Pasjane, Gračanica, Mitrovica: Na pragu Nove Godine rođeno skoro 900 beba

0
690
Foto: printscreen (KoSSev)

Od početka 2019. godine do danas u porodilištima na Kosovu koja funkcionišu po sistemu Republike Srbije rođeno je ukupno 898 beba.

U Kosovskoj Mitrovici od početka godine do juče popodne rođeno je 504 zdravih beba. U Gračanici ove godine je na svet došlo 258 zdravih dečaka i devojčica. U Pasjanu je po rečima lekara do danas rođeno 136 zdravih beba.

„Od početka 2019. godne do danas rođeno je 136 beba. U prethodnoj godini rođena je 141 beba, međutim, ostalo je skoro nedelju dana do Nove godine, pa se nadamo da ćemo nadmašiti tu brojku“, rekao je glavni medicinski tehničar u Zdravstvenom centru Gnjilane, Sreten Trajković i dodao da je stručni tim lekara obavio 62 carska reza i 74 prirodna porođaja.

Dvadesetpetogodišnja Maja Stević iz Grnčara kod Klokota ističe da je zadovoljna tretmanom koji dobija na odeljenju ginekologije u Pasjanu.

„Ovde sam zbog održavanja trudnoće, u trinaestoj sam nedelji, došlo je do nekih malih problema, ali je sada sve u redu, usluga je odlična“, rekla je buduća mlada mama.

Ogroman značaj nove bolnice u Pasjanu

Bolnica u Pasjanu koja je otvorena 2015. godine od velikog je značaja za stanovnike južno od Ibra, jer više ne moraju da odlaze u neke od gradova Centralne Srbije na lečenje. Otvaranje ginekološkog odeljenja uticalo je i na podizanje svesti žena o prevenciji. U bolničkoj čekaonici zatekli smo nekoliko žena koje su došle na redovan pregled.

„Mnogo znači kada imaš gde da odeš na pregled, ovde je bliže, ranije smo odlazili do Gračanice ili Vranja“, izjavila je tridesetsedmogodišnja Ankica Dimić iz Mogile, sela u vitinskom kraju.

„Zadovoljna sam, ima stručnih lekara, dosta je skuplje bilo ranije dok odemo do Vranja.  Dva deteta su mi tamo rođena, da je imalo ovde porodilište, sve bi bilo mnogo lakše. Sada je mnogo bolje, bliže nam je, ovde mi je u selu“, kaže četrdestdvogodišnja Desanka Milenković iz Pasjana.

Da Vas podsetimo:  Vatikanski papiri neće sakriti genocid nad Srbima

Pored porođaja na ovom odeljenju se vrše i kompleksne operacije iz oblasti ginekologije, pa se često ovde mogu zateći pacijentkinje koje dolaze iz centralne Srbije.

Srušene su nacionalne barijere tako da i pacijentkinje albanske nacionalnosti u ovoj ustanovi dobijaju adekvatno lečenje.

Međutim, na početku nije bilo lako steći poverenje pacijenata.

„Ja sam tu od samog početka, od otvaranja 2015. Onaj početak i ovo danas ne može da se uporedi. Početak je bio jako težak, međutim vremenom se sve to uskladilo i sada imamo fenomenalne uslove za rad“, ističe Trajković.

Izazov da se oproba u struci za koju se školovala dobila je baš ovde doktorka Marina Jovanović, ginekolg.

„Meni je bio san dok sam bila na specijalizaciji i kada se vratim – da radim u bolnici, a ne u nekoj ambulanti, jer rad u bolnici ne podrazumeva samo ginekološke preglede, preglede ultrazvučnim aparatom, tu preventivnu medicinu, već podrazumeva i sam ulazak u salu, porođaje, carske rezove, zatim i druge vrste operacija koje mi sada, zahvaljujući lekarima koji dolaze sa strane i obučavaju nas, radimo ovde u Pasjanu“, rekla je Jovanovićeva uz napomenu da mogu da pariraju drugim većim ustanovama.

Početak rada i prve porođaje većina zaposlenih emotivno doživljava. Funkcionisali su kao porodica, a cilj je bio ponovo oživeti rađanje dece u Kosovskom Pomoravlju, posle nemira 1999. godine.

“Za prve  porođaje imali smo utisak kao da su to nama najbliži, kao da su u pitanju prve komšije, rođaci, prijatelji, te žene su bile sastavni deo našeg života. Pratili smo ih od prvog do poslednjeg dana. Brinuli smo oko bebica i što se tiče hrane, pampers pelena, gledali smo da na svaki mogući način pomognemo, kao i sada”, seća se doktorka Marina prvih radnih dana u porodilištu.

Da Vas podsetimo:  Sarajevo i ti maligni Rusi – veliki i mali

“Kada je prva beba rođena ovde, mi smo se radovali. Lično ja sam imao takav osećaj kao kada su se moja deca rađala. Od portira, ginekologa, celokupnog osoblja, svi smo bili srećni, bukvalno smo častili zbog tog prvog porođaja”, priseća se Trajković, čovek koji je u ovoj ustanovi od prvog dana osnivanja.

Bolnica u Pasjanu smeštena je u delu izvan sela, blizu puta koji vodi prema Preševu. Pasjane je srpsko selo koje broji oko 2.500 stanovnika, a pored bolnice ovde su smeštene tri škole, “Gimnazija”, “Medicinska” i osnovna škola “Miladin Popović”, opština “Parteš” i “Pošta Srbije”.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime