Ova zemlja se gasi!

1
985

Čak i oni koji su žestoki protivnici DS-a, ukoliko ozbiljno razmisle o onim uslovima koje su MMF i Svetska banka ispostavili Srbiji, a koje je nova (stara) Vučić-Dačićeva vlast prihvatila da ispuni, morali bi da se slože sa gornjom Đilasovom konstatacijom. Jeste, ovo je gašenje (ili lagano umiranje) države Srbije. Nažalost, teško je pretpostaviti da će većina građana shvatiti da Srbiju sa ovom vlasti, MMF-om i Svetskom bankom, čeka samo nesreća i da nikakvog oporavka (o kome premijer telali) nema ni na pomolu niti će ga biti.

Naime, Srbija je već pristala da po zahtevu MMF i Svetske banke naloži srpskom parlamentu da usvoji nove antiradničke i antiljudske zakone, kao što je prihvatila da rasproda budzašto i sva javna (državna) preduzeća. Zar postoji neko ko još ume da misli, a da veruje da će, na primer, EPS uspešnije da vodi nekakav strani vlasnik, nego što to može da radi država Srbija? Da li će strani vlasnik uopšte imati interes da razvija srpske energetske potencijale? Zar je strancima u interesu da im na energetskom polju Srbija sutra bude konkurent? Naravno da ne. I EPS će na takav način biti dokrajčen, isto onako kako su uništena gotovo sva druga preduzeća po Srbiji, koja su prešla u privatne ruke.

Prođemo li srpskom gradovima, videćemo samo pustoš koju je iza sebe ostavila “tranzicija” i privatizacija. Na prste ruke mogu se nabrojati privatizovane firme koje su uspele da se održe i da ozbiljno posluju. Uvoznički lobi sada u Srbiji trlja ruke. Na kraju Srbija ništa neće proizvoditi, već će samo uvoziti. Ali pitanje je čime će narod da plaća uvozne proizvode. Kada se narod potpuno ogoli i obosi, oni koji su ga doveli do prosjačkog štapa, dići će sidro i napustiti zemlju. Da li će Srbija uspeti da preživi takvo neodgovorno ponašanje vlasti i namerno pustošenje zemlje? U današnjem državnom obliku i u današnjim državnim granicama, najverovatnije, neće. Unutrašnje napetosti dovešće do neizdrživog povećanja centrifugalnih sila, jer će svim krajevima u Srbiji krivac biti Beograd.

Da Vas podsetimo:  Iza ovoga stoje Britanci!

Ovakvim pristupom vlasti, koja kratkovido gleda samo svoj lični interes, neminovno će se upaliti inicijalna kapisla na severu Srbije. Kada zavlada glad (a ona je tu pred vratima), iz čoveka nestaje ponos, gubi se dostojanstvo i sve ono što čoveka čini čovekom. Srbija se opasno nadnela nad onim najstrašnijim ambisom koji može da zadesi jedan kolektivitet. Taj ambis se zove – autodestrukcija. Nakon svih prevara naših pohlepnih vlasti, doći će do revolta koji će biti usmeren ka središtu srpskog bića. Zapravo, ovakvim putem neizbežno se ide ka samoubistvu države, o kojem Đilas s pravom govori, nazivajući ga – „gašenje zemlje“. Dakle, šta god ovde mislili o Đilasu, jasno je da je njegova “prognoza” u ovom slučaju krajnje istinita.

D. Gosteljski / Koreni

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

  1. Neosporno, ima dosta istine u tekstu čiji je autor D. Gosteljski, ali takodje je evidentna istina ga se gasi ne samo stranka na čijem se čelu nalazi g. Djilas, već da se neumitno gasi i njegova politička uloga.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime