Petrović: Očekujem da Vučić pređe na „ti“ s novinarima

0
209

Premijer Aleksandar Vučić je na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za štampu optužio novinare za “zle komentare” povodom prodaje 109 državnih nekretnina. Gost Novog dana, pisac Miomir Petrović kaže da očekuje da premijer na konferencijama za štampu pređe na “ti” jer je persiranje prevaziđeno u tom dramaturškom kontekstu.

miomir_petrovic_n1
Miomir Petrović

Gost Novog dana kaže da očekuje da se premijer u jednom trenutku umesto prezimenom nekom novinaru obrati rečima „Mile, izađi napolje da ti objasnim neke stvari“.

„To delje vrlo nadrealno, kao i manir koji postoji, a to je odgovor pitanje. Ne bih voleo da sam u koži vas i vaših kolega u ovom periodu“, kaže Petrović.

On ističe da je u Srbiji čak i u svakodnevnom životu teško izviniti se i priznati grešku, dok je kritika na javnom, odnosno političkom nivou „ravna izdajstvu“.

„U umetnosti je kritika neophodna iako je neprijatna. Umetnici ne vole kritičare, ali ih poštuju. To nam je jasno jer je to mentalna higijena. Mi smo, budimo iskreni prema sebi, u poslednjih dvadeset godina stalno na nekim istorijskim raskršćima, navodnim ili stvarnim, stalno smo u nekim dubokooperskim emocijama“, rekao je Petrović komentarišući najaktuelnije naslove u dnevnoj štampi.

On kaže da poslednjih četiri do pet godina živimo u neprestanoj kampanji, koja je smenila period čestih kampanja ali sa dužim pauzama, za koje kaže da su bile melem na dušu građana.

„Sada se sve veći broj učesnika uključuje u histeriju. Živimo u histeričnom društvu, a ta histerija je vešto i konstantno indukovana od aktuelne vlasti. To doprinosi simulaciji stalnog rada i dešavanja. Čitav narativ se sveo na to ko se kada budu ujutru i ko je oznojen u svom radu. Kao da smo mi ostali neradnici“, objašnjava gost Novog dana.

Ipak, on ne veruje da će stalna kampanja dovesti do povećane apstitencije, već kaže da guramo ka zenitu i da ćemo i dalje simulirati demokratiju.

„Kasnije će doći do apstinencije ili nečeg drastičnijog. Kakve se eksplozije ili implozije dešavaju u kotlu koji ključa, to ni stručnjaci ne mogu da predvide“, kaže Petrović.

Prema njegovom mišljenju birači u Srbiji ne glasaju racionalno na osnovu opipljivih boljitaka za sebe, svoju porodicu i svoju zajednicu, već za ideale koji se iznova izneveruju.

„Pošto su iznevereni mi opet glasamo za ideale i nekoga ko menja igru, što je pogrešan način glasanja. Ovde stalno postoji pijačna histerija sa kuglicom ispod tri kutije šibica. Došli smo do pseudodemokratije u kojoj se mi mali kalimeri bunimo zašto se stvari vansistemski rade. To pokazuje jednu nezrelost ljudske zajednice na ovim prostorima“, objašnjava Petrović.

www.cenzolovka.rs / N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime