Pa, dobro, kad će više ti izbori?

0
581

izboriJavljaju mediji te da je otkriven lek protiv raka, te da su pronađeni gravitacioni talasi, te da je otkopan točak star 3.000 godina, te da je ulje pomazanja imalo kanabis u sebi, te da zima otkad se temperatura meri nije bila toplija… Svašta je nešto otkriveno ovih dana, samo nikako da se otkrije kad će taj datum izbora da bude. Pa nekako prvi put, s oproštenjem, u modernoj istoriji imamo situaciju da svi znaju da će biti izbora, samo što niko ne zna tačno vreme njihovog održavanja. Jerbo Đekna još nije prelomila, a kad će, ne znamo.

I u tim i takvim okolnostima veliki je neizdrž zavladao. U duhu tog neizdrža Vlada nije izdržala da prosledi Skupštini, Skupština nije izdržala da izglasa i prosledi Predsedniku, a Predsednik nije izdržao da ne potpiše – Zakon o logističkoj saradnji sa NATO. Čija je logistička logika, otprilike, da kad nas sledeći put budu bombama NATOvarali oni će nama unapred da jave gde će krstareća raketa da zvekne, a mi ćemo njima unazad da javimo da li je promašila ruski centar u Nišu. I sve tako dok logistička saradnja ne dostigne svoj eksplozivni vrhunac. Koji bi, po slobodnijim tumačenjima zakona, mogao da bude i da naša strana može ispaljivati rakete pod uglom od 90 stepeni. Te da će NATO, po povratku raketa, i uredno i posthumno čestitati na uspešno izvedenoj akciji. Što, logistički, ima i neke logike. Jer još se dosad nismo samobombardovali, a valjalo bi i to probati.

E sad, da bi se uspostavila strateška ravnoteža izazvana naginjanjem ka Zapadu, trenutna vladajuća koalicija je izvršila unutrašnju stratešku preraspodelu u naginjanju ka penzionerima. S tim u vezi je penzionerska stranka, valjda takođe obuhvaćena ovim predizbornim neizdržom, prešla iz tesnog koferčeta u nepreglednu budućnost kojoj se veruje. Iliti u prevodu: Ups, ode nam PUPS. I sad ako posle legendarne „Miljacke“ novi hit Halida Bešlića bude „Ostao sam bez Krke i Mrke“, neće to biti baš neko veliko iznenađenje. Jedino što je takva pesma daleko teža za pevanje, ‘oće grlo da se stisne od tuge. Samo kad pomisliš kakva čuda mogu da se dese i šta će neko nekom da odnese, a do izbora.

Da Vas podsetimo:  Ko se boji rada još?

Neizdrž, a i o sveopštem neizdržu se ovde govori, uhvatio je i proizvođače bodljikave žice. Svrbe ih dlanovi, još će se ograda postavljati unaokolo. Što možemo Kurcu da zahvalimo, i to baš nekako bukvalno, jerbo je pomenuti austrijski ministar spoljnih poslova najavio da će njegova država uvesti kvote za izbeglice. Otprilike, migrantski Eci i Peci će moći da uđu, ali Pec, Mali Zec i Mala Veverica neće. Već će da ostanu u Sloveniji. Taman posla, rekoše Slovenci, ostaće u Hrvatskoj. Malo morgen, kažu Hrvati, ostaće u Srbiji. Ma šta vam pada na pamet, rekoše u Srbiji, i zaćutaše. Jer je teško i napraviti – a kamoli platiti i podići – ogradu koja ide svuda kuda ulaze migranti: đavo da nosi i Bliski istok i Tursku i Grčku i Evropu, kao i nezgodan položaj moravsko-vardarske doline, kroz koju se ide od svuda tuda od svuda onuda. A posebno je pipavo pitanje kome to sad na Kosovu, a i kako, da objasniš da bodljikava žica, a po našem Ustavu, ne sme da ide iznad Kosovske Mitrovice, već ispod Đakovice, Prizrena i Gnjilana. „Eno piše u preambuli“, verovatno nije dobar polaz, a drugi ne postoji.

Neizdrž, dakle, na sve strane. Ne izdrža Britanija da ne ode iz Evrope. Ne izdrža Turska da ne razmišlja o ratu s Rusima. Ne izdrža Rijaliti bez novog izdanja. Ne izdrža opozicija bez javnog cenjkanja o ujedinjavanju. Ne izdrža ni ne-još-proglašena-izborna kampanja bez slikanja sa decom i gratis ukrasnim predstavnikom EU. Ne izdrža ni Novi Sad da ne postane Firenca, a pod naletom crvenovrpčanog i svečanootvarajućeg predskazanja da Vojvodinu čeka renesansa. Ne izdrža, na kraju krajeva, ni prošlonedeljni ovdašnji kandidat za Darvinovu nagradu, a koji je pretukao svoju suprugu, ispred sudnice u kojoj je pet minuta pre toga osuđen za – nasilje u porodici. Sve je to od tog neizdrža, koji se oseća u vazduhu i koji će, bar nama ovde, valjda nekako prestati kad budemo znali kad je datum tih izbora.

Da Vas podsetimo:  Šta da se radi?

Poludesmo, više.

Voja Žanetić

Vojvođanske novine / Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime