Ovako su prikazani Srbi u najnovijem turskom istorijskom hitu!

2
401
Foto: YouTube Screenshot

Turske serije su izuzetno popularne u Srbiji, ali većina ljubitelja ovih sapunica, nije ni svesna kakve se poruke preko ovih serija šalju, i na koji se način se, ako se radnja dešava u prošlosti, prikazuje vreme sultana i Otomanskog carstva.

Verovatno bi gledaocima u Srbiji slika bila jasnija kada bi pogledali najnoviji turski istorijski filmski hit u režiji Kamila Ajdina, pod naslovom „Turci idu: mač pravde“, koji se na ekranima u Turskoj pojavio 20.decembra.

Ova istorijska drama će takođe biti prikazana u bioskopima u SAD-u, Kanadi, Čileu, Meksiku, Australiji, Japanu, Južnoj Koreji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Rusiji, Južnoj Africi, Indiji, Indoneziji, Maleziji, Kataru, Azerbejdžanu i Kazahstanu.

Tako će i gledaoci u ovim zemljama imati prilike da se upoznaju sa krvoločnim Srbima predvođenim zlim „kraljem Lazarom“ koje su pobedili lepi, dobri, pošteni i moralni Turci, verni pravom bogu Alahu.

 Turska kinematografija se već godinama unazad bavi istorijskim temama, a u ovom filmu se govori o vremenu posle pada Konstantinopolja 1453. godine, kada je sultan Mehmed Osvajač (vladao od 1451. do 1481.) krenuo da pokorava preostale hrišćanske države na Balkanu.

Na njegovom udaru se naravno, našla i tadašnja mala i nemoćna srpska despotovina, koja je odbrojaval svoje poslednje dane i konačno propala 1459. Poznato je sa koliko krvi su Osmanlije uništile i pokorile balkanske države, ali u ovom filmu međutim, Turci su prikazani kao pravedni, moralni i superiorni Alahovi vernici, kojima se suprotstavlja suludi i pokvareni kralj Lazar, koji ne krije svoju mržnju prema Turcima i turskom sultanu. Tzv. kralj Lazar želi da stvori Veliku Srbiju, dok se njegovi glavni vitezovi prezivaju Milošević i Karadžić.

„Kralj Lazar“ je prikazan kao krvoločni gospodar rata, koji se kune da se neće smiriti dok ne popije krv iz lobanje sultana Mehmeda, ali koji završava kao i svi zlikovci u sličnim filmovima.

Da Vas podsetimo:  April u Beogradu

Izmišljotine i istorijski revizionizam u ovom filmu su očigledni, pa čak i lik „kralja Lazara“ nije potpuno istinit. Radi se verovatno o despotu Lazaru Brankoviću, sinu despota Đurđa Brankovića, koji je vladao tadašnjom Srbijom i periodu od 1456 do januara 1458. godine, kada je iznenada umro, pre konačnog pada tadašnje prestonice srpske despotovine Smedereva u junu 1459.

Izvor: kurir.rs

2 KOMENTARA

  1. Kako mi, čitajući naziv Vučićevih partijaca u komentaru „Posmatrača iz daleka“, ovo „esenesovci“ poznto zvuči! Potseća na čuvenu nemačku skraćenicu „esesovci“. Doduše, ovi srpski pratioci „Velikog vođe“, kažu ima ih već i više od 600.000, su u odnosu na one grozne Švabe stvarno još mali, umiljati slatki mačići. Ali ima vremena. Ko zna u kakve opasne mačketine mogu da odrastu- samo ako im narod da vremena! Neće valjda?

  2. Ima li neko mđu esenesovcima muda, jer ovi ministri od milosti Aleksandra Vučića ih sigurno nemaju, da AV privoli da pogleda taj film. Ko zna, možda bi se i opametio pa da prekine poturčivanje Srbije koje je on (-ne znam samo po čijoj zapovesti) pokrenuo? Kroz uticaj Turske i njihovog diktatora Erdogana, koji je, priznajem, još grozniji od ovog našeg sledi- u to sam siguran, ubrzo prvo autonomija a onda i odvajanje Sandžaka od Srbije! Ne verujete? Živi bili pa videli.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime