Osuđen za pretnje novinaru, a sad kandidat SNS-a za odbornika

0
909
Bojan Marinković
Urednik „Južnih vesti“ Predrag Blagojević

Bojan Marinković Bojzi kandidat je SNS-a za odbornika u Skupštini Grada Niša, iako je pre dva meseca pravosnažno osuđen zbog pretnji uredniku portala Južne vesti Predragu Blagojeviću. U izjavi za Insajder.net Blagojević kaže da “ovakvim postupcima političari relativizuju odgovornost za ozbiljna krivična dela i tako i ohrabruju sve ostale da prete i napadaju novinare”.

Bojan Marinković zvani Bojzi je u martu 2014. uputio ozbiljne pretnje novinaru i uredniku “Južnih vesti” Predragu Blagojeviću. On je pozvao Blagojevića telefonom i „upozorio ga“ da više ne piše o direktoru niškog Vodovoda Dejanu Andrejeviću i njegovim saradnicima, pozivajući se na svoje političke veze u Srpskoj naprednoj stranci i navodeći da mu je brat Igor Mirović, potpredsednik te stranke i tadašnji ministar za lokalnu samoupravu.

„Nemoj slučajno da ti je više palo na pamet da napišeš nešto o Andrejeviću, inače ćeš da imaš posla sa mnom. Skrati jezik da posle ne bi bilo kasno“, rekao je između ostalog Marinković u telefonskom razgovoru s urednikom Južnih vesti.

Uslovne kazne za funkcionere SNS-a

Nakon pretnji koje mu je uputio Marinković, Blagojeviću su zbog tekstova o javnim nabavkama i partijskom zapošljavanju u niškoj Toplani pretili direktor Toplane Milutin Ilić i njegov bliski saradnik Dobrivoje Stanimirović, koji su za to delo takođe osuđeni na uslovne zatvorske kazne.

Tom prilikom direktor Toplane Milutin Ilić pitao je Blagojevića: „Da ste takvu stvar objavili u Americi, da li biste živi dočekali jutro?“. Na pitanje novinara da li to da shvati kao pretnju, Ilić je odgovorio: „Da vi kažete da ja lažem, a ja da vas milujem i mazim, to neće moći“.

Ilić i Stanimirović su u to vreme bili kadrovi SNS-a, a Stanimirović čak i potpredsednik Odbora SNS-a za bezbednost u Nišu.

Kako ovaj portal navodi, tokom istrage i većeg dela suđenja Marinković je negirao krivicu za krivično delo za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Ipak, krajem januara se nagodio s Tužilaštvom i priznao krivicu, nakon čega je pravosnažno osuđen na godinu dana uslovne zatvorske kazne.

Gradonačelnik Niša i šef izbornog štaba SNS-a Zoran Perišić od Marinkovića se svojevremeno ograđivao, tvrdeći da su pretnje „istup pojedinca“ i najavljivao disciplinski postupak protiv njega. Sada ga je predstavio kao kandidata te partije za odbornika u Skupštini Grada na visokom 17. na mestu na listi SNS-a „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, objavio je danas ovaj portal.

Novinar Predrag Blagojević u izjavi za Insajder.net kaže da ovakvim postupcima političari relativizuju odgovornost za ozbiljna krivična dela i tako ohrabruju sve ostale da prete i napadaju novinare.

„Ovo nije mali prekršaj, već krivično delo za koje ne postoji novčana kazna, već je propisana sankcija zatvor. Ako neko ima hrabrosti da preti novinaru on ima hrabrosti da preti bilo kome. Sve pretnje koje smo dobijali u prethodne tri godine stizale su od funkcionera vladajuće stranke i niko nije smenjen, čak su i nagrađeni“, kaže Blagojević.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime