Ovako treba zaštititi dete od trovanja hranom

0
890

Kampilobakterioza je crevna zarazna bolest koja je vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u razvijenim zemljama, a kod nas se iz godine u godinu javlja sve češće i najviše tokom leta.

44507-dete-580x326Bolest se češće registruje kod dece mlađe od pet godina, a ukoliko se ne leči može da ostavi posledice.

Kampilobakterioza se obično javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim porodičnim epidemijama. Enteritisi prouzrokovani ovom bakterijom prošle godine u Vojvodini registrovani su kao pojedinačna oboljenja bez utvrđene epidemiološke povezanosti, osim u jednoj epidemiji u kojoj je obolelo 16 osoba.

–Inkubacija traje u proseku od dva do četiri dana. Bolest se odlikuje naglim početkom, povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i slabošću i malaksalošću, bolovima u trbuhu, što je praćeno povraćanjem i učestalim prolivastim stolicama.Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi, sluzi i gnoja. Broj stolica se kreće od 10 do 20 u toku jednog dana, a bolest traje obično od tri do pet dana– kaže šef Odseka za epidemiološki nadzor nad zoonozama, vektorskim i crevnim zaraznim bolestima u Institutu za javno zdravlje Vojvodine prim. dr Snežana Medić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine od polovine maja do 21. juna na području Pokrajine registrovano je 38 obolelih od zapaljenja creva koje izaziva bakterija kampilobakter, što je za 60 odsto više u odnosu na period od polovine aprila do polovine maja, kada je bilo 15 slučajeva, a čak za trećinu više u odnosu isti period prošle godine, odnosno od polovine maja do polovine jula 2016. godine.

Dodaje kako nelečenje kampilobakterioze može da dovede do komplikacija, poput reaktivnog artritisa, sindroma iritabilnog kolona, kao i Gijen-Bareovog sindroma.

Kampilobakterioza je bolest koja se na čoveka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog porekla, a uzrokuje je gram-negativna bakterija iz roda kampilobakter.

Da Vas podsetimo:  Znaj, biće Srba, a i Srbije

–Najčešće namirnice koje su izvor zaraze za kampilobakterioze su životinjskog porekla, odnosno potiču od zaražene životinje. Najviše je zastupljena živina, a zatim svinje, ovce i goveda. Uzrok zaraze je ređe nepasterizovano ili neprokuvano mleko– navela je dr Medić.

Najbolja prevencija crevnih zaraznih bolesti je bezbedna priprema hrane, to jest bezbedno rukovanje namirnicama. Važno je i redovno pranje ruku i održavanje lične higijene, kao i higijene prostora u kojem se priprema hrana i obrađuju namirnice.

www.dnevno.rs / Dnevnik / Lj. Petrović Foto: pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime