Osnivanje Kluba prijateljstva Srbije i Malezije

0
525

U Beogradu je počeo da deluje “Klub prijateljstva Srbije i Malezije”. Klub, osnovan kao deo Udruženja ADLIGAT i uz podršku Ambasade Malezije u Beogradu, je neprofitna i nevladina organizacija koja za cilj ima negovanje prijateljstva između Malezije i Srbije, kao i širenje saradnje između dve zemlje, naročito u oblastima kulture, umetnosti, obrazovanja i sporta.

Otpravnik poslova Ambasade Malezije, gospodin Nik Adi Arman se u srdačnom pozdravnom govoru zahvalio udruženju ADLIGAT i njegovom predsedniku Viktoru Laziću na prepoznavanju potencijala višedimenzionalne razmene između Malezije i Srbije. Otpravnik poslova je izrazio čvrsto uverenje da će saradnja između Kluba i Ambasade imati veliku ulogu u stvaranju mosta između dve države i dva naroda koji će značajno doprineti njihovom međusobnom zbližavanju.

Otpravnik poslova Nik Adi Arman je istakao kako se tokom tri godine službovanja u Srbiji uvek i iznova uveravao kolike su sličnosti između naroda i kultura dve zemlje.

„Mi smo srdačni ljudi. Posebni smo i imamo vlastite ideje koje nastojimo da ostvarimo, ali to nas ne ometa da imamo tesne veze. Te bliske i prijateljske veze su i meni uveliko pomogle da i kroz kontakne koje sam lično imao sa prijateljima iz Srbije, ne samo uspešno ostvarujemo planove Ambasade Malezije u Beogradu, već i da obogatimo vlastito iskustvo boravka u ovoj zemlji,“ kazao je Nik Adi Arman.

Otpravnik poslova je ukazao da su neki od prisutnih na svečanosti osnivanja Kluba „neizmerno doprineli nastojanjima Ambasade Malezije da unapređuje bilateralne odnose i saradnju između naše dve države“. On je, takođe izrazio veliku zahvalnost Adligatu i njegovom čelniku Viktoru Laziću, ne samo zbog doprinosa u osnivanju Kluba koji će delovati u okviru te kulturne institucije, već i zbog uviđanja mogućnosti i izglednosti zajedničkog delovanja na unapređenju bilateralnih osnosa između Srbije i Malezije.

Nik Adi Arman je rekao da je „pratio razvoj ideje o osnivanju Kluba, koji će i ubuduće podržavati.“ Takođe je izrazio uverenje “da će i Klub pomagati Ambasadi Malezije u njenom budućem radu.“

Da Vas podsetimo:  Epigrami: Lepi kraj

„Prijatelji su upravo za to – da združeno rade na ostvarivanju zajedničkih ciljeva,“ kazao je Otpravnik poslova. Otuda je pozvao prisutne da postanu članovi Kluba i rade, iz podršku Ambasade, na daljoj gradnji mosta prijateljstva između Malezije i Srbije.

Kao simboličan gest, malezijski otpravnik poslova je donirao komplet sastavljen od luka, strela i štita iz oblasti Saravak u Maleziji zbirci muzeja ADLIGAT.

Obraćanje predsednika udruženja ADLIGAT Viktora Lazića

U uvodnom obraćanju, gospodin Viktor Lazić, predsednik udruženja ADLIGAT, je najavio da će prvi projekat kluba biti prevod antologije radova poznatih malezijskih pisaca na srpski jezik. Ovaj inicijalni projekat će biti u skladu sa odlukom Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) da proglasi glavni grad Malezije Kuala Lumpur za svetsku prestonicu knjige u 2020. godini.

ADLIGAT takođe planira da proširi svoju zbirku knjiga i predmeta iz Malezije u cilju stvaranja važnog centra za informisanje o Maleziji u regionu.

Viktor Lazić je u obraćanju kazao:

Poštovani prijatelji,

Poštovani otpravniče poslova,

Dobrodošli u Adligat!

Danas je međunarodni dan knjige, dan kada su rođeni Šekspir i Servantes, a danas, ovde i sada rađa se Klub prijatelja Srbije i Malezije.

Da li znate da će Kuala Lumpur sledeće godine biti svetska prestonica knjige pod pokroviteljstvom UNESKa? Dakle, možda slučajnost da se upravo danas okupljamo, nije tolika slučajnost.

Često volim da podsetim na epizodu iz Drugog svetskog rata, kada su, usred najvećih nemačkih napada, ministri u Čerčilovoj vladi zahtevali od svog premijera da drastično smanji budžet za kulturu i da taj novac bude upućen na odbranu. A on im je, dok su bombe tresle njihovo sklonište, ljutito odgovorio: „Gospodo, pa šta onda branimo?“

Dakle, kultura je osnova celokupne ljudske civilizacije, a povezivanje naroda putem kulture najbolji je način povezivanja. Dok sam pisao ovaj govor, istraživao sam malo o vezama Srbije i Malezije. Mnogo toga nam je nepoznato, mnogo neočekivanih veza pojavljuje se niotkuda. Period nesvrstanih svakako je bio period najrazvijenije saradnje, kada su mnoge jugoslovenske firme i srpski radnici gradili Maleziju i iz nje donosili mnoštvo pozitivnih sećanja. Pa ipak, čini se da veze između nas proteklih decenija nisu bile dovoljno razvijene. Za to je mnogo razloga, a na mnoge nije bilo moguće uticati. Ne treba za prošlošću žaliti, već u tome videti šansu: mi smo danas i ovde u mogućnosti da zajedno napravimo jedno čudo, da zajedničkim snagama izuzetno unapredimo odnose dve države i naroda koji u njima žive. Pred sobom imamo brisan prostor na kojem, ukoliko ga ispunimo voljom i radom, možemo ispisati zlatne stranice prijateljstva. Potencijal za to postoji.

Da Vas podsetimo:  Knjige koje obavezno morate pročitati: 20 naslova srpskih pisaca za koje svako mora da zna

Saradnja na polju kulture, umetnosti, nauke, sporta, ekonomije – to je naš cilj. Povezivanje ljudi, povezivanje pojedinaca i institucija, izgradnja mosta između naših naroda koji ćemo svi mi rado prelaziti, zadovoljno sa strane posmatrati. To je cilj ovog Kluba. Mi ćemo biti desna ruka Ambasadi, iako pod okriljem Adligata, sve aktivnosti radićemo zajedno sa ambasadom. U planu nam je, za početak, prevod antologije modernih malezijskih pisaca na srpski jezik i, eventualno, dovođenje nekog od značajnih malezijskih književnika u Srbiju. Vidite, tako obična aktivnost zapravo je pionirska – to bi bio prvi put da se sa malezijskog jezika prevode književna dela direktno na srpski jezik, a bio bi i prvi put da zaista značajan malezijski književnik poseti Srbiju. Dakle, nama se pruža šansa da pišemo istoriju međunarodnih odnosa i prijateljstva.

U udruženju Adligat nalazi se posebna Zbirka Malezije. Nekih pedesetak publikacija najveća je specijalizovana zbirka knjiga o Maleziji u regionu. Nama je cilj da je povećamo, da je učinimo reprezentativnom i doista važnim centrom za informisanje o Maleziji u jugoistočnoj Evropi. Verujem da ćemo i za taj projekat dobiti podršku Ambasade.

U Maleziji sam boravio dva puta. Prvi put me je u gradu Džohor Baru presrela banda motociklista. Oborili su me na pod i sve mu uzeli, sav novac ali i pasoš i druge dokumente. Dobroćudni policajci odobrili su mi da noćim u zatvoru, dok se ne snađem za novac za hotel.

Drugi put kada sam boravio u Maleziji, zbog neke birokratske zavrzlame, držali su me na aerodromu nekoliko sati, a zatim mi proglasili važeću vizu nevažećom. Morao sam da letim do Džakarte i da izvadim novu.

Zar nije logično, onda, da upravo mene izaberu da budem predsednik Kluba prijateljstva Srbije i Malezije?Ako se iko u Maleziji namučio, onda sam to ja. Ako je iko, uprkos okolnostima, Maleziju zavoleo, onda sam to ja. Zapravo, zavoleo sam Maležane. Retko gde na svetu može se sresti dobroćudniji, velikodušniji, dobronamerniji narod. Jedino tako se može objasniti da su mi putovanja na kojima sam imao više nevolja nego obično, ostala u lepšem sećanju od mnogih koja su prolazila glatko.

Da Vas podsetimo:  Izložba remek-dela srpskog slikarstva u Domu Vojske Srbije

Čak i ako pogledate ambasadu Malezije i Maležane i Srbe koji u njoj rade, shvatićete da su birani po nekom tajnom malezijskom ključu. Vredni, tihi, do krajnje mere dobronamerni, sa njima je milina raditi i čast nazivati ih prijateljima. Zahvalan sam im na svim ovim godinama ljubaznosti i brige, dostupnosti u svako doba, predusretljivosti i profesionalnosti koje bi morale da služe za primer.

Najbolji prijatelji su oni koji u vama bude najbolji deo vaše ličnosti. Sa uverenjem da ćemo jedni u drugima uvek pronalaziti samo ono najbolje, da ćemo zajedno napraviti čuda! Pozivam Vas da probate jedno malo čudo – specijalitete koje je pripremilo osoblje Ambasade…

Ceremonija obeležavanja početka rada “Kluba prijateljstva Srbije i Malezije” je održana 23. aprila 2019. godine u udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju ADLIGAT u Beogradu. Ceremoniju je takođe obeležio prijem novih članova u Klub prijateljstva Malezije i Srbije, izvođenje tradicionalnih malezijskih plesova i degustacija popularnih specijaliteta malezijske kuhinje.

(NASTAVLjA SE)

Izvor: Kuća dobrih vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime