Parastos žrtvama „Bljeska“

0
743

plakat-bljesak1-483x550U petak 1. maja 2015. godine u Beogradu, u Crkvi Svetog Marka, sa početkom u 11 sati, održaće se Parastos žrtvama „Bljeska“.

Bljesak predstavlja zločinačku akciju s početka maja mjeseca 1995. godine, kada su hrvatska vojska i policija izvršile agresiju na deo Republike Srpske Krajine, odnosno Zapadnu Slavoniju (Pakrac, Okučani, Novska, Grubišno Polje, Daruvar…) i za samo 3 dana je ubijeno ili nestalo skoro 300 Srba, a protjerano više od 15.000 Srba (po nekim izvorima i do 20.000 Srba). Uništena je imovina Srpske Pravoslavne Crkve, kulturno-istorijski spomenici itd. Mnogo njih je odvedeno u koncentracione logore namenjene za mučenje Srba.

Na tužnom putu smrti prema Republici Srpskoj, hrvatske snage granatirale su izbjegličke kolone i zasipale ih avionskim bombama, mlado i staro, žene i djeca ubijani su svim raspoloživim sredstvima. Ranjenici su gaženi tenkovima, streljani, klani noževima a poslije masakra, hrvatske jedinice uklonile su tijela pobijenih bagerima i oprale put šmrkovima vatrogasnih kola.

Odgovornost za ovaj udruženi zločinački poduhvat snose: Franjo Tuđman (tadašnji predsjednik Hrvatske), hrvatski generali Mladen Markač, Ante Gotovina i Mladen Kruljac.

Srpski narod Zapadne Slavonije kojeg su snage UN-a ostavile na milost i nemilost hrvatskim agresorima, u zbegovima je krenuo prema mostu na rijeci Savi kako bi se spasio u sigurnu Republiku Srpsku.
Srpski narod Zapadne Slavonije kojeg su snage UN-a ostavile na milost i nemilost hrvatskim agresorima, u zbegovima je krenuo prema mostu na rijeci Savi kako bi se spasio u sigurnu Republiku Srpsku.

Haški Tribunal je 16. novembra 2012. godine u drugostepenoj presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču oborio prvostepenu presudu kojom su bili proglašeni krivima za udruženi zločinački poduhvat, progone, deportaciju, etničko čišćenje… na 24 odnosno 18 godina zatvora. Za ovaj zločin, baš kao i većinu drugih zločina nad Srbima 1990-1999 nije odgovarao niko i ovo je naš glas protiv te nepravde!

Operacijom Bljesak ostvareno je etničko čišćenje zapadne Slavonije u kojoj je ostalo da živi samo hiljadu Srba.

Umjesto da idete na Prvomajski uranak, razne izlete, roštiljanja sa društvom, okretanje praseta i sl. To možete ići i neki drugi dan. Pođimo svi u crkvu da zapalimo svijeće za naše zapadnoslavonske mučenike, koji postradaše ispred hrvatskih zločinaca 1. i 2. maja 1995. kada su 300 naših sunarodnika mučki ubijeni, a hiljade ih je prognano sa svojih ognjišta!

Da Vas podsetimo:  Kako biblioteke šire medijsku pismenost: primeri Pančeva i Zrenjanina

Podijelite naše plakate, nemojte da nas u Crkvu dođe pedesetak. Ako se mi ne sjetimo naših prijatelja, braće, kumova, rođaka, sunarodnika… kako da očekujemo da se nas Bog sjeti sutra kada budemo ulazili Carstvo Nebesko?

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO – DOKUMENTI O PROŠLOSTI: ETNIČKO ČIŠĆENJE ZAPADNE SLAVONIJE

Izvor: Zločini nad Srbima

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime