vreme tek dolazi poručuju da budu posvećeni ciljevima koje su izabrali, najvažnija je ipak kako kažu posvećenost porodici i poslu.

Na kraju za rastanak dodaju, gradite slogu među ljudima.

www.juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime