Ovako nisu radili ni sadašnji političari

0
705
Aleksinac / printskrin Youtube

Neposredno posle Drugog svetskog rata, u Gornjem Krupcu kod Aleksinca, radio je kao službenik u mesnoj

kancelariji izvesni Gruja Nikolić. To je bilo vreme obnove zemlje, vreme bede i siromaštva. Gruja je bio mlad čovek u punoj snazi, vredan i odan Komunističkoj partiji Jugoslavije. Često je bio u kontaktu sa rukovodstvom partije u Aleksincu, i radio prema dobivenim uputstvima. U Mesnoj kancelariji u Gornjem Krupcu vođene su matične knjige rođenih, venčanih i umrlih za žitelje okolnih sela.

Gruja je bio rodom iz susednog sela Prekonozi. Bio je vredan, pošten i, za ono vreme, pismen čovek. Kao državni službenik bio je popularan kod žena. Bio je naočito visok čovek, smeđe kose, plavih očiju, pravilnog nosa i crta lica; lepo građen, pričljiv, duhovit i snalažljiv. Sve mlađe udovice i raspuštenice su želele da mu se približe. On je bio ozbiljan, poslovan i oženjen porodičan čovek. Muškarci su mu zavideli na položaju i popularnosti kod žena iako je bio galantan i kavaljerski raspoložan i prema njima. Čašćavao je i žene i muškarce u seoskoj prodavnici. Bio je rado viđen gost u većini kuća u selu. Pozivan je na čast kada bi se nekom otelila krava, ili oprasila krmača. Seljaku je stoka najveće bogatstvo.

Posle nekoliko godina rada, stiže u Komitet partije u Aleksincu pritužba na Grujino ponašanje. Pritužba se konkretno odnosila na Grujino ljubavisanje sa izvesnom ženom N u Gornjem Krupcu. Brzo se formira tročlana komisija na čelu sa sekretarom Partije, da ispita slučaj.

Dolazi komisija i poziva Gruju na saslušanje. Sekretar Partije ga upozorava da  govori istinu, i samo istinu, uz prethodno datu časnu partijsku reč. Gruja to učini i saslušanje poče.

– Da li si ti, druže Grujo, spavao sa dotičnom ženom N? – bilo je prvo pitanje sekretara Partije.

Da Vas podsetimo:  Ljevoša: težak život povratnika tokom zime, spas u sakupljanju lekovitog bilja

– Nisam! – odlučno i glasno odgovori Gruja.

– Grujo, ako jesi, bolje ti je da priznaš. Biće bolje za tebe ako kažeš istinu – nastavi sekretar.

– Ma, nisam spavao ni sa jednom ženom u selu. To odgovorno tvrdim – izričit je Gruja.

Komisija je zbunjena. Nisu očekivali takvu reakciju člana svoje Partije. Imaju dokaze, a on ih laže. Ne znaju šta da rade? Za takvo ponašanje sud Partije je strog. Može se dobiti otkaz s posla.

Najednom, jednom od članova komisije pade na pamet da, možda, Gruja ne razume pitanje. Posle domunđavanja sa sekretarom, obrati se Gruji, koji ispred njih stoji mirno, gologlav, sa kapom u desnoj ruci.

– Grujo, da te nešto pošteno pitam, kao muškarac – muškarca. Da li si ti j…o dotičnu ženu N?

– Jesam! – k’o iz topa odgovori Gruja, glasno i jasno.

– Pa, što ne kažeš, čoveče? – dodade ispitivač sa osmehom na licu.

– To me niste ni pitali! – glasno odgovori Gruja i nastavi. – Vi ste me pitali da li sam spavao sa njom, a ne ovo drugo? Ja znam da sa njom nikad nisam spavao, uvek sam bio budan – duhovito reče i saopšti istinu. – Ovo drugo jesam. Što jes’, jes’, i to više puta.

Zbog iskrenosti Gruji je izrečena samo  partijska opomena i on zadovoljan veselo ode kući.

Piše Žika Nikolić

aleksinac.biz

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime