Ovako je srpski vojskovođa dobio prezime

1
1190

9753-putnik-580x326Srbija se danas seća jednog od svojih najvećih vojvoda i najistaknutijih vojnih stratega u istoriji našeg naroda. Radomir Putnik je tokom svoje bogate vojničke karijere bio dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. O njegovoj karijeri zna se mnogo, ali je poreklo njegovog prezimena manje poznato.

radomir-putnik-280x425Radomir Putnik rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu. Njegov otac Dimitrije rođen je u Beloj Crkvi kao sin jedinac i bio je učitelj. Iz Banata se preselio u Kragujevac, gde je bio poznat kao najbolji učitelj u osnovnoj školi. Majka mu se zvala Marija, i kao i njegov otac, rodila se u Beloj Crkvi. Putnik je imao dva brata i dve sestre.

O ovom slavnom srpskom vojskovođi iz balkanskih i Prvog svetskog rata mnogo se zna i mnogo je pisano. Ipak, poreklo neobičnog prezimena vojvodine porodice – Putnik, manje je poznato.

Priča kaže da je prezime Putnik Radomirova porodica dobila u vreme kada su se njihovi preci, tačnije deda Arsenije, doselili sa Kosova u Banat, u Belu Crkvu. Priča kaže da je, kada su njegovog dedu, koji je tada imao oko sedam godina, upitali kako se zove, dečak odgovorio da je on „putnik u nepoznatom pravcu“.

Tako je Arsenije postao prvi Putnik, a prezime se posle prenosilo sa generacije na generaciju sve do vojvode Radomira Putnika.

A. B.

dnevno.rs

1 KOMENTAR

  1. U južnom Banatu i danas ima mnogo ljudi koji se prezivaju Putnik. Zanimljivo je da postoji i prezime Osoba. Igrom slučaja, dvojica Banaćana sa tim prezimenima, inače profesori na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, odseli su u nekom hotelu za vreme stručnog simpozijuma. Kada su hotelski portiri na recepciji predavali dužnost jedan drugome, onaj koji je prihvatio smenu zbunio se i upitao: kako u ovoj sobi imamo dva gosta, a jednu Osobu? Tu anegdotu ispričao mi je lično profesor Putnik, koji inače zna za vojvodino banatsko poreklo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime