Operska pevačica i gladijatorka iz Niša

0
829

Operska pevačica iz Niša Dragana Moles osim što nastupa kao solista u glavnom gradu Italije bavi se i gladijatorstvom i to kao instruktor.

Moles je kazala agenciji Beta da je čitav život uključena u ekstremne sportove, a od 13 godina koliko živi i radi u Rimu, već devet godina je deo asocijacije „Gruppo storiko Romano“ koja svake godine 21. aprila, na dan koji se proslavlja kao rođendan Rima, organizuje gladijatorske borbe i paradu u kojoj je na hiljade ljudi iz čitavog sveta obučeno poput starih Rimljana.

„Kao gladijator borim se i obučavam ljude da se bore na različite načine. Gladijatori imaju dvadesetak kategorija i oružja, a u zavisnosti od građe dele se u dve velike grupe „teške“ i „lake“, rekla je Moles.

Ona je kazala da je jedna od kategorija u grupi lakih u okviru koje se ona bori „oplamoko“ i da se za tu borbu koristi štit, mali bodež i koplje.

„U kategoriji ‘provokator’ za borbu se koristi štit i mač“, objasnila je Moles.

Ona je kazala da u gladijatorstvu postoje stroga pravila borbe, a jedno od pravila je da se uvek bori „težak“ gladijator protiv „lakog“, kako bi do izražaja mogle da dođu sposobnosti i jednog i drugog borca.

Prema rečima Moles, 21. aprila svake godine u cirkusu Maksimusu u Rimu bori se oko 500 „gladijatora i varvara“.

„Gladijatore i varvare planiramo da dovedemo i u Niš, od 14. do 16. juna kada se u Nišu održava viteški turnir. Neće biti na hiljade gladijatora, ali biće to jedna lepa povorka“, rekla je Moles i dodala da će „malo iskombinovati stari i srednji vek“.

Kako je kazala Moles, instruktori gladijatorstva učiće tih dana Nišlije ne samo da se bore, već i plesove iz starog Rima, a biće tu i škole latinskog jezika.

Da Vas podsetimo:  Upoznajte Jasminu i njen magični svet od stiropora

Dragana Moles i Nišlijka Jana Spasić popele su se minulog vikenda na pobedničko postolje takmičenja „Ženski challenge“ na strelištu „Malča“ kraj Niša pošto su sakupile najviše bodova u streljaštvu, streličarstvu i prelasku preko zategnutog užeta.


Bojana Milovanović 

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime