Otišli su kao deca u izbegličkoj koloni, a sada pomažu svoje selo

1
996

 

Foto: Youtube screenshot

Grupa mladića koji su kao deca izbegli u Srbiju sredinom devedesetih godina, osnovali su humanitarno udruženje „Žegar u srcu“ kako bi pomogli socijalno ugroženima iz svog rodnog sela Žegar u Dalmaciji, medju kojima i povratnicima u to mesto.

Udruženje su 2016. osnovali Miloš Ušljebrka, Dražen Jakovljević, Branko Komazec i Nenad Bundalo, a od tada su uspeli da organizuju više humanitarnih akcija.

– Nakon rata devedesetih najveći broj Žegarana naselio je prostore Vojvodine, ali Žegarane danas možete sresti u zemljama zapadne Evrope i u Severnoj Americi. Naša je ideja da povežemo sve Žegarane i ljude dobre volje koji hoće da učestvuju u humanim akcijama – rekao je Branko Komazec za agenciju Beta.

Poslednja humanitarna akcija, bila je za Božić, kada su dopremili paketiće za decu i 27 paketa za siromašne u kojima je bilo osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu.

Selo Žegar se nalazi u opštini Obrovac i trenutno ima 300 stanovnika, medju kojima je 19 dece, zbog čega su mladići pomogli otvaranje dečije igraonice i opremanje školske bibloteke.

Komazec je dodao da su u izradi tih projekata učestvovali i Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Obrovac, humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ i udruženje „Love“ iz Italije.

– Na njih smo posebno ponosni jer smo zajedničkim snagama uspeli da stvorimo predivan kutak za najmladje Žegarane- rekao je Komazec.

Dražen Jakovljević je istakao da je rad njihovog udruženja potpuno transparentan i da se tačno zna ko je novac donirao i kako je potrošen.

– Na našoj Fejsbuk stranici Žegar u srcu, nalaze se uplatnice pojedinaca, udruženja i računi na šta smo potrošili donirana sredstva – rekao je Jakovljević i dodao da se na toj stranici nalaze i žiro računi za sve koji žele da učestvuju u akcijama.

Da Vas podsetimo:  Vaskrs u Studenici, pa dogodine u Prizrenu!

Četvorica mladića planiraju da osnuju i Etno muzej, jer smatraju da mogu da zainteresuju turiste zbog blizini manastira Krupa iz 14. veka i reke Zrmanje, na kojoj je start za raftinig upravo u njihovom selu.

– Za realizaciju projekta izgradnje Etno muzeja, neophodna nam je pomoć gradskih vlasti u Obrovcu, za koje se nadamo da ce nam izaći u susret. Smatramo da Žegar u tom smislu ima mnogo da ponudi s obzirom na njegovu burnu istorijsku i kulturnu prošlost. Ovakve akcije imale bi za cilj jačanje i očuvanje tradicije, jezika, vere i kulture – kazao je Jakovljević.

dnevno.rs / Beta

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime