Otvoreno pismo predsedniku Srbije

1
731

lopataDonje pismo Stefana Nikolića, mastera međunarodne politike, veoma je precizno i tačno, ali samo u situaciji ukoliko Srbija ne namerava da odustane od „bezalternativnog puta“ (puta u samouništavajuće „evrointegrisanje“). Mladi ekspert za internacionalnu politiku sigurno je dovoljno kvalifikovan (bez obzira što studira na nekakvom Londonskom „gradskom univerzitetu“, koji je tu negde u rangu „wanking“ LSE na kojoj je svojevremno „doktorirao“ /jerked off/ i Mića Jovanović, bivši „vlasnik“ Nezbitovog „Megatrenda“) da može da razume da je put u EU ne samo posut trnjem, nego da je to za Srbiju put totalne devastacije, kako u ekonomskom, tako i u pogledu ključnih nacionalnih interesa.

Stefanova opaska da srpski vrhovni komandant zna kako ‘nema leba bez motike’ sigurno ne važi za predsednika Srbije, jer za Tomislava postoji druga deviza, koja bi u prenosnom smislu, otprilike, mogla da glasi, ‘leba nema bez lopate’.


Tomislav-Nikolic-2-300x210Nemojte da zamajavate narod nebulozama…

Gospodine predsedniče,

Povodom Vaših učestalih izjava da će Srbija u EU samo sa Kosovom, vrlo ukratko:

Želeo bih da Vas obavestim da Srbija neće, niti može da uđe u Evropsku uniju (EU) u celovitom stanju sa južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom zato što je Vlada Srbije priznala da je Kosovo zasebna teritorija još pre nego je albanska vlast na Kosovu proglasila nezavisnost. Ovaj međunarodni sporazum se zove CEFTA (Central European Free Trade Agreement tj. na srpskom Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini) i potpisan je 2007. godine u kome se jasno navodi odvojenost dveju teritorija. Albanci su proglasili nezavisnost 2008. godine, a moje pismo Vama nema nikakve veze sa time, već sa stanjem Srbije na putu u EU i onim čime se sama Srbija obavezala na tom putu nezavisno od Kosova.

Da Vas podsetimo:  Nasilje u porodici – zločin i kazna

Osim CEFTA sporazuma, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je Srbija potpisala iste godine 2007. sa EU i koji se odnosi direktno na stanje Srbije na putu u EU, je jasno definisao da Srbija u pridruživanju sa Unijom ne ide zajedno sa Kosovom. Opet, potpisano pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost. O ovome svedoči i činjenica da građani Srbije koji putuju sa pasošima koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije mogu da putuju u EU bez viza, a oni građani Srbije koji žive na Kosovu i kojima srpske pasoše izdaje Koordinaciona uprava, vize moraju da imaju. Takođe, svima je jasno, ali evo da Vas podsetim, da je i Kosovo potpisalo taj isti SSP kao zasebna teritorija kako bi se samo pridruživalo EU.

frka-oko-diploma-tome-nikolica-1339240999-154622Na kraju, Briselski sporazum koji je potpisan 2013. godine između Srbije i Kosova (sa zvezdicom) jasno definiše da Srbija i Kosovo neće sprečavati jedno drugo na putu u EU. To znači da Vaše izjave mogu samo da škode putu Srbije u EU i potpuno nemaju veze sa realnošću. Čak i da Srbija prestane svoj proces pridruživanju Uniji, Kosovo će i dalje samo odlučivati o svom putu u EU. Sve u svemu nekada će se obe teritorije naći u toj zajednici država ako obe neometano idu tim putem.

Niko u EU ne traži da Srbija prizna to Kosovo kao nezavisnu državu, neke članice isto tako nisu priznale, a dozvoljavaju građanima Kosova sa KS pasošima da putuju u te iste zemlje i da se nezavisno pridružuju Uniji. Uostalom priznanje ne čini državu, već kontrola nad istom, oni verovatno nikada neće biti nezavisni jer će uvek biti neki eksterni faktor pod čijim će nadzorom biti.

Činjenica je da je Vlada Srbije čak potpisala da i Srbe na Kosovu integriše u Ustav Kosova pod tzv. Zajednicama srpskih opština, što znači da je na neki način priznata njihova samouprava u Prištini nad kojom vlada Srbije nema nikakvu kontrolu još od 1999. godine. Teritorijalno gledano, verovatno će kada trenutak dođe da Srbija postane deo EU na mapi biti prikazana u celosti, ali opet građani te teritorije neće biti smatrani delom EU dok i sama teritorija ne uđe zasebno u skladu sa prethodno navedenim sporazumima.

Da Vas podsetimo:  Istraživačka stanica Petnica

Uz svo dužno poštovanje prema poziciji predsednika države, Tomislave, molim Vas nemojte da zamajavate narod nebulozama i svakojakim Vašim ličnim mišljenjima, koji zaista jesu ogledalo Vašeg nekvalitetnog obrazovanja (bez bilo kakve uvrede, neko uči da bi istraživao i doprinosio, a neko da ima kojekakav papir čisto onako), i verovatno Vaše neobaveštenosti i Vaših nestručnih saradnika, nego gledajte da departizujete prvo Vašu upravu u Predsedništvu i uposlite ljude koji su stručni da Vas savetuju šta treba i šta možete da kažete, a šta ne, što je u skladu sa državnom politikom i međunarodnim sporazumima. Pomozite bolje borbi za očuvanje onoga što je srpsko na Kosovu i što služi srpskim interesima.

Nama je svima jasno da ste ušli u predizbornu kampanju, ali molim Vas nemojte time da ugrožavate budućnost svih nas, koja je već ionako neizvesna. Dozvolite da i mi ostvarimo pravo na normalan život u svetu mogućnosti, otvorenog tržišta i pristojnog životnog standarda. Ako hoćete da Srbija u isto vreme uđe u EU sa Kosovom, pomozite u Prištini da ubrzaju svoje evrointegracije, niko ovde ne govori o priznavanju već o realnom stanju i međunarodnim sporazumima za koje ste i Vi obavezani da poštujete. Budite bolji od samog sebe, ostavite se tih emotivnih izjava i okrenite novi list i delajte i makar malo budite dosledni da ćete biti predsednik svih građana iako to niste. Ako ništa drugo, Vi makar znate da ‘leba bez motiku nema’, razumemo se.

Hvala!

Stefan Nikolić, Master međunarodne politike i ljudskih prava
City University London

Politikolog međunarodnih odnosa i globalne vladavine
Hult International Business School London

1 KOMENTAR

  1. I ovaj napisa sve ovo da bi prebacio Nikolicu sto makar i samo verbalnim nepriznavanjem Kosova kao drzave ometa EU „integraciju“ Srbije? Majko blaga… E moj majstore ovog i onog, bojim se da ti ni dvadeset titula ne bi pomoglo da pokazes ljudima da je ta „integracija“ ista dobro donela, ili ce ista dobro doneti Srbiji. Ali je dovoljan i cobanski fakultet da se vidi koliko ju je do sada u svakom pogledu unazadila, opljackala i ponizila. Izvrnjavam se sto govorim istinu, izgleda da to nije deo londonskog bon-tona.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime