Otirač na briselskom podu

0
806

nista.gifU Briselu je parafiran je sporazum o pravosuđu. Šta to zapravo znači za srpsku stranu? Premijer tvrdi kako su srpski pregovarači postigli najviše što su mogli u ovom trenutku. A šta su to postigli? Nisu postigli ništa. Predstavnici najviše srpske vlasti otišli su u središte Evropske unije da urade ono što se od njih tražilo da urade. Dakle, stavljena je tačka na još jedan segment državnosti Republike Srbije. Sada i na onom delu teritorije Kosmeta na kojima su Srbi još uvek većinski narod. Praktično, stavljanjem potpisa na sporazum o pravosuđu šiptarsko-natovska paradržava Kosovo stekla je potpunu nezavisnost – sever te južne srpske pokrajine sada je, može se konstatovati, u potpunosti integrisan u novostvorenu „državu“ na tlu Srbije.

Na skupu, pod indikativnim nazivom „Beogradski dijalozi“ (a pod dirigentskom palicom Soroševe „izuzetne“ Sonje Liht), Ivica Dačić se oglasio, rekavši jednu nespornu istinu, a to je „da je napredak u evropskim integracijama političko pitanje”. Ministar inostranih poslova je još dodao, kako pregovora sa Evropskom unijom ne bi bilo, da nije potpisan Briselski sporazum. Konačno, Dačić je potvrdio da će „napredak u briselskom ’dijalogu’ i dalje biti ključan parametar za integraciju Srbije u EU“.

Tako je Srbija uronila u svojevrsni apsurd. Da bi se integrisala tamo gde je niko ne želi (u Evropsku uniju), srpska država mora najpre da se sasvim dezintegriše. Istina, nije Srbija jedina zemlja na svetu koja se raspada gonjenja pohlepom njenih državnika. Pogledajmo Ukrajinu, Gruziju, Azerbejdžan. Koliko Srbija više nema vlastitu politiku pokazuje i činjenica da se na skupu, posprdno naslovljenom kao „Beogradski dijalozi“ (a u stvari je to Nemački forum u Srbiji), morao da pojavi predsednik srpske vlade sa svitom ministara. A s kim je srpski premijer tamo razmenjivao „poglede“ na budućnost srpskih (dez)integracija? Sa nekakvim poslanikom Bundestaga, koji se zove Gernot Erler, za koga ni u Nemačkoj niko nije čuo? Zamislimo sada situaciju da kancelarka Angela Merkel dođe na nekakav forum u Nemačkoj na kome bi razglabala sa nekim poslanikom iz srpskog parlamenta? Na primer, sa Zoranom Babićem ili Marjanom Rističevićem?

Da Vas podsetimo:  Deca najčešće žrtve trgovine ljudima

Nejasno je (ili je jasno) zašto srpski premijer ne drži mnogo do svog ugleda niti do ugleda zemlje na čijem se čelu nalazi. U svetskoj diplomatiji dobro se zna rang stranih ličnosti ili stranih funkcionera sa kojima direktno komuniciraju predsednik vlade, predsednik države, ministri, poslanici. Srbija je, valjda, jedina zemlja na svetu u kojoj strani ambasador (Kirbi) tapše po ramenu i hvali premijera za „hrabre političke poteze“ i za „posvećenost“ (devociju) evropskim integracijama, odnosno, srpskim dezintegracijama.

Nije mali broj onih koji su začuđeni brzinom kojom sada predsednik srpske vlade poteže svoje pero i stavlja potpis na onaj čuveni beli papir na kojem krupnim slovima piše: NIŠTA. Šta ste ovog puta „izorali“ za Srbiju, za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini i za Srbe uopšte? Danas sam vam, braćo, izorao jedno veliko NIŠTA, koje još vrednije i veće od onog NIŠTA za koje sam se onomadne ’p(r)osvećeno’ borio opruživši se kao otirač na briselskom podu.

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime