Patku pred Komunalnu policiju

0
649

Nacelnik-Komunalne-policije-Nikola-Ristic-620x322Ne znam, dragi moji, kojom trasom će se odvijati naredna šetnja ekipe okupljene oko inicijative „Ne davimo Beograd“. Ali, mislim da nema prikladni je odluke od ideje da se od Skupštine Grada Beograda, gde se protestanti tradicionalno okupljaju, posle tradicionalne govorancije, svi upute kroz Bulevar kralja Aleksandra do Beogradske, da se spuste na Slaviju, a onda odu ka sedištu Komunalne policije. Ovaj put bez lubenica. Da ostave patku.

Da li će biti gužve? Biće.

Ali, za ovu trasu ima mnogo razloga. Počevši od onog „događanja fantomki“ u Savamali, što je osnovni razlog za okupljanje pred Skupštinom Grada, preko „privođenja žena koje se udruženo zločinački švercuju u vozilima javnog prevoza“, do ovog od pre nekoliko dana, kada je Vladan Marinković,čovek, seljak, prodavac lubenica iz Lipolista kod Šapca platio svojom glavom svađu sa komunalnim policajcima.

Neko će reći da se sa komunalnom policijom već „obračunalo“ akcijom bacanja lubenica pred njihovim sedištem.

Nije dovoljno, dragi moji. Nije dovoljno.

Kao što morate tražiti ostavke zbog uništavanja tuđe imovine, morate tražiti i ostavke zbog ljudskog života. Zbog privođenja trudnica. Zbog premlaćivanja putnika bez karte. Zbog otimanja materijala od novinara. Zbog bahatosti u javnom životu. Zbog preslišavanja bake koja prodaje cveće na ulici ispred nekog tamo trgovinskog objekta. Zbog legitimisanja klinaca uličnih svirača koji – bože – čine značajan komunalni prekršaj time što sviraju ozbiljnu muziku u Knez Mihajlovoj. Da su svirali neku Cecu, Jecu ili šta ti ja znam koju Pink/Grand zvezdu, to bi, valjda, bilo u redu…

I molim: Nemojte mi sad u komentarima pričati kako je komunalnu policiju smislio Dragan Đilas. Jer – da je to Đilasova unikatna ideja – ne bi se to stvorilo u svim gradovima Srbije (ne opštinama – gradovima). I da je to bilo obavezno – onda bi i kod Palme u Jagodini moralo da se napravi. Ovako… Postoji samo jedno rešenje: Ukinite komunalnu policiju. Ne služi ničemu. Nigde. Jer: nisam ih video da kažnjavaju one koji zagađuju okolinu. Nisam ih video da kažnjavaju one koji prljaju gradove. Nisam ih video da kažnjavaju vozače luksuznih automobila. Nisam video da održavaju javni red i mir. Ne. Video sam ih u „munjevitoj intervenciji“ protiv – običnih, usamljenih ljudi. Ljudi koji nemaju gomilu para uz sebe. Koji nemaju političke veze.

Da Vas podsetimo:  Iz mog ugla: Svakog čuda tri dana dosta, „Jura“ korona, groblje je meta

E, zbog toga (i zbog još mnogo razloga), dragi moji, prelažem: šetnja. Od Skupštine Grada Beograda do sedišta Komunalne policije. Šetnja koja će imati samo dva zahteva: Ostavku Nikole Ristića, načelnika Komunalne policije grada Beograda i ukidanje Komunalne policije grada Beograda.

Nećemo moći svi da stanemo ispred. Ali, Slavija će nam biti dovoljna. Ili možda neće. Ko zna. Ne bih vas više zadržavao.

Aleksandar Bećić

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime