Otkazi u Nišu, u Beogradu ne

0
873

medfakPoigravanje s karijerama mladih lekara, kliničkih asistenata koji su pre deset meseci dobili otkaze na Medicinskom fakultetu daje poslednjih dana ne tako lepu sliku ove visokoškolske ustanove u Nišu. Njih dvadeset četvoro koji su pod ugovorom (plaćani za rad na takozvanoj trećini radnog vremena) zaposleni su ranije zbog potreba fakulteta. Njihova karijera se „sekirom“ prekida pre deset meseci s obrazloženjem da za njihovo angažovanje nema zakonskih osnova!?

Mesto kliničkog asistenta ne podrazumeva veliku nadoknadu, ali tim, mahom mladim lekarima, prekinut je zakonski kontinuitet za dalje školovanje, a što nije šteta samo za fakultet nego i za zdravstvo u Nišu. Sada, Medicinski fakultet, najavljuje raspisivanje novog konkursa za kliničke asistente, ali s nesigurnošću da će biti primljeni ti isti asistenti, na čiji se rad ranije niko nije žalio.

milan1-1
prof dr Milan Višnjić

Prof. dr Milan Višnjić, raniji dekan tokom čijeg mandata su njih petnaestak, a kasnije i ostali klinički asistenti zaposleni pod ugovorom, kaže da su oni potpuno neopravdano dobili otkaze.

– Niški klinički asistenti su dobili otkaze, a beogradski nisu, iako smo tada, i niški i beogradski medicinski fakultet uveli istu praksu. Pitanje je zašto? Niko nije tada bio toliko neozbiljan da zaposli dvadeset četvoro osoba, a da to bude van zakona odnosno da to uradimo zato što nam se tek tako prohtelo. Beogradski Medicinski fakultet i mi smo, uvidevši potrebu za kliničkim asistentima obavili istu proceduru. U starom Zakonu o visokom obrazovanju postojao je član u kome se kaže da fakultet može da ima i nova zvanja saradnika zavisno od potrebe fakulteta. Po tom osnovu smo mi i beogradski fakultet istovremeno ubacili u naše statute da možemo da imamo kliničke aistente koji zu zaista potrebni fakultetu. Posle mog mandata, iz statuta Medicinskog fakulteta je to promenjeno i izbačeni su uslovi prijema saradnika. Sada je Zakon o visokom obrazovanju dopunjen i ta procedura je sada jasnija, ali sada, realno gledajući, statut Medicinskog fakulteta ne podrazumeva prijem novih saradnika (jer su uslovi izbačeni) pa tako da trenutno nema pravnog osnova da se konkurs raspiše za nove asistente!? – kaže Višnjić. On ističe da kličniki asistenti iz Beograda nisu dobili otkaze dok je u Nišu situacija toliko drugačija kao da se govori o drugoj državi.

Da Vas podsetimo:  Studenti Filozofskog fakulteta: Nije filozofski ćutati – nije srpski uvrede i izdaju trpeti

On dodaje da u ovom trenutku statut nema izglasan član po kome se saradnici biraju, koje uslove moraju da ispune, kako se bira komisija…

– Za vreme mog mandata, na primer, je bilo propisano da iste uslove prijema koje imaju asistenti, te iste uslove imaju i klinički asistenti. Dakle, tek posle izmene sadašnjeg statuta, odnosno vraćanja starih propisanih uslova prijema saradnika, može da se raspiše konkurs. Sada statut Medicinskog fakupteta ne podrazumeva kliničke asistente i stvarno je nejasno kako će se konkurs raspisati. Zakon daje opšte odredbe i ne može se na osnovu opštih odredbi primati neka kategorija saradnika. Zato i postoji statut fakulteta. Smatram da te ljude nikako nije trebalo otpuštati već je trebalo samo da im se promene rešenja i da se oko toga diže bilo koja „prašina“ – tvrdi Višnjić.

– Prijem kliničkih asistenata bio je legalan, legitiman po zakonu i statutu i beogradski fakultet je to isto uradio, ali njihove kliničke asistente niko nije otpuštao i pored toga što je i kod njih na mesto dekana došao novi čovek. Sadašnji dekan je promenio statut fakulteta i u tom statutu ne postoje klinički asistenti i da bi primio kliničke asistente mora da promeni statut fakulteta bez obzira na dopunu zakona iz 2005 godine – zaključuje Višnjić.

Jedan od otpuštenih kliničkih asistenata, doktor u Kliničkom centru u Nišu, kaže da su sve njegove kolege ostale zgranute odlukom sadašnjeg Medicinskog fakulteta, posle dobijanja otkaza.

– Mi smo ostali zabezeknuti pre deset meseci kada nam je saopštena odluka da dobijamo otkaze. Nama je direktno uskraćena mogućnost daljeg školovanja. Od nas 24-oro troje su bili doktori nauka i oni stvarno možda nisu mogli da budu klinički asistenti, ali nas 21 lekar smo neopravdano otpušteni. U međuvremenu je jedan postao docent, tako da sada ostaje nas 20 koji ćemo, garantujem, ponovo svi da konkurišemo ponovo, ali da li ćemo opet biti primljeni, ko zna? U svakom slučaju prema nama je urađena jedna ogromna nepravda – kaže ovaj doktor koji je želeo da ostane anoniman jer smatra da zbog svojih kvalifikacija mora biti opet primljen, ali i ocenjuje da mu objavljivanje imena u javnosti može naneti štetu.

Da Vas podsetimo:  Pamćenje

U prošloj nedelji „Gradjanin“ je pokušao da dobije prvu prodekanicu Dobrilu Stanković-Đorđević koja će po svemu sudeći od oktobra biti novi dekan Medicinskog fakulteta, ali nismo uspeli da čujemo njeno mišljenje o ovoj proceduri.

Dekan Medicinskog fakulteta u Nišu prof. dr Stevan Ilić rekao je ranije niškom portalu Južne vesti da se u međuvremenu Zakon o visokom obrazovanju promenio i da on sada prepoznaje kliničke asistente.

– I mi smo naš statut izmenili, odnosno usaglasili ga sa ovim zakonom, tako da sada imamo pravnu mogućnost da imamo kliničke asistente – objasnio je Ilić.

Da li će baš biti primljeni opet oni koji su raniji bili na tim pozicijama ili neki bolji zavisi od njihovih referenci, odnosno toga koliko su kvalitetni kandidati. Mi ćemo svakako dati šansu najboljim mladim doktorima koji kasnije treba da budu oslonac ovog fakulteta – istakao je za ovaj portal dekan niškog Medicinskog fakulteta koji odlazi u penziju.

Gradjanin.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime