Otvoreno pismo premijeru sa Krfa

0
827

plava-grobnicaAleksandre Vučiću,

Uhvatite pod ruku tzv. srpskog patrijarha i tzv. ministra srpske kulture i pravac – Krf! Vido! Ostrvo srpske golgote i hodočašća, plavih grobnica natopljenih krvlju prometeja nade i apostola jada 15-tih, 16-tih, 17-tih……. godina proteklog stoleća. Otiđite pred Mauzolej žrtava nad čijim lučnim ulazom stoji ispisano `Srpskim borcima – Jugoslavija`. Kleknite sva trojica pred tim natpisom i izgovorite sledeću molitvu:

`Teško da postoji narod koji je doživeo tužniju sudbinu od srpskog. Stradalnički srpski rod kroz istoriju izložen ratovima i genocidnim uništavanjima, u velikoj meri strada i zatiranjem tragova Srpstva, istorijskog pamćenja, zatiranjem svih tragova koji vode prema izvoru mnogomilenijumskog narodnog pamćenja, koji vode ka osloncima njegovog civilizacijskog identiteta. Odsustvo tih tragova iz samosvesti i pamćenja srpskog naroda, zapravo je i dovelo do tragičnog samozaborava i istorijske obespućenosti. A pogubnost lažnog pripovedanja prošlosti, sa uhodanim ponavljanjem, srpskom narodu predodređuje istu krivotvorenu sudbinu kakvu je on trpeo i trpi – ad hominen memoriam.`

Posle izgovorene molitve, skoknite do Vašeg grčkog kolege i zamolite ga da zajedničkim naporom izbrišete ono `Jugoslavija` na ulazu i napišete ono što treba da stoji – Srbija. Objasnite mu da je Aleksandar Karađorđević u vreme podizanja spomen obeležja upao u zamku masonsko- englesku i da se pretvorio u eksperta za brisanje tragova Srpstva, bilo kod podizanja spomena, bilo kod rušenja Žrnova na Avali, bilo, bilo… Ako Vašem grčkom kolegi ne bude bio dovoljan taj argument, objasnite mu da trenutno po Srbiji trčka neobičan izdanak kršnog Karađorđa i potpomognut udbaškim pesnicima viče narodu: `Ja sam kralj! Ja sam kralj!` A narod razrogačio oči, proradio mu prirodni instinkt, gleda tu figuru što viče `ja sam kralj, ja sam kralj`, ali nigde da vidi kralja! Narod, em je davno izgubio gaće, em sad treba i oči da izgubi buljeći u tu figuru što viče! Verujem da će to Vašem grčkom kolegi biti dovoljan argument s obzirom da je i grčki narod izgubio i gaće i oči.

Da Vas podsetimo:  Mitropolit Amfilohije ili o ljudskoj uzvišenosti

Za to vreme, tzv. srpski patrijarh treba da skokne do Mitropolije grada Krfa, stane pred mošti Svete Teodore, vizantijske carice, otvori knjigu na kojoj je na više stranih jezika ispisan tekst o Svetoj Teodori. Iznad teksta na engleskom, krupno je ispisano `engleski jezik`, iznad teksta na francuskom `francuski jezik` i tako redom. Iznad teksta ispisanog čistim srpskim jezikom, napisano je `jugoslovenski jezik`. Istinski srpski duhovnici kroz našu istoriju svom čedu su se obraćali jednim jedinim, srpskim jezikom, jezikom ćirilicom zapisanim u njegovom kodu. Verujem da će taj argument, ako ga se Patrijarh uopšte seti, imati prođu kod grčkih duhovnika s obzirom na njihovu ortodoksnost i kardinalske manire srpskih, i da će umesto `jugoslovenski jezik`, napisati ono što treba da stoji – srpski jezik.

Za to vreme, treći član vaše ekipe, tzv. ministar srpske kulture, treba da skokne do nove postavke izložbe o srpskoj golgoti u muzeju Srpske kuće, iz koje su, u odnosu na prethodnu postavku, izbačene najpotresnije i najsnažnije fotografije o srpskom stradalništvu. Ako ministar srpske kulture nije sposoban da brine o sadržaju postavki na kojima se edukuju dolazeće generacije i svi oni koji pristižu na ovo ostrvo hodočašća i srpske golgote, neka tu brigu prepusti pojedincima, misionarima Srpstva, koji bez ijednog dinara državnih para, poput vlasnika knjižare Željka Popovića, to čine.

Aleksandre Vučiću, ako Vam ceo ovaj poduhvat ne pođe za rukom, predlažem da se vratite u Vaš kabinet. Zapalite cigaretu. Duboko i ritualno ispuštajte dim. Ispušteni dim nema u sebi ništa materijalističko, nikakvu materijalnu svrhu. Čista metafizika! Posle toga izađite na ulicu. Možda će te imati osećaj da bar za milimetar možete da pomerite stvari.

Da Vas podsetimo:  Šta je intelektualac?

dragoslava-koprivica

Dragoslava Koprivica

Krf, 12 septembar 2016.

facebookreporter.org

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime