Otkud poreska uprava SAD-a u Srbiji

0
1027

Građani se u proteklih nekoliko nedelja žale da domaće banke od njih zahtevaju da potpišu saglasnost kako bi podaci sa njihovih bankovnih računa bili prosleđeni američkoj poreskoj upravi. Sa razlogom se žale. Građani Srbije nisu jedni. U Sjedinjenim Američkim Državama 2010. godine stupio je na snagu drakonski zakon “FATCA” koji ima za cilj da oporezuje celu američku dijasporu. Zakon počinje da se primenjuje u ostalim državama od 1. jula 2014. godine. Suludo je, ali podaci sa bankovnih računa građana Srbije biće prosleđeni američkoj poreskoj upravi. Evo objašnjenja. 

uncle-sam

Šta je ‘FATCA’ i kakve to veze ima sa mnom?

FATCA – Foreign Account Tax Complience Act

FATCA je zakon koji je usvojio Kongres Sjedinjenih Američkih Država, a stupio je na snagu 18. marta 2010. godine kada je predsednik Barak Obama potpisao.

Najprostije rečeno, ovaj zakon je, u neku ruku, prvi “svetski” zakon jer prelazi granice države u kojoj je usvojen, odnosno, države koje ga nisu usvojile moraće da ga primenjuju.

Dakle, odredbe jednog američkog zakona će važiti na teritoriji Srbije, osim ako naša vlast na to ne pristane.  To je nemoguće jer je Srbija već u procesu prihvatanja ovog američkog zakona koji kršiti domaće zakone.

Osnovni razlog donošenja FATCA je da se oporezuju svi državljani SAD koji žive van granica te države. Neki američki stručnjaci tvrde da je ovo prvi korak u suzbijanju pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza preko ‘ofšor’ bankovnih računa.

Normalan čovek bi rekao da je to nemoguće. Amerikanci ne poznaju reč ‘nemoguće’. Ovaj zakon to upravo omogućuje. Sve finansijske institucije u državama koje prihvate odredbe ovog zakona biće u obavezi da američkoj poreskoj upravi direktno šalju podatke sa bankovnih računa američkih državljana.

Kakve veze imam ja sa ovim zakonom? Ja nisam državljanin SAD.

Vi samo mislite da nemate veze sa ovim zakonom, ali i te kako imate ili ćete imati.

Da bi odredbe zakona FATCA mogle da se primenjuju u Srbiji, potrebno je da se sklopi međudržavni sporazum između vlade SAD i vlade Srbije. Srbija još uvek nije zvanično potpisala međudržavni sporazum sa SAD po ovom pitanju, ali prema saopštenju Ambasade SAD u Beogradu, Vlada Srbije je prihvatila ovaj međudržavni sporazum u načelu još 30. juna.

Da Vas podsetimo:  Da li će nestanak klasičnih motora biti zaustavljen?

Prihvatanje ovog zakona u načelu dozvoljava domaćim bankama da prikupljaju podatke sa bankovnih računa građana Srbije i da ih šalju američkoj poreskoj upravi. Poreska uprava u SAD nosi naziv “Internal Revenue Service (IRS)”.

internal-revenue-service

Veliki broj građana se pre nedelju dana obratio RTS-u jer su im banke prilikom otvaranja računa tražile saglasnost da njihove podatke šalju američkoj poreskoj upravi.

RTS je istražio navode gledalaca i ustanovio da banke u Srbiji zaista traže saglasnost klijenata da njihovi podaci budu prosleđeni američkoj poreskoj upravi. Službenici banka su novinarima RTS-a rekli da bez saglasnosti neće moći da otvore račun i to sve po preporuci Narodne banke Srbije.

Narodna banke je te navode, naravno, demantovala uz sledeće saopštenje:

“Prema informacijama kojima raspolažemo, u toku su aktivnosti u cilju poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou i primene FATCA propisa. Ministarstvo finansija nas je, 2. jula, obavestilo o potpisanoj Potvrdi namere Republike Srbije da zaključi međudržavni sporazum povodom primene tih propisa.”

Ministarstvo finansija, koje nije ranije obavestilo građane da je Srbija stupila u pravno obavezujući dogovor sa vladom SAD, saopštilo je sledeće:

“Radi se o izveštavanju o računima koje lica koja su državljani, ili imaju poslovne interese u Sjedinjenim Državama, drže kod finansijskih institucija sa sedištem u Srbiji. Takve ugovore Sjedinjene Američke Države su potpisale sa više zemalja, a cilj je sprečavanje izbegavanja plaćanja poreza u Americi, i taj propis se ni na koji način ne odnosi na građane Srbije.”

Ako se odredbe FATCA zakona ne odnose na građane Srbije, zašto su građani Srbije u obavezi da popunjavaju upitnike i potpisuju saglasnost, inače, neće biti u mogućnosti da otvore račun u banci?

Oprečne izjave stižu sa svih strana. Iz Udruženja banka Srbije saopštavaju da u Srbiji ima 6,7 miliona bankovnih računa i da će svi bankovni računi biti ‘obrađeni’.

– Od 1. jula rezidenti SAD u Srbiji i naši građani klijenti domaćih banaka popunjavaju dva upitnika koji ostaju u arhivi banaka, kaže Veroljub Dugalić, generalni sekretar UBS.

– Sa Ministarstvom finansija i ekonomskim odeljenjem američke ambasade u Beogradu je dogovoreno da se sporazum FATKA o kontroli poreskih obveznika SAD usvoji do 1. jula. To se nije dogodilo, jer su bile velike elementarne nepogode, a nismo imali novog ministra finansija, tako da je donošenje ovog propisa prolongirano.

Večernje novosti pišu da je Dugalić na konferenciji za novinari izjavio “da su banke, iako nije usvojen zakon, počele da prikupljaju podatke od građana koji otvaraju račune, da bi mogle da budu spremne kada propis stupi na snagu, jer u Srbiji ima 6,7 miliona tekućih računa i napravila bi se velika gužva. Zasada svi podaci ostaju u bankama i ne dostavljaju se našoj Poreskoj upravi”, prenose Novosti. (O obavezama naše Poreske uprave pročitajte u nastavku.)

Da Vas podsetimo:  Neprimetni

Dakle, ovaj zakon nije usvojen, ali se primenjuje. Kršenje svih mogućih postulata pravnog poretka je u toku.

Dugalić nas, međutim, ohrabruje izjavom da “građani Srbije neće imati nikakve štetne posledice zbog popunjavanja upitnika u bankama, ali ni sankcije ako ih ne popune”. Osim što će nam biti onemogućeno da otvorimo račun u banci, nikakve sankcije nećemo snositi.

Međutim, šta na sve ovo imaju da kažu Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja?

Zaštitnik građana, Saša Janković,  savetuje da građani pošalju prigovor Narodnoj banci, na osnovu kojeg bi i on mogao da reaguje, prenosi RTS.

Dakle, Zaštitnik građana ne može da vas zaštiti.

Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja izjavio je da “dok se ne donese zakon, banke ne mogu da uslovljavaju pružanje svojih usluga potpisivanjem dokumenata o tome čiji su poreski obveznici građani.”

– Dobio sam uveravanja od banaka da nijedan podatak zasada nije izašao od njih, kaže Šabić i dodaje da ne bi ni smeo da se prosleđuje, jer nema zakonske osnove. Građani imaju mogućnosti da se žale Narodnoj banci Srbije, Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga ili Udruženju potrošača, prenose Večernje novosti.

Šabić kaže da podaci ne smeju da se prikupljaju, ali oni se ipak prikupljaju. Dakle, Šabić je u obavezi da reaguje, ali očito je da tu nameru nema jer je u pitanju sila koja je mnogo jača od njega.

Sve države potpisuju sporazum sa SAD. Ni mi ga nećemo izbeći.

Najrazvijenije države sveta (Kanada, Australija, Austrija, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Meksiko, Velika Britanija…) već su potpisale međudržavni sporazum sa SAD povodom ovog zakona. Potpisivanjem sporazuma stiče se pravo da i druge države traže da im SAD dostave podatke njihovih poreskih obveznika, što je svakako izazvalo kontroverze u američkoj javnosti, ali brzo su preboleli tu bolest.

Da Vas podsetimo:  Nastavnica iz Podgorice dobila otkaz jer je rekla đacima da su Crnogorci — Srbi

Čak se i Rusija i Kina pridružuju ovoj akciji američke vlade koja ima za cilja da uništi “poreske rajeve”. Prema pisanju “Forbs” magazina, države su na neki način primorane da potpišu međudržavni sporazum sa SAD jer u suprotnom rizikuju da im bude onemogućen pristup američkom tržištu.

Srbija je prihvatila ovaj zakon u načelu i to po “Modelu 1″ koji kaže da će “partnerska država prijavljivati podatke vezane za bankovne račune državljana SAD matičnoj poreskoj upravi koja će, zatim, te podatke prijaviti američkoj poreskoj upravi”.

Dakle, podatke koje prikupe banke i ostale finansijske institucije šalju se našoj Poreskoj upravi koja će te podatke salti Poreskoj upravi SAD.

“Model 1″ ima i podverziju, “Model 1A” koji će omogućiti državi Srbiji da od SAD zahteva podatke koji se odnose na srpske državljane u SAD.

Američki magazin “Economist” piše da se veliki broj američkih državljana u dijaspori odrekao američkog državljanstva kako bi se otarasili FATCA zakona.

“Economist” još dodaje da Amerikanci nisu jedine žrtve ovog zakona. Prema odredbama zakona, “Amerikanac” je svako ko ima američki zeleni karton i svako ko ima “značajnije” veze sa sa Amerikom, šta god to tačno značilo.

Od ovog zakona nećemo moći da pobegnemo. Moraćemo da se pomirimo sa činjenicom da postoji mogućnost da podaci sa naših bankovnih računa budu prosleđeni američkoj poreskoj upravi.

Međutim, interesantno je to što nas o ovom zakonu niko iz vlade nije obavestio na vreme, već smo preko medija morali da saznamo da se ovaj zakon već primenjuje u Srbiji.

Telepropter

PODELI
Prethodni tekstPivski gulaš
Sledeći tekstZa i protiv smrtne kazne

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime