Pirovanje Dinka Gruhonjića kao paradigma srpske samoubilačke indiferentnosti

0
817

Više je nego žalosno dokle je Srbija dogurala. Njeni građani, čini se, uopšte nisu u stanju da se smisleno organizuju u nekako pokušaju da spreče opštu propast na svim poljima društvenog života i rada. Naime, ako jedan Dinko Gruhonjić, čovek koji je nekako pred onaj poslednji jugo-rat „emigrirao“ u Srbiju, treba da zasedne na čelo „kolone“, koja se digla na pobunu protiv sadašnjeg režima, tada nam je budućnost više nego crna. U normalnom društvu, Gruhonjić, kao perjanica nekakvog nazovi udruženja „vojvođanskih“ novinara (NDNV), ne bi mogao da bude ni predsednik kućnog saveta u omanjoj zgradi.

timthumb.php
Dinko Gruhonjić

Odakle to, da se u Novom Sadu, na čelu protesta protiv režima, uvek nađe šef dvočlanog NDNV (Gruhonjić-Sejdinović) žurnalističkog FBiH (u)voza; onaj isti koji za srpsku decu kaže da su „potomci koljača“ i da su  degenerisani (genetski škart), „kratkonogi“ i slično? Izgleda da među građanima Nov0g Sada, a posebno među Srbima, nema ozbiljnog čoveka, koji bi bio u stanju da pokrene mase u istinsku borbu za bolje sutra.

Kao što vidimo, slično je i sa protestima protiv vlasti u Beogradu i njihovom „žutom patkom“. Otuda, teško je čoveku da se otme utisku, da se takvi procesi, u kojima će na čelu nekakve „pobune“ stajati ljudi, u najmanju ruku, sumnjivih moralnih kvaliteta, čine namerno – a sve u jednom cilju: da se otupi oštrica narodnog nezadovoljstva i da se sve to kanališe tako, da se u Srbiji omogući nesmetano uspostavljanje jednog diktatorskog režima najgoreg tipa (goreg od negdašnjeg južnoameričkog).

D.G.

_____________________

“Magločistač na građanskom protestu u Novom Sadu: RTV-om vlada najgori šljam

podrzi_rtv_4_juliNa sinoćnjem protestu „Podržimo RTV“ okupilo se oko hiljadu građana koji su, osim tvrdnje Dinka Gruhonjića iz naslova, od reditelja Kokana Mladenovića čuli da Srbiji ne treba ni moderna, ni hrabra ni slobodna televizija, jer kao zemlja nije takva

Da Vas podsetimo:  Gradonačelnik široke ruke za VTV , Majdaka i Aćimovića

„Da, drugarice i drugovi, dame i gospodo: RTV-om danas vlada ljudski i profesionalni šljam, najgori još devedesetih naovamo! A njima – poput marioneta – komanduje netalentovani bivši novinar u pokušaju, najzloglasniji ministar informisanja u modernoj istoriji Evrope, diktator u pokušaju Aleksandar Vučić.“

Ova konstatacija programskog urednika u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine Dinka Gruhonjića, koju je na večerašnjem protestu „Podrži RTV“ čulo oko hiljadu ljudi i nekoliko desetina delatnika zaduženih za održavanje javnog reda i mira, sasvim sigurno neće biti objavljena na Radio-televiziji Vojvodine. Neće na RTV-u biti objavljen niti Gruhonjićev predlog rukovodstvu RTV-a da na mesto programskog direktora imenuje Milijanu Baletić, kao što RTV neće preneti niti Gruhonjićeve reči da su njegovi bivši studenti u međuvremenu upravo na RTV-u postali „i regionalne i svetske medijske zvezde“.

„Sada, pod izgovorom da im je istekao ugovor, v.d. rukovodstvo RTV-a otpušta te mlade, hrabre, pametne i lepe ljude. To čine zato što se plaše mladosti, hrabrosti, pameti, lepote i – novinarstva“, rekao je Gruhonjić, koji je, podsećajući da se protest održava na nekadašnji Dan borca, prisutne građane i osobe u uniformi ili bez nje pozdravio rečima „Smrt fašizmu – sloboda istini“.

A neće čak ni u „Folder kulturi“ biti objavljene reči reditelja Kokana Mladenovića da ovo što se događa sa RTV-om nije nikakvo iznenađenje:

„To je logičan kraj sramotne novije istorije Srbije, koja se vraća na početak svoje sramote, u devedesete godine. Kome treba moderna, hrabra, slobodna televizija u zemlji koja nije ni moderna, ni hrabra ni slobodna? Srbiji, zemlji rijaliti programa, zemlji agresije, sirotinje i primitivizma ne treba moderni RTV. Njima treba ona sramotna Televizija Novi Sad iz devedesetih godina, koja im je služila na sramotu medija i na sramotu normalnog i mislećeg čoveka“, rekao je Mladenović pred spuštenim roletnama zgrade Radio-televizije Vojvodine.

Da Vas podsetimo:  Viši sud u Beogradu zaštitio uzbunjivača Željka Stojkovića, EPS ga ipak prebacuje na lošije radno mesto

Poručio je Mladenović okupljenim građanima da su u nedostatku političke (imenovao je Liberalno-demokratsku partiju, Savez vojvođanskih Mađara, Ligu socijaldemokrata Vojvodine i Demokratsku stranku) oni danas jedina opozicija u Srbiji koja hrabrošću, pameću i voljom jedina može izvojevati pobedu.

Ni gledaoci Drugog programa RTV-a sigurno neće biti upoznati sa sadržajem reči koje su, u znak podrške smenjenim (ili otpuštenim) kolegama, izrekle novinarke dnevnika „Magyar Szó“ Margaréta Tómó i nedeljnika „Hét Nap“ Virág Gyurkovics. Druga na mađarskom, a prva na srpskom rekle su, među ostalim, i ovo:

„Smatramo neprihvatljivim konstatno zastrašivanje novinara, smatramo neprihvatljivim što se Savez vojvođanskih Mađara meša u uređivačku politiku javnih servisa, ali pre svega smatramo neprihvatljivim što Mađarski nacionalni savet, kao osnivač ’Magyar Szóa’ i ’Hét Napa’, zloupotrebljavajući svoja osnivačka prava doprinosi uništavanju vojvođanske mađarske štampe“.

Nakon protesta ispred zgrade RTV-a kolona građana uputila se prema Gradskoj kući, gde je na asfalt zalepljen transparent pod nazivom „Odgovornost“, čime se poziva gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević da podnese ostavku zbog nedavnog organizovanja kontramitinga, takođe ispred zgrade RTV-a. Nakon toga, učesnici protesta uputili su se Zmaj-Jovinom i Dunavskom do upravne zgrade RTV-a, gde je održan koncert na kom je nastupilo šest novosadskih rock grupa, koje su i ranije javno podržale građanski protest.

Zlatko Romić

cenzolovka / magločistač

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime