Otkrivanje spomenika patrijarhu Pavlu 15. novembra na Tašmajdanu

1
1379

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu srpskom Pavlu na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu biće otkriven 15. novembra – na dan njegovog upokojenja.

Vajar Zoran Maleš, autor spomenika izlivenog u bronzi, visokog 1,8 metara, predstavio je patrijarha Pavla u sjedećem položaju, blago pognute glave, tako da odiše skromnošću i duhovnošću.

„Sjedeća figura u bronzi neće se oslanjati ni na šta i delovaće kao da lebdi. Tako će nas dočekivati u Crkvi Svetog Marka i ispraćati iz nje“, rekao je za „Politiku“ direktor Nacionalne galerije Miroslav Rodić, koji je uključen u ovaj projekat.

Spomenici patrijarhu srpskom Pavlu, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Podizanje spomenika u Tašmajdanskom parku blagoslovio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu, gdje je proveo posljednje dane na liječenju, a sahranjen je u manastiru Rakovica, prema sopstvenoj želji.

Patrijarha Pavla, koji je bio omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, na posljednji počinak ispratilo je više od 600.000 ljudi.

Bio je 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve i na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina.

Izvor: RTRS

1 KOMENTAR

  1. Spomenik patrijarhu Pavlu. Ko je to ,,lebdenje,, video moze da mu presedne. Glupost i malicioznost vajara. Patrijarh Pavle je svojim delom uvek imao cvrstu ,,duhovnu stazu,, i nije lebdeo. U svoja dela je utkao ljudskost, neizmernu strpljivost i istrajnost. Vajarevo sagledavanje je pogresno……kakvo lebdenje, bolje da spomenik ima cvrst oslonac. Logicno je …

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime