Otpisani su bili bolji

0
845

Beograd, 21. novembra 2015. - Pokazna vezba na Zeleznickoj stanici. Bezbednosne sluzbe uspesno su danas zavrsile pokaznu vezbu teroristickog napada na Zeleznickoj stanici u Beogradu, cime su pokazali da su spremni da brzo reaguju u slucaju nepredvidjenih situacija, u kojima su i civili taoci. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk Po prvi put u novijoj srpskoj istoriji (a kako drugačije, kada se istorija meri od Aleksandra Reformatorskog), naša zemlja je dobila film snimljen iz „prve ruke“. Bez ponavljanja kadrova.

Evo osnovnih podataka o filmu, da se nađe za IMDB (International Movie Data Base):

Naziv filma: Štit 2015
Žanr: Akciono-dokumentarni.
Reditelj: Aleksandar Vučić
Scenarista: Aleksandar Vučić
Montaža: Aleksandar Vučić
Muzika: Aleksandar Vučić
Producent: Aleksandar Vučić
Glavni likovi: Aleksandar Vučić
Epizodne uloge: Bratislav Gašić, Nebojša Stefanović
Sporedni likovi: Pripadnici bezbednosnih snaga Srbije: SAJ, PTJ, Žandarmerija, Vojska Srbije (svi rodovi).
Trajanje: 78 minuta.
Produkcija: RTS /Pink /Studio B /Moja TV i mnoge druge koje su film emitovale spontano, direktno.

Zaplet filma se odvija po celom Beogradu: Od Glavne železničke stanice, preko Beograda koji tek treba da bude na vodi, Palate Srbija, do Aerodroma Nikola Tesla.

Na osnovu ovog filma, u kom je obrađeno nekoliko terorističkih napada koji su razrešeni paralelno u 78 minuta, može se zaključiti samo jedno: Francuzi su glupi. Umesto da šalju svoje specijalne policijske i vojne snage, Manuel Vals (premijer francuske vlade, kom su članovi SNS tako zdušno aplaudirali pre nekoliko meseci kada je dolazio u Beograd), trebalo je da pozove svog velikog prijatelja i brata  Aleksandra Reformatorskog i zatraži da se naši specijalci teleprontuju u vazduplohovima u Pariz, pobiju teroristička govna i gotova stvar.

Zapravo, mene čudi da Aleksandar Reformatorski nije sam pozvao Valsa i rekao mu da će on sad odmah da pošalje naše specijalce da im održe lekciju iz blic-kriga protiv terorista.

Bez šale:

Ne želim ni najmanje da potcenjujem sve one maskirane momke koji su danas imali pokaznu vežbu, jer, oni su zaista spremni da daju svoj život za svoju otadžbinu i spremni su da prime metak ako neki ludak krene da naškodi nevinim ljudima. I za to imam samo reči dubokog poštovanja.

Da Vas podsetimo:  Oprostite , ali ja to ne mogu

Ne želim da dovodim u sumnju da su naši specijalci među najosposobljenijim u Evropi (pa čak i u samom svetskom vrhu). Lično poznajem nekoliko tih neustrašivih i čast mi je kad im samo stegnem ruku, a kamoli nešto više.

Ali…

Postoji u celom ovom akcionom filmu koji smo danas imali priliku da gledamo na nekoliko programa po nekoliko puta, nekoliko mana:

1: Nijedna talačka kriza se ne rešava ovako brzo kako je prikazano u filmu Štit 2015. Pogledajte, uostalom šta se dešavalo u Nigeriji pre neki dan. Da li treba da se podsećamo primera iz Londona? Ili talačke krize u Moskvi? Ne moramo da idemo tako daleko: Hoćemo li da se setimo situacije od pre tri godine u Velikoj Ivanči, selu kraj Mladenovca, u kom je jedan čovek ubio 13 osoba? Ili situacije u Kraljevu iz 2013 kada je u selu Metikoša starac od 70 godina ranio četiri osobe, uključujući i jednog specijalca, a da je pripadnicima SAJ trebalo nekoliko sati da završe ceo slučaj?
2: Nažalost, retke su krizne situacije u kojima gotovo da nema civilnih ili policijskih žrtava. Kao u Štitu… Ispada da su ovi naši filmski heroji u rangu Bate Živojinovića.
3: Šta bi se desilo kada bi potencijalni teroristi napali više meta – ali ne u Beogradu, nego u celoj Srbiji? Kada bi „razvukli front“? Da li u svakoj jebenoj opštini imamo SAJ, PTJ? Kobre? Sokolove?
4: Interesantno je da su naši teroristi bili mekani: nijedan nije imao na primer – eksplozivni prsluk, što je inače sastavni deo njihove opreme.
5: Kako to da smo danas u vežbi razrešili sve ove užasne situacije, za tako kratko vreme? Ali stvarno? Šta ste hteli da nam pokažete? Da smo spremni za svaku opasnost koja može da zadesi Srbiju?
Da nije glupo – bilo bi smešno.

Da Vas podsetimo:  I šta sad?!

Iskreno, smatram vrhunskom idiotarijom da u trenutku kada se bauk terorizma nadvio i nad Srbiju, neko ofira koje jedinice će angažovati, kako su iste opremljene, koja im je taktika, lanac komande, operativne sposobnosti. I da, nemojte da vas lažu, ugroženi smo: ali ne od onih koji su došli iz Sirije, nego od onih koji se uvežbavaju po nekim sandžačkim selima i u Bosni.

Da ne govorim koliko je glupo i skupo podići 700 pripadnika bezbednosnih snaga, helikoptere iz dve avio baze, avione, brodove, čamce, džipove, kamione, autobuse, oklopna vozila. Da ne govorim koliko je televizijski bilo zahtevno i skupo snimati ovo ili (još skuplje) sve to raditi u direktnom prenosu.

Kada država štedi svaki dinar.

Zajebava te, narode moj, ovaj Aleksandar Vučić. Još 40 dana do boljeg života koji vam je obećao. Ako ste gledali ovu bajku i ako ste oduševljeni istom, onda verujete i u taj bolji život.

A ja vam kažem samo jedno:

Otpisani su bili bolji.

A tek Bata Živojinović…

Aleksandar Bećić 

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime