Opančar agencija, javlja…

0
1299

U mom selu ima jedan opančar.
Što on pravi dobre opanke!
Obuješ ih, popenješ se na soliter
i skočiš sa desetog sprata
– ti se razbiješ ko ….. ,
a opancima ništa!

Ivica Dačić, diplomata… i ko zna šta još – Ne sećam se da je Srbija imala ovako multidisciplinarno nadarenog političara kao što je Ivica Dačić. Političku karijeru je započeo kao portparol Slobe Miloševića, ali ga je pretekao u svakom pogledu. Sloba je u svojim političkim stavovima bio tvrdoglavo ortodoksan, pa nas je NATO 1999. godine bombardovao 78 dana – Ivica je fleksibilan i da ga bog poživi, za sada nam ta opasnost ne preti.

Zna i da popije i da zapeva, a bogami i da opsuje. Kako prenosi tv N1, internetom kruži snimak njegove prepirke sa delegacijom Kosova na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je pre dva dana održana u Njujorku. Pošto je Flora Ćitaku, izvestilac kosovske delegacije u svom izlaganju navela da je u pitanju dekolonizacija Kosova, Dačić je prišao njenom stolu, i kako se čuje na snimku, zavikao – Gde kolonizacija? To je najveća glupost na svetu, bre … Ajde ne sviraj ….. Glupi ste ko’iko ste teški … Kažu oni koji su odgledali ceo snimak koji je Flora postavila na intenetu da joj je još svašta rekao, čak i da ne jede ono što se ne jede, mada ne verujem, Šiptari su to, vole da preuveličavaju stvari, ali nije zgodno ono što je rekao da su kolonizatori ustvari oni gde vi sada sedite – dakle Amerikanci, što je istini za volju i tačno, jer oni su tamo izgradili Bondstil, vojnu bazu koja zaprema pola Kosova, ali je pitanje koliko je to pametno reći u situaciji kada se čini da se rešenje statusa Kosova iz Evrope sve više izmešta ka Vašingtonu i Njujorku.

Naš Ivica za tim ne haje. Vođa je najavio izbore za proleće iduće godine, a on sa svojom levičarskom, navodno socijalističkom partijom – SPS, ne stoji baš nešto popularno ni u zemji ni u Evropi, pa nije zgoreg pridobiti malo i simpatije birača desnog centra. Voli naš narod to. Sećate se kako su komentarisani Šešeljevi ispadi u Skupštini i ne samo u skupštini. Taj stil ima I danas ovde dosta pristalica. Voli naš narod kad neko lupi pesnicom o sto – pa nek’ košta šta košta! A bogami i koštalo nas je, a plaši me da će nas tek i koštati.

No, da se vratim na onoga o kome sam započeo – na Dačića. Taj čovek je nakon petooktobarskih dešavanja, kad je Milošević zbačen sa vlasti, uspeo da sačuva ostatke SPS za koje su svi mislili da su konačno poraženi i da se politički ne mogiu oporaviti – sem Tadića, koji im je 2008. godine pružio ruku i spasio ih od potapanja. I bili su deo te vlasti koju je vodio većinski DS, sve dok na izborima 2012. godine nije odlučio da podrži SNS – za velliku cenu, dobili su čak i premijersko mesto (Vučić je prihvatio mesto potpredsednika) veeći broj ministarskih resora, ne računajući ono što uz to ide pride – javna preduzeća (NIS , Galenika … mesta u upravnim i nadzornim odborima za partijske zaslužnike nižeg ranga i dr.

I bio je to konačni odlazak sa vlasti “žutih” kako su ih prozvali, čak i sam Dačić koji je pre toga bio kod njih, koji se nije libio čak ni da kritikuje rad policije na čijem je čelu do tada bio.

Od tada Dačić uspešno lavira i drži SPS u vlasti. Ni Rasim Ljajić mu nije ravan. Zlobnici kažu da je Maja Gojković rekorder bo broju partija u kojima je do sada bila. Dačić je taj metod usavršio – on ne menja partiju ali menja profil SPS – svoje partije koju uspešno vodi. Bilo je najava da će mu se neko suprotstaviti za vođstvo u samoj partiji, na primer Branko Ružić, ali je i on sređebn tako što mu je u Vladi obezbeđeno mesto ministra za lokalnu samoupravu. Nije tajna da je Dačić sa svojim SPS-om glavna Vučićeva uzdanica i na narednim parlamentarnim izborima, koji su najavljeni za proleće iduće godine.

Učestvovao je i u nekim aferma “s one strane zakona” – “Koferče” iz 2006. Godine – Dačić se kritične večeri, sa svojim kumom Vladanom Zagrađaninom, takođe visokim stranačkim funkcionerom i koferčetom  sa 100.000 eura našao u stanu tadašnjeg vice guvernera NBS Dejana Simića. Dačića zovu na telefon i on hitno odlazi. Nakon petnaestak minuta upada policija i hapsi Zagrađanina i kofer. Na suđenju koje je usledilo, na kome se i Dačić pojavio kao svedok, Zagrađanin je oslobođen, jer nije dokazano da je Simić i preuzeo novac (onaj što ga je policija zaplenila).

Optuživali su ga i za druženje (snimci u kafani) sa Mišom Bananom, za koga se kasnije ispostavilo da je jedan od većih narko dilera sa područja Latinske Amerike, ali je Dačić razvejao sve te sumnje izjavom da čoveka zna još iz vremena kada je bio uzoran građanin sa kojim je sarađivao još u vreme socijalizma – u SSRN (Socijalistički Savez Radnog Naroda).

Branku Lazareviću, Dačićevom šefu kabineta iz vremena kada je bio ministar policije godinama se sudilo zbog toga što je – prema optužnici, na bazi presretnutih razgovora, odavao klanu Darka Šarića, akcije koje policija namerava da preduzme. Suđenja su stalno odlagana jer je optuženi sve vreme bio na funkciji otpravnika poslova u ambasadi u Atini – nismo imali drugog pa je on morao da se žrtvuje i na toj funkciji. Konačno je osobođen jer je sudija odbio da prizna presretnute telefonske razgovore sa klanom Darka Šarića kao dozvoljeno dokazno sredstvo. Interesantno je da i u ovom predmetu sudio isti sudija koji je sudio u aferi “koferče”.

Inače, ovom simpatičnom bucku ništa nije strano. Peva redovno na prijemima visokih stranih delegacija, na svim jezicima – I na grčkom I na turskom (kažu da je na svečanoj večeri prilikom posete Erdogana dobio i lepu napojnicu), sem na engleskom koji mu slabo ide – poznata je epizoda kad je nekoj stranoj delegaciji objašnjavao znamenitosti Kalemegdana – Kale na turskom znači Kalemegdan!

Ostao je upamćen i u rimejk epizodi poznatog filma “Niske strasti”, kad ga je ekipa “Nemoguća misija” navukla na intervju koji je dao “novinarki” koja je, bez gaćica, verno odigrala ulogu Šeron Stoun, dok je Ivica posmatrao prizor u stilu Majkla Daglasa.

Sve ga je to kvalifikovalo da predstavlja Srbiju na funkciji Ministra inostranih poslova, a njegovog bivšeg šefa kabineta, pomenutog Branka Lazarevića, na mestu prvog čoveka ambasade u Grčkoj.

Važi i ovde ono – Ništa nam nije, al’ leka nam nema.

 

Da Vas podsetimo:  „Isus Hristos super star“ – nova postavka sa Nebojšom Krstićem u ulozi Isusa Hrista

Dragiša Čolić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime