Osvežavajući tart sa filom od jagode

0
567
Foto: printscreen

Ako želite da se zasladite, isprobajte ovaj recept. Nećete pogrešiti.

Sastojci

Testo

300 gr oštrog brašna
175 gr maslaca
4 kašike šećera u prahu
2 žumanca
2 kašike hladne vode

Fil

1 l mleka
5 kašika gustina
3 kašike brašna
4 šumanca
1 kašika vanila ekstrakta
8 kašika šećera
50 gr maslaca

oko 400 gr jagoda

Izmešati brašno i maslac sitno isečen, može u blenderu, zatim dodati šećer u prahu, žumanca i vodu, umutiti mikserom (žice za testo). Dobiće se rastresita smesa, domesiti rukama u glatko testo. Ne treba dugo da se mesi, u nekoliko poteza. Testo uviti u najlon foliju i ostaviti sat vremena u frižider.
Posle sat vremena razvući ga na dasci posutoj brašnom,zatim ga premestiti u kalup srednje veličine, prstima lagano pritisnuti testo uz rub pa višak testa odseći nozem.

Na nekoliko mesta testo izbosti viljuškom i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni 25-30 minuta. Kada je pečeno sačekati da se skroz ohladi pa tek onda izvaditi iz kalupa.

Fil

Gustin, brašno, žumanca, šećer i vanilu izmešati sa malo mleka dobro da nema grudvica, ostalo mleko staviti da prokuva. U vrelo mleko istresti smesu i kuvati 2, 3 minuta na umerenoj temperaturi mešajući. Skinuti sa vatre i umešati maslac.

Kada se malo prohladi istresti na tart i ostaviti da se ohladi skroz.

Preko fila ređati jagode. Možete ih premazati gotovim želeom za tart, može da se stavi i bezbojni preliv za torte, a i da se ostavi i samo voće.

Izvor: maminajela.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime