Opančar agencija, javlja…

3
830

U mom selu ima jedan opančar. Što on pravi dobre opanke! Obuješ ih, popenješ se na soliter i skočiš sa desetog sprata – ti se razbiješ ko ….. , a opancima ništa!

Razgraničenje sa pameću – U Berlinu su prošle nedelje nastavljeni razgovori o Kosovu. Razgovori su vođeni na najvišem nivou – Vučić je doveo Anu Brnabić, Tači je doveo Haradinaja, a Angela je umesto Frederike Mogerini dovela Makrona, što je kod našeg predsednika izazvalo neku vrstu ljubomore, jer njihovi međusobni susreti se ne zaboravljaju –  Jedi Aco, govorila bi mi, a ja ne mogu i da jedem i da mislim o Srbiji!

Stvari su postale još složenije kada se na samitu nenadano pojavila i Frederika Mogerini, dosadašnja šefica za pregovore o Kosovu – navodno kao zamena za Žan Klod Junkera, predsednika Evropske komisije, kome kako je saopšteno nešto nije bilo dobro, što je i kod jedne i kod druge delegacije izazvalo određene sumnje. Vučić pred Anom i Merkelom nije smeo da se ljubi sa Frederikom onako kako je navikao – Bar da sam poveo Dačića, prebacivao je sebi, on bi je izljubio za sve pare, čak bi joj nešto  i otpevao, dok su Albanci, koji bi umesto svih gore navedenih tu rađe videli Trampa, zlobno prokomentarisali – Mora da se onaj Junker, negde ušikao, pa je poslao ovu ženu koja je sudila u Briselu, kada su ono – kako je posle prčao onaj njihov Marko Đurić, Srbi poveli sa 5:0.

I, kakve ekipe, takvi i rezultati, o čemu je po povratku u yemlju Predsednik iscrpno obavestio naciju na vanrednoj konferenciji zaa štampu – Moja ideja o razgraničenju je definitivno propala, jer tu ideju ne samo da nije podržala Angela Merkel, već ni Rada Trajković, a posledice toga tek će se osetiti kroz trideset, četrdeset a možda i pedeset godina, kada ja već više ne budem na vlasti. I sve bi se to lepo i jasno razumelo, da novinarka tv N1 – večito ta televizija!, nije postavila provokativno pitanje – Gospodine Predsedniče, a u čemu se inače sastojala ta vaša ideja o razgraničenju?, što je Predsednik naravno ocenio kao glupo, pa nije našao za shodno ni da joj odgovori i sve bi se lepo završilo da ona ista novinarka nije bla uporna –  Gospodine Predsedniče, ostali ste mi dužni za odgovor … Ništa ja vama nisam dužan, odbrusio joj je Predsednik i prešao na druga pitanja. Šteta, jer kako se priča u dobro obaveštenim krugovima, ta ideja o razgraničenju uopšte nije bila loša, pa ostaje da patimo zbog toga – narednih trideset, četrdeset a možda i pedeset godina.

Istog dana Predsednik se osvrnuo i na objavljeni izveštaj „Reportera bez granica“, prema kome je Srbija u prošloj godini na listi medijskih sloboda u svetu pala za 14 mesta i tim povodom priznao da na tom planu ima još mnogo toga da se uradi, a potom je obrativši novinarki tv N1 rekao – Mislim da ste vi i medijska kuća za koju radite dobar primer, ali bih voleo da i drugi imaju slobodu da misle drugačije, a zatim se obratio novinarki tv Pink – Draga Gordana, nadam se da vam se više nikada neće dogoditi prebijanje i udarci u glavu samo zato što drugačije mislite ili zato što neko misli da postavljate previše pitanja koja se  njima ne dopadaju. Ko su to „njima“, Predsednik nije objasnio, pa ostaje uverenje da će položaj Pinka, Informera i ostalih neslobodnih medija biti popravljen, što će se svakako odraziti i na porast rejtinga Srbija u oblasti medijskih sloboda.

Goran Vesić, pravni analitičar – Goran Vesić, stalni zamenik gradonačelnika Beograda – onog hirurga kome smo zaboravili ime, upamćenog po prošlojesenjoj akciji otvaranja kućica za vrapce da se preko zime ne bi selili u toplije krajeve, projektant gondole koja za vreme novogodišnjih praznika, koji u Srbiji traju šest meseci, treba da prevozi bugarske turiste sa Ušća na Kalemegdan – i obratno,  očigledno nezadovoljan odlukom Upravnog suda o privremenom obustavljanju radova na tom po naciju značajnom projektu, odlučio je da se okuša i kao analitičar – i to pravni, pa je u autorskom tekstu u Politici od 3. maja, pod naslovom Kad sud rešava sporove u umetnosti i nauci, zapitao – „Danas se pitamo hoće li sud da odlučuje da li će arheolozi da obavljaju arheološka ispitivanja i da li ćemo da otkrivamo antički Singidunum samo po sudskim presudama“, iz čega proizilazi da  su ona posečena stabla na Kalemegdanu i Ušću, posečena ne zbog gondole nego zbog arheoloških iskopavanja u cilju otkrivanja antičkog Singidunuma.

A što se pravnog aspekta tiče poenta je, po Vesiću, da sudovi treba da se bave pravom, a ne gondolama! Da zlo bude veće, u njegovoj opširnoj biografiji pronađoh da je on i diplomirani pravnik, koji se doduše pravom nikada nije ni bavio, pa valjda zato nikad nije ni čuo za sudske veštake koji pokrivaju oblasti za koje sud nema stručnih saznanja, na osnovu čijih izveštaja se u tim slučajevima donose presude.

Inaće u njegovoj impresivnoj i opširnoj biografiji je navedeno sve čime se ovaj multi praktik stručnjak do sada bavio – sve sem članstva u Upravnom odboru fudbalskog kluba Crvena zvezda i istrazi koja je tim povodom protiv njega vođena o nekim finansijskim malverzacijama, o čemu ga je pre nedavnog mitinga u Beogradu podsetio i Dragan J. Vučićević, vlasnik Informera, nezvaničnog glasnika aktuelne nam vlasti. Kažu da su se on i Vesić sporečkali oko toga koliko ko treba da da ličnog doprinosa za miting u Beogradu, pa mu je Vučićević navodno rekao – Daj ti, dovoljno si se naktrao dok si bio u Zvezdi. Došlo je do svađe pa je kako se priča Vesić dobio pikslom u glavu, zbog čega je morao da ode na bolovanje. Zli jezici kažu da su zbog njegovog odsustva i obustavljeni radovi na gondoli, jer je on zadužen da lično nadgleda te tradove.

Možda je tako bilo, a možda i nije, pa ću vam za svaki slučaj ispričati i jedan vic. Nema veze sa Vesićem, čista asocijacija: Razgovaraju dva prijatelja – Vidiš li onog preko puta? ‘El znaš da je on peder? – Majku mu ….., iznenadi se onaj drugi – A meni rekao da je električar!

Dragiša Čolić,
opančar

3 KOMENTARA

 1. Dajete mu za pravo vise nego sto zasluzuje, nema Vucic ni priblizno toliku moc. On je samo upravnik kolonije, nista taj ne kontrolise! Doduse prilicno narciosoidan, ali ipak samo upravnik. Za uzvrat ima dozvolu da pljacka narod i to je to.

 2. U Srbiji vlada jednoumlje jednog čoveka. On se ponaša kao vlasnik Srbije, a stanovništvo je podeljeno u dve grupe, oni koji su njegovi i svi ostali su neprijatelji vlastima i državi. Taj, vlasnik Srbije, je predsednik, premijer, ministar svih ministarstava, ustav, sudstvo, policija, vojsku (ako mu dopusti Vulin) i sve što može da zamisli ili izmisli. On ne trpi nikoga, ima svoje TV gde sam vodi emisije, sam postavlja pitanja i na njih svim srcem odgovara. Voditelji su nemi posmatrači. Najbolji je kada pljuje na opoziciju i „svojim“ neprijateljima, a oni nisu prisutni, već su tamo daleko. On je dobrovoljno i samovoljno otimao plate i penzije zbog praznog bodžeta, a poklanja pare Klintonovima, za onavljanje katedrale Notr Dam, finansira savetnike, zločinaca njegovog voljenog naroda, finansira promašene i pogrešno projektovane i postavljene investicije (RTB Bor, Grdelička klisura i što ne još?). Hvalospevi i bajkolaži idu do neba, a zemlja je po siromaštvu deseta u svetu, plate i penzije su na nivou nerazvijene Afrike, budžet pun, al’ se čuva za crne dane, kao da ovi nisu.

 3. Opet je Vucko najpametniji pa zna kao sto bese kad je isao kod Klintona da podzi njegovu zlu zenu za predsednicu Amerike.
  Tada je na pitanje cemu tolike pare poklanja zlocincima odgovorio da zato sto je on pametan i zna.
  – Nadam se da je shvatio da nema mandat da deli i poklanja srpsku zemlju, da je Srbija sa Albancima razgranicena davno i da je juzna pokrajina sastavni deo drzave po Ustavu, Rezoluciji 1244 gde su gle cuda cak i amerikanci priznali da je to deo drzave Srbije.
  On bi da bude pametniji od miliona izginulih i stradalih, od svih heroja i zrtava koji zivote polozise za drzavu da mi imamo gde da zivimo. On bi da od Srba pravi americke Indijance, da nas satera u rezervat Beograd sa Avalom, pa i u Beogradu mu siptari vijore zastavom nama neprijateljske zemlje.
  On bi da pokaze kako je on silan, silniji od cara Dusana i kneza Lazara, sto su oni u ratu branili on bi u miru delio.
  Probudi te Srbine dok jos imas sta da cuvas i branis.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime