Opančar agencija, javlja…

1
1130
Kolinda Grabar Kitarović / Foto: printscreen

Kolinda – Kako prenosi “Politika” od 7. septembra 2019. godine, švajcarski list Tages-ancajger u tekstu pod naslovom “Kitarovićeva stvara raskol u Hrvatskoj” ocenjuje “da predesdnica ignoriše napade na Srbe, da je sramotna uloga katoličke crkve, čiji sveštenici služe mise u čast ustaških zločinaca i da je ćutanje EU o tome šokantno.”

U tekstu se povodom povećanog broja napada na hrvatske građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj to dovodi u kontekst predstojećih izbora i pritom posebno navode istupanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović koja očigledno želi da privuče glasove nacionalista. Od većeg broja takvih primera koje ovaj list navodi, pažnju privlači njena izjava u govoru na nedavnoj proslavi godišnjice “Oluje” kad kaže da je i “ona sama htela da uzme pušku u ruke i krene u rat“,  a posebno njen stav u izjavi za HRT (Hrvatska radio televizija) kad je upitana za komentar o najnovijim napadima na Srbe, izjavila “da njen posao nije da komentariše dnevnu politiku i da ne želi da povećava podele u društvu.”

Kako god da Kolinda Grabar Kitarović misli – tu podrazumevam i Evropu koju Tages-ancajger u tekstu takođe pominje, ove izjave hrvatske predsednice ne deluju predsednički. 

Evropa – U pomenutom tekstu Tages-ancajger na kraju konstatuje da je imajući sve to u vidi ćutanje Evropske unije šokantno, a izjavu novoizabrane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja Hrvatsku opisuje kao “uzor drugim zemljama” opisuje kao smešnu. 

Vulin (Vučić) – I taman kad čovek pomisli – evo razloga koji bi mogao dobro da bude kapitalizovan u predstavljanju politike Hrvatske onakvom kakva ona, ubeđen sam, jeste, na  scenu stupa naš ministar odbrane Aleksandar Vulin – želim da verujem uz pomoć svog “vrhovnog komandanta” Aleksandra Vučića, jer ako Vulin ovakve odluke može da donosi sam bez konsultacija sa Vučićem, onda smo mi u ozbiljnom problemu.  

Delegacija vojske Srbije koju su činili nastavnici i pitomci vojne akademije krenula je u Jasenovac u nameri da oda komemorativnu počast jasenovačkim žrtvama. Kažu da je poseta bila ptrethodno najavljena i odobrena sa hrvatske strane. Krenuli su u civilnoj odeći a u koferima su poneli vojničke uniforme – sa jasnom željom da na teeritoriji strane države nastupe u vojničkoj opremi svoje države – šta bi drugo moglo da bude. Hrvati ih na granici pretresli, pronašli spakovane uniforme i odbili da ih puste preko granice. Nije pomogla ni ponuda da u Hrvatsku krenu bez tih uniformi. Vraćeni su u zemlju – koji šamar, blam! Ne samo za one koji su to smislili, neego i za sve nas. Mora da Kolinda sada likuje!

Izjave našeg ministra vojnog Aleksandra Vulina i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića se bitno razlikuju po pitanju da li je i šta tu bilo dogovoreno. Nisam ni vojni ni diplomatski ekspert, niti znam šta je dogovoreno, ali mi se izjava hrvatskog premijera čini uverljivijom, a to baziram na pitanju – da li bismo mi dozvolili i kako bismo reagovali ako bi se na nekoj od naših komemoracija delegacije Hrvatske ili Albanije, na primer, pojavile u stroju sa svojom opremom.

A iznad svega i pitanje – koji je zamišljeni eefekat tog performansa, čak i da je uspeo, trebao da bude! 

Državna tajna – šta to beše?! – Pre nekih mesec dana predsednik Vučić je, u polemici sa Borisom Tadićem, kada su jedan drugog optuživali za prisluškivanje, na televiziji Pink čitao dokumenta označena kao državna tajna, pa je tim povodom Dr Nebojši Stefanoviću, šefu Biroa za koordinaciju službi državne bezbednosti, postavljeno pitanje da li je pre toga sa tih dokumenata bila skinuta oznaka državne tajne. Odgovor državnog funkcionera, šefa tako značajne funkcije –  bezbednost države, bio je zabrinjavajući. On ne zna odgovor na to pitanje, ali pretpostavlja da je predsednik države, samim tim što ih je javno čitao, bio za to i ovlašćen, te da je on time sa njih i skinuo oznaku državne tajne. Drugim rečima za predsednika države čuvanje državne tajne ne važi, jer on sa tim može da disponira onako kako on smatra da treba da čini. Očigledno to pitanje se ne uči na studijama u Sava centru koje je Nebojša Stefanović završio do nivoa doktora nauka.

Isto pitanje postavljeno je svojevremeno i Generalnom sekretarijatu Predsednika Republike, koji kao što je poznato vodi bivši ministar pravde Nikola Selaković, pa kako odgovora o tome nema to pitanje je postavljeno i Predsedniku Republike – Odgovoriću ćim budem imao vremena, kaže Predsednik, a kad su ga podsetili na zakonski rok od 15 dana, odgovorio je ironično – Požuriću!, a potom i dodao – Ali mi o tome neće diktirati Đilas i Šolak, koji nisu primećeni na konferenciji za štampu. Očigledno su i on i vlast opsednuti Đilasom i to već postaje degutantno. 

Dragiša Čolić

1 KOMENTAR

 1. Evropa – U pomenutom tekstu Tages-ancajger na kraju konstatuje da je imajući sve to u vidi ćutanje Evropske unije šokantno, a izjavu novoizabrane predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja Hrvatsku opisuje kao “uzor drugim zemljama” opisuje kao smešnu.

  Sve dok se Nemacka ne podeli na jedno 5 drzava bice ovako.
  Problem nacionalizma, ustasluka, fasizma nije od juce, zna se da je sve pocelo u Nemackoj i trajace dok god Nemacka bude ovako velika i ujedinjena.
  Hrvati su samo poslusne sluge svom gospodaru Nemackoj. Oni su kao kaznena ekspedicija, rade ono sto im nemci kazu, zato ucenjuju Srbiju, optuzuju, satanizuju i niko im ni rec ne kaze iz EU.
  EU je u sustini Nemacka gubernija, svi moraju da slusaju frau Merkel i tu nema tajni. Sto je Hitler sanjao to danas i biva, jedna velika Nemacka koja diktira tempo razvoja, ulaganja, politiku i sve sto se desava od Grcke do Engleske.
  Zato englezi i zele sto pre da napuste EU.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime