Oni su najstariji blizanci u Južnom Banatu

0
1179

blizanciŽitelji sela Dobrica u opštini Alibunar vole da kažu da sve što je dobro dolazi iz Dobrice. Tome u prilog mogao bi da ide primer braće blizanaca Velimira i Dragomira Kotrlja. O njima komšije imaju samo reči hvale, kažu da su ceo život vredno obrađivali zemlju, pomagali jedan drugome, zajedno provodili lose i dobre dane.

Rođeni su istog časa, u uglednoj poljoprivrednoj porodici koja je uvek bila posvećena zemljoradnji i od nje živela. Iako, nisu najstariji žitelji Dobrice, u čemu ih je pretekao Evgenije Drndarski sa navršene 94 godine, sa 86 godina života smatraju se najstarijim blizancima u Južnom Banatu. Ono što braću Kotrlja čini prepoznatljivim u selu a i šire je sloga među njima, odanost, skladni međususedski odnosi koje su godinama gradili, posvećenost veri i crkvi u kojoj su više od pola veka bili tutori.

Stasavši braća su porodični grunt roditelja podelili u slozi i na ravne časti, zajedno su delili i dobre i lose stvari, rade to i dan danas. i dalje zajedno slave porodičnu slavu Svetu Petku. Ceo život su posvetili porodici. Decu su vaspitavali na negovanju hrišćanskih i porodičnih vrednosti, tako da su i oni danas vredni i pošteni ljudi.

Zdravlje ih dobro služi, kod lekara su retko odlazili, nikada nisu pušili. Recept za dugovečnost i dobro zdravlje braća pronalaze u radu. A radili su mnogo. Prvi je obrađivao 15 a drugi 16 hektara zemlje, u početku kada nije bilo mehanizacije, volovskom i konjskom zapregom a od nedavno i traktorima. Kažu ni za čim ne žale, jedino što ih boli je da su ceo život vredno obrađivali zemlju a nemaju penziju.

Pamćenje ih odlično služi što se u razgovoru s njima da videti. Kao što su spremni da daju poneki savet za budućnost isto tako spremni su da vas povedu na putovanje u prošlost, prebirajući po događajima koji su obeležili to vreme a u kojima su aktivno učestvovali. Sećaju se Drugog svetskog rata kada su u selo ušli Nemci a četiri godine kasnije i oslobodioci. Dragomir je vojni rok služio dve godine u Petrinji a šest meseci bio je na kursu za artiljerijskog topografa.

Da Vas podsetimo:  Pitao sam ljude da mi iskreno kažu koliko su blejali napolju pre izolacije

Braća Kotrlja mladima, čije vreme tek dolazi poručuju da budu posvećeni ciljevima koje su izabrali, najvažnija je ipak kako kažu posvećenost porodici i poslu.

Na kraju za rastanak dodaju, gradite slogu među ljudima.

www.juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime