Ovo je najmlađi čobanin u Srbiji

0
1332

Verovatno najmlađi čobanin u Srbiji ima svega pet godina, dolazi iz sela Bobovo kod Svilajnca i zove se Milutin Jovanović.

Mali čuvar koza je ponos svog oca Vojislava (59), sa kojim dnevno pređe najmanje 10 kilometara za vreme dve ispaše. On je aktivni čobanin, nije samo pozer. Milutin brine o kozama od kada je prohodao, pomaže u čuvanju, muži, ishrani stoke.

Obožava da se igra se jarićima, da pije kozije mleko, da trči za njima po livadi, dok istovremeno uči o prirodi i svetu koji ga okružuje. Za sada je najveći problem kada treba da prodamo kozu, to baš ne voli! – ispričao nam je Vojislav.

Kako kaže, Milutin mu svakodnevno pravi društvo, bez obzira na vremenske uslove. Ujutru počnemo oko devet. Prvo krunimo kukuruz, pa odvedemo koze na odredište, tamo pazimo da ne naprave neku štetu, jer su veoma aktivne životinje.

Sa njima kružimo, vraćamo ih, pričamo i družimo se – ponosno objašnjava Vojkan, koji dodaje da se na farmi proizvodi organska, zdrava hrana.

Pored 30 koza, čuvaju i konje, svinje i živinu.

– Jedini problem je što su sela opustela, nije niko ostao. Tužno i žalosno je što Milutin nema s kim da se druži – zaključuje ovaj farmer, koji samo što je završio sa prvom ispašom za danas.

Druga tura šetnje i uživanja na čistom vazduhu, oca i sina očekuje u pet, kada će se sve do osam uveče družiti sa omiljenim domaćim životinjama. Sve do sutra, kada ih očekuje nova avantura…

webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime