Otvoreno pismo Sindikata novinara „Novosti“ premijeru Vučiću

0
623

sinosPoštovani g. Vučiću,

Samo mesec dana uoči zakonom predviđenog roka za izlazak države iz medija zaposleni u „Novostima“ nemaju saznanja o sudbini Kompanije. Jedina informacija koju smo dobili, nezvanično, od generalnog direktora i glavnog i odgovornog urednika je da je „stanje dramatično“, da će on „za dvadesetak dana otići iz „Novosti“, a da u našoj zgradi 1. septembra „neće postojati ništa“.

U ime izuzetno zabrinutih radnika Kompanije „Novosti“, kojom upravlja Vlada Republike Srbije, još jednom Vam se obraćamo.

Vlada Srbije imenuje četiri od ukupno pet članova Nadzornog odbora koji, opet, postavlja glavnog i odgovornog urednika „Večernjih novosti“ i svih drugih izdanja Kompanije (Sport, Tip, Zov, Enigma, Bilje i zdravlje, Treće oko i Kalibar) i, istovremeno, generalnog direktora, kao i izvršne direktore sektora. Preko Nadzornog i Izvršnog odbora, dakle, Vlada Srbije utvrdjuje uređivačku i poslovnu politiku i vodi poslovanje „Novosti“.

Direktori i članovi nadzornog odbora, po slovu zakona, dužni su da svoje poslove izvršavaju savesno, sa pažnjom dobrog privrednika i u najboljem interesu društva. Znanje i iskustvo potrebno za obavljanje ovih dužnosti trebalo bi da se podrazumeva.

Nema, medjutim, dokaza da upava „Novosti“ iza koje,ponavljamo, pune dve godine stoji Vlada Srbije, ispunjava navedene zakonske uslove. Naprotiv!

Nadzorni odbor, izmedju ostalog, utvrdjuje poslovnu strategiju i poslovne ciljeve društva i nadzire njihovo ostvarivanje, to jest nadzire rad izvršnih direktora. S druge strane, izvršni direktori su dužni da podnose pisane izveštaje o poslovanju, prihodima i finansijskom stanju društva, na kvartalnom nivou.

Nema ni dokaza da su izvršni direktori podnosili ovakve izveštaje, niti da je krnji Nadzorni odbor (nedostaju dva člana koje je, odavno, trebalo da imenuje Vlada Srbije) to od njih zahtevao.

U međuvremenu, tiraži svih izdanja, sa akcentom na „Večernje novosti“, značajno padaju, a samim tim i prihodi od štampe, marketing beleži rekordno slabe rezultate, zarade kasne, a generalni direktor odbija da odgovori na pitanja reprezentativnih sindikata koja su od najbitnijeg značaja za radno-pravni i socijalni položaj zaposlenih. I sve to, uz prećutnu saglasnost Nadzornog odbora.

Da Vas podsetimo:  Gradonačelnik široke ruke za VTV , Majdaka i Aćimovića

Uz saglasnost tog istog Nadzornog odbora, generalni direktor i glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović uputio se i na dvonedeljnu turneju po SAD. O trošku „Novosti“, naravno.

Prethodno je obezbedio saglasnost za prodaju dnevnog lista „Sport“ – estradnom menadžeru iz Zaječara Saši Mirkoviću.

Imajući u vidu poražavajuće tiražne i finansijske rezultate, a posebno ovaj početak „rasprodaje“ Kompanije, prinudjeni smo da Vam ponovo, javno, postavimo sledeća pitanja:

1. Da li je okončana istraga o „spornoj privatizaciji“ Kompanije „Novosti iz 2006. godine?

Podsećamo da ste u avgustu 2012. godine najavili da ćete ovaj problem rešiti za 15 dana. Prošle su tri godine.

2. Ukoliko istraga nije završena, da li je moguće sprovesti postupak privatizacije u smislu Zakona o javnom informisanju?

3. Ako se „izlazak države“ iz „Novosti“ ne okonča do 1.jula, a verujemo da neće, ima li Vlada neko drugo rešenje? S tim u vezi,
zašto do danas nije realizovana odluka od 28. marta 2014.godine, u čijem donošenju ste aktivno učestvovali, o spajanju Kompanije „Novosti“ i Štamparije „Borba“?

4. Budući da nekompletna i nekompetentna uprava ne ispunjava ni osnovne zakonske obaveze, apelujemo na Vladu da preduzme hitne mere iz svoje nadležnosti, kako „Novosti“ ne bi prestale da postoje.

A to, uvereni smo, nije u interesu ne samo redakcije, već ni armije naših vernih čitalaca, demokratske javnosti i Vlade na čijem ste čelu.

U Beogradu,

26. maja 2015. godine

Predsednica SINOS – SO „Novosti“

Dragana Čabarkapa

sinos,rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime