Otvoreno pismo Tanji Fajon

0
396
Tanja Fajon / Foto: YouTube Screenshot

Dostavljamo Vam Otvoreno pismo Tanji Fajon koje su u ime inicijative U ime kulture uputili „Srbija u pokretu“, „Kreni – Promeni“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. Ispod je verzija pisma upućena na englekom g. Fajon.

U prilogu dostavljamo i fotografiju sa performansa održanog 7. februara kada su studenti performansom „Koju Evropu podržavate, gospođo Fajon“ i slikama neprikladnog sadržaja emitovanog na nacionalnim frekvencijama izrazili nezadovoljstvo zbog neusvajanja predloga zakona koji je podnelo 42.852 građana o uvođenju pola sata kulturnog programa i ograničavanju neprikladnog sadržaja u rijaliti programima.

OTVORENO PISMO TANjI FAJON
Poštovana gospođo Fajon,

Sigurni smo da niste naročito presrećni što ste Vašim obavezama pridodali i ulogu posrednika u rešavanju problema na srpskoj političkoj ceni. Potpuno otvoreno ni mi nismo presrećni. Razlozi ovog obostranog nezadovoljatva imaju isti uzrok. Vaše učešće u rešavanju ovdašnjih problema dokaz su da nešto duboko nije u redu u ovdašnjem društvu.
Svojom ulogom postali ste međutim jedan od prilično uticajnih aktera koji su aminovali formulu tri plus dva smene članova REM-a, koja podrazumeva izbor tri nedostajuća člana, zamenu dva postojeća člana i ostanak četiri trenutna člana na toj funkciji. Time ste založili
sopstveni autoritet i stali iza ovog dogovora, koji je takođe prekršen. Razumemo da je to bilo rešenje koje je posledica odnosa političkih snaga, ali sem političara u ovoj zemlji postoje građani, a oni su, nama se čini, ipak bitniji od političari koji su samo zastupnici narodnih interesa. Navedena formula direktno je rušenje napora građana koji su
probali da korišćenjem ustavnih mehanizama narodne inicijative poprave stanje u medijima.

Za samo 7 dana u neverovatno restriktivnim i čak priotivustavnim okolnostima, preko stotinu aktivista je sa nula dinara budžeta uspelo da sakupi 42.852 potpisa kojim traži ograničavanje rijaliti programa na tri sata u periodu od 6 do 23 časova i uvođenje pola sata kulturnog programa za decu i pola sata kulturnog programa za maloletnike.
Pre i nakon podnošenja narodne inicijative podnosili smo REM-u više prijava zbog direktnog kršenja zakona. Podnosili smo prijave zbog govora mržnje prema profesoru Sinaniju, oralnog seksa na nacionalnoj fekvenciji, nasilja nad ženama, upada u rijaliti program sa pištoljem nasilja kroz brojne tuče, zatim promovisanja nadrilekarstva na nacionalnim frekvencijama, zbog čega je prema izveštajima iz medija jedna osoba preminula. Ni na jednu prijavu REM nije adekvatno reagovao, a kršenje zakona se progresivno i kvantitativno i kavalitativno uvećavalo. Stigli smo do direktnog prenosa Nekažnjenog vršenja krivičnih dela prikazanih kroz protivpravno lišavanja slobode i zatvaranja učesnice rijalitija koja je u trenucima očaja pribegla i samopovređivanju. Prošle nedelje viđen je i pokušaj samoubistva u rijaliti programu, kada je jedna učesnica prerezala sebi vene.
Potpuno razumemo, takođe, da se Vaša uloga odnosila na politička pitanja, u koja ne želimo da ulazimo, ali želimo da imate punu svest da su problemi naročito oni koji se odnose na vladavinu prava, moderni parlamentarizam, suzbijanje nasilja i manjak (političke) kulture povezani po principu spojednih sudova.

Da Vas podsetimo:  Protest protiv otpuštanja radnika RTV: „Sutra ne treba da dolazite na posao“

Prema Ustavu Republike Srbije Narodna skupština bila je dužna da odluči o ovom predlogu zakona. U decembru sada već prošle godine, jasno smo ukazali da postojeći sastav REM nije u stanju da sprovodi postojeći zakon i da svi izabrani članovi REM-a moraju biti smenjeni ili naš predlog zakona usvojen. Nakon svedočenja Anđelije Nikolić da je
protivpravno držana u rijaliti programu Parovi na TV HEPI sa nacionalnom frekvencijom smatramo da je jedino logično rešenje smena svih članova REM i usvajanja našeg predloga zakona, pre raspuštanja parlementa pred naredne izbore. Stajanjem iza formule tri plus dva direktno su podriveni naši napori za suštinskim promenama koji na vraćaju na put pravne države, kulture i sprečavanju nasilja, što su vrednosti koje ove društvo (želi da) baštini.

Izmene zakona odnose se na televizije koje su opšti pružioci medijskih usluga, pa su samim tim prema pozitivnim propisima obavezni da imaju, pored ostalog, i naučno-obrazovni program, kulturno-umetnički program, dokumentarni program, dečji program i program za maloletnike. Činjenica da osim informativnog programa (10% na godišnjem nivou) nisu propisani procentualni udeli za ostale vrste programa ne znači da njihov procentualni udeo može biti nula. A upravo je takva situacija sa kulturnim programom prema istraživanju iz 2017. godine na određenim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. U pitanju je javno-privatno partnerstvo, što znači obavezu vođenja računa o javnom interesu. Na dan 4.decembra, TV PINK emituje osam sati i 45 minuta rijaliti programa, što je preko trećina programa, dok HAPPY TV 11 sati i 30 minuta, dakle skoro pa polovina programa.To znači da ove televizije direktno krše zakon, a REM koji je nadležan da štiti zakon ne radi svoj posao, zbog manjka institucionalnih, peronalnih ili karakternih kapaciteta. Vi dolazite u ime Evrope i od toga kako se Vi budete ponašali ljudi u Srbiji neće gledati Evropu, već institucije koje predstavljate. Predlaganjem zakona kojim pokušavamo da omogućimo funkcionisanje pravne države građani Republike Srbije se svrstavaju uz Evropu vladavine prava Džona Loka, Monteskjea i Rusoa. Deo smo Evrope kulture i stvaralaštva kome pripadaju i naši Andrić i Crnjanski. Želimo Evropu solidarnosti Emila Zole i Alfreda Drajfusa francuskog Aleksandra Obradovića. Hoćemo Evropu Baha, Čajkovkog i Betovena, ali da bi smo ih slušali uz našeg Mokranjca potrebno nam je makar pola sata kulture na televizijama sa
nacionalnom frekvencijom koje obiluju nasiljem i govorom mržnje. Istovremeno duboko preziremo Evropu koja nas posmatra kao primitivno pleme sa kojim se posao završava tako što napravite dil sa lokalnim poglavicom. Stvaralaštvu ovog naroda divio se jedan Gete! I zato nam treba tih pola sata kulture. I zato nam treba taj zakon iza koga je stalo 42.852 građana. Svojim ćutanjem nakon više podnetih prijava REM je postao saučesnik u kršenju zakona, ali i činjenju više krivičnih dela. Verujemo da to možda niste znali, ali sada znate.
Ono što Vi ne biste trpeli u svojoj kući, me želimo ni mi u našoj.
Koju Evropu Vi podržavate, gospođo Fajon!

Da Vas podsetimo:  U Srbiji je medijski mrak, ova vlast je zlo

U ime inicijative „U ime kulture“
Srbija u pokretu
Inicijativa „Kreni – promeni“
Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime