Orden čuvaru Zejtinlika

1
809

Đorđe Mihailović, koji brine o srpskom vojničkom groblju Zejtinlik, dobio je od Srpske kraljevske akademije nauke i umetnosti Orden Milunke Savić. Orden su mu uručili akademik Dragan Damnjanović, predsednik SKANU i akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU.

Cuvar-zajtilike-750x510Foto: vostok.rs

Đorđe Mihailović je treća generacija u porodici koja održava srpsko groblje u Solunu.

– Njegov deda Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske, sakupljao je kosti svojih mrtvih drugova izginulih na Solunskom frontu i pohranjivao ih na legendarnom Zejtinliku. Njegov sin Đuro, otac Đorđa je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje od pljačke nacista, održavao ga sve do smrti 1961, kada je sahranjen pored svog oca Sava na Zejtinliku i ostavio ga u zavet na čuvanje svom sinu Đorđu koji već pet i po decenija istrajava u ovom poslu. Mihailovići nemaju muškog naslednika koji bi preuzeo održavanje groblja, ali na sreću našao se čovek koji će nastaviti tradiciju Mihailovića – ističu akademici Damnjanović i Kerkez.

To je Predrag Nedeljković (47) iz Kraljeva, nekadašnji novinar, poliglota i čovek koji se predano bavi srpskom istorijom i pogotovo Prvim svetskim ratom, a pre 11 godina je došao u Solun. Tu je osnovao porodicu sa jednom Grkinjom i zavetovao se da će on nakon Mihailovića, održavati groblje na Zejtinliku.

www.vostok.rs

1 KOMENTAR

  1. Srbija nema kralja i nešto što se naziva kraljevska akademija. Postoji potomak nekadašnje jugoslovenske kraljevske porodice koji se lažno predstavlja kao prestolonaslednik, a svi znamo da je on ustvari, engleski intendantski oficir.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime