Otkazana promocija zbog pretnje smrću

0
1020

Knjiga norveškog autora Knuta A. Bro, „Munjeviti udar“ o trgovini organima otetih Srba sa KiM, zabranjena je odmah po izlasku iz štampe uz otvorene pretnje po njegov život.

Vesna
Vesna Pešić

Kako za KM Novine kaže Vesna Pešić iz izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ koja je ovu knjigu objavila na srpskom jeziku, nedelju dana po izlasku iz štampe pisac je trebalo da doputuje u Beograd na promociju knjige ali je „zbog pretnji upućenih autoru i zbog njegove bezbednosti, ona otkazana“.

arnljotBig
Knut A. Bro

„S obzirom da je ovde mnoštvo podataka koji u vezu sa trgovinom ljudskih organa dovode i norvešku vladu, tajnu službu, vojsku, da ne pominjem Klintonovu administraciju što je opšte poznata stvar, nekome se to očigledno nije dopalo. Tako smo, na žalost, današnju promociju morali da otkažemo zbog bezbednosti autora. Autor je poslednjih dana dobijao veliki broj pretnji iz, takoreći, čitavog sveta što govori o tome da je to jedna dobra organizacija koja deluje iz nekoliko punktova, i tu je bilo i pretnji „nećeš živ izaći iz Beograda“ – tvrdi Vesna Pešić.

Knut A. Bro je ratni veteran norveške vojske koji je učestvovao u NATO misijama širom sveta a po napuštanju službe posvetio se pisanju knjiga. Takođe se bori za prava ratnih veterana koja ni u Norveškoj nisu na zavidnom nivou.

Za KM Novine, Knut je potvrdio da je bilo vrlo ozbiljnih pretnji.

„Da, tužno je da se ovakve stvari dešavaju ali ja sam ih shvatio ozbljino. Već sam ranije dobijao pretnje i one su bile prave. Ne bojim se kada one stižu anonimnim mejlovima i slično ali ovo je bilo nešto drugo. Nastaviću da pratim situaciju. Stiglo je još dosta podrške iz Srbije, hvala svima“ potvrdio je Knut našem novinaru.

Da Vas podsetimo:  Strahote Jasenovca: „Glavni stožer ustaške vojnice“ javljao da logor može „progutati“ neograničen broj Srba

 

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime