Osvrt na odluku o dopuni nastavnog programa

0
719

Odluka koju vidite na priloženoj slici “Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade” Kantona Sarajevo više liči na odluku nekog “Ministarstva za vjere”, jer širi dogmu, a samim tim sa naukom i obrazovanjem nema nikakve veze. Nauka i vjera, kao i nauka i dogma su dva suprotstvaljena pojma, a dogmi nije mjesto u školama, nego u dogmalištima.

Dakle ova odluka pošto je dogmatskog tipa primjenjivaće se u dogmalištima, a ne u školama.

Inače namjera ove odluke je da dodatno truje ionako lošu međunacionalnu situaciju u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici BiH, koja, uzgred rečeno, nikada nije bila u istoriji samostalna država, pa nije ni sada, jer je pod protektoratom oličenom u OHR-u.

Podgovarati mlade jednog entiteta protiv drugog entiteta, Republike Srpske, i odgajati ih u duhu antisrbizma, ima za posljedicu rasturanje takve državne zajednice. Jer kako da dva oka u glavi, dva entiteta funkcionišu, ako jedno oko stalno radi proriv drugog. Takva glava bude razroka.

S obzirom da islamsko učenje ne priznaje granice i svi ljudi trebaju biti muslimani, jasno govori u koju svrhu su ovakve odluke, u cilju razbijanja BiH, baš kao što je razbijena i Jugoslavija, po istom principu i šavu.

Trovati mladi naraštaj sa pričom o opkoljenom Sarajevu i ostalim nesuvislostima produbljava nepremostivi međunacionalni i međuvjerski procjep. Jer kako to su to srbska sela oko Sarajeva koja su tu odvajkada opkolila Sarajevo. Jer su ta sela sa istim stanovništvom bila tu i prije nastanka Sarajeva ovakvog kakvog ga sada znamo. Sarajevo se samo ubacilo među srbska sela.

Ali kako u nekadašnjem, po broju Srba drugom gradu u Jugoslaviji – Sarajevu, nema skoro ni jedan Srbin koji će da pohađa ovu trovačku nastavu, neće se ni osjećati nelagodno što njegove pretke, a i njega samog indirektno proglašavaju za agresora u sopstvenoj državi koji je samim svojim postojanjem kriv što je opkolio nekoga.

Da Vas podsetimo:  Doviđenja! Kako ste!?

Ovako postavljena stvar služi za proizvođenje mržnje svih koji slušaju nastavu prema svom školskom drugu Srbinu tj. Srbkinji. A ovo jeste dio nekog tajnog plana da se Srbi osjećajući se nelagodno zbog stalnog nametanja nepostojeće krivice, izjašnjavaju kao Hrvati ili Bosanci, Hercegovci, Crnogorci i sl. Što možemo da vidimo u živo na svakom koraku širom prostra bivše Jugoslavije pa i šire.

Što se tiče vojnog aspekta “opsade Sarajeva” treba se učiti to ovako, pošto je ovo prava istina: Srbska vojska izlaskom na Igman tjerajući svog neprijatelja, jer nema rata bez dvoje zainteresovanih, je stigla pred jedan dio Sarajeva, a već je bila u Sarajevu na Ilidži, Vracama Vogošći i Grbavici, je pozvala ArmijuRBiH da se preda, pošto je bila u jako nezavidnom položaju i to bi bilo mudro rješenje pošto bi se rat već tada završio i ne bi više bilo ginjenja ni sa jedne strane. Kako se ArmijaRBiH nije htjela predati iako je faktički bila matirana, po ratnom pravu i običajima ratovanja, Srbska vojska je zahtjevala da se puste civili iz grada, pa da dvije vojske muški odmjere snage i ko bude bolji neka bude pobjednik u sukobu i njemu grad na upravjanje.

Ovo piše u svim vojnim udžbenicima da se ovako radi i da je ovo ispravna prosedura po međunarodnom pravu.

I ponuda je odbijena, a ArmijaRBiH je dakle po logici stvari držala civile u Sarajevu za svoje taoce pošto ih nije htjela pustiti da odu iz dijelova grada pod njihvom kontrolom. Civili iz Sarajeva pod kontrlom VRS su imali veću slobodu kretanja. Pošto su u ratu puca, ubija i gine, za smrt nemobilisanog stanovništva krivicu snosi, pored UN, dakle ko? Svoje odgovore slati na adresu prof dr. ministra

Da Vas podsetimo:  Kuda ide „obrazovni sistem Crne Gore“ ili godine koje jedu skakavci

Što se tiče etničkog čišćenja treba obavezno uzeti u obzir predratni popis stanovnštva kao i ovaj potonji, čije su sprovođenje Muslimani/Bošnjaci godinama opstruirali, jer se znalo da će popis obesmisliti priču o genocidu i etničkom čišćenju, pa neka svaki učenik ponaosob sam donese zaključak da li je bilo etničkog čišćenja na prostoru BiH, ali neka odmah počnu od grada Sarajeva koje je sada etnički čist grad, pa neka se osvrnu po razredu i pogledaju da li ima i jedan učenik koji nije musliman, pa neka objasne kako se zove proces koji dovodi to te pojave u njihovim razredima. Odgovore takođe adresirati na adresu prof dr. ministra..

U BiH ima smisla govoriti samo o unutrašnjoj preraspodjeli stanovništva što je normalna pojava u svakom ratu. Ne može se voditi rat, a da ne dolazi do premještanja stanovništva. Svako je kreten ko to misli da može da se desi. Zato je besmisleno o ovoj temi govoriti, radije da se osvijetle razlozi zbog kojeg se desio rat, i da učenici analiziraju izjavu Alije Izetbegovića da će za suverenost BiH žrtvovati mir, i šta ona u stvari znači i do čega dovodi.

Kada se bude obrađivala tema Srebrenice, neka se učenicima prikažu videovi sa Jutjuba na kojima Ratko Mladić ulazi u Srebrenicu sa željom da nekoga genocidiše, ali se vidi da ne nalazi nikoga pošto su svi pobjegli iz grada, a prvi koji su ga napustili je bilo vojno rukovodstvo ArmijeRBiH. Da se na časovima analariziraju razlozi napuštanja grada od strane glavne komande. Da se na časovima raspravlja o moralnom aspektu napuštanja civila od strane komade, da li je komanda ArmijeRBiH imala povjerenje u Srbsku vojsku da neće dirati civile pa su ih prepustili njoj s povjerenjem, ili su htjeli da ostave civile da ih pobije Srbska vojska pa da imaju izgovor za neke naknadne političke potrebe?

Da Vas podsetimo:  Hristos se rodi, Predsjedniče

Neka se daju djeci teme iz likovnog kako vojni komandant Srebrenice napušta svoje sugrađane sa suzama u očima, i neka literarne sekcije pišu pjesme i sastave o junačkoj borbi ArmijeRBiH da Srebrenica ne padne u ruke Srbima, koji su uzgred rečeno bili takođe stanovnici i tog grada u BiH.

Neka na dvočasu iz likovnog djeca prvi čas crtaju kako Ratko Mladić daje čokoladice djeci Srebrenice, kako se tvrdi zbog srbske propagande, a na slijedećem času da slikaju kako Naser Orić ne dijeli čokoladice srbskoj djeci čak ni radi muslimanske propagande (tada su se Bošnjaci izjašnjavali kao Muslimani).

Obavezno da se pusti video isječak gdje Momir Bulatović govori iz prve ruke o “genocidu u Srebrenici”.

Na časovima filozofije napraviti paralelu između dvije situacije, ako se već govori da su Srbi sami napustili Sarajevo, da se to uporedi i sa slučajem Srebrenica koju su sami Muslimani/Bošnjaci napustili, i da li se i u slučaju Sarajeva može govoriti o genocidu u Sarajevu, ako se već barata sa pojmom “genocid u Srebrenici”.

Dotaći se i pada holandske vlade koja je bila dužna da zaštiti civile, što je i uradila dozvoljavajući odlazak civilima čak preko teritorije Srbije na druge lokacije, Vlada je pala, ne zato što nije zaštitila civile, jer civili nijesu stradali – evakuisani su bez problema, pala je pošto nije zaštitila pripadnike ArmijeRBiH, pošto su svi oni bili dio NATO sistema.

zapadnisrbi.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime