Pisma iz magle: Nobelova nagrada za mir i Srbija

6
1364

Američki kongresmen Rodžer Viker, koji je istovremeno i predsednik Helsinškog komiteta u Sjedinjenim Američkim državama, i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali su šeficu Fonda za humanitarno pravo (FHP) Natašu Kandić za Nobelovu nagradu za mir. Mislite li da se ova vest slučajno pojavila baš sad, u ovoj godini?

Na stranu to što su Kandićevu nominovali osvedočeni albanski lobisti. Na stranu i to što je, prema mom skromnom mišljenju, Nobelova nagrada toliko unižena (setite se da ju je dobio i Marti Ahtisari). Evo nekoliko činjenica koje će vas navesti na razmišljanje.

Godine 2017. nagradu je osvojila Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja. Iste godine, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sporazum o zabrani nuklearnog oružja (koji je zvanično usvojen), bojkotovale su sve zemlje koje poseduju ovo oružje, uključujući SAD. O kakvom onda usvajanju pričamo?! O tome da danas preti nuklearni rat između Amerike i Severne Koreje ne treba ni trošiti reči.

Godine 2013. nagradu je dobila Organizacija za zabranu hemijskog oružja. Iste godine, Sirija je prijavila arsenal hemijskog oružja za koji je upravo ova organizacija ustvrdila da je stopostotno uništen. Zašto su onda Vašington, London i Pariz prošle godine optužili Damask da je koristio hemijsko oružje u provinciji Idlib? Dakle, da li je to oružje ikada uništeno? Ili je Nobel trebalo samo da nam zamaže oči.

Nadalje, 2012. godine nagrađena je Evropska unija. Tek, baš te godine je po prvi put pomenut „bregzit“ (doduše kao „Brixit“), odnosno izlazak Velike Britanije iz EU, što se na kraju i desilo. Još jedna zapanjujuća podudarnost.

Dakle, zašto je ove godine baš Kandićeva nominovana za Nobelovu nagradu? Ima li to veze sa strategijom proširenja EU, u kojoj Brisel traži da Beograd i Priština „hitno“ (i velikim slovima „HITNO“) potpišu pravno obavezujući dokument? Treba li podsetiti i na nadolazeće izbore u BiH, krizu u Makedoniji i Grčkoj u kojoj se pominje priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine, haos u Albaniji, ubistvo lidera SDP Olivera Ivanovića? Podsetiću i na još jednu „podudarnost“ – baš ove godine u julu na samitu Berlinskog kongresa u Londonu lideri postjugoslovenskih država trebalo bi da potpišu Sporazum o osnivanju REKOM-a, iza kojeg stoji upravo Kandićeva!

Da Vas podsetimo:  Nomofobija

Na kraju, logično je postaviti pitanje ko će i kako probati da u bezbednosno krhkom regionu iskoristi REKOM? Za koga će ta organizacija voditi kampanju? I kako će svemu tome pomoći Nobelova nagrada.

Mislite o tome. Izađite iz magle.

Milan Dobromirović

vaseljenska.com

6 KOMENTARA

  1. Zasto da joj se ne udijeli to, vremenom smecem postalo, zvano po Nobelu! Pa odavno je isto udjeljivanje poprimilo smisao su-kladan izumu: DINAMITOM ZA MIR! TA, SVA geostrateska doktrina UDJELJIVACA obznanjena je cijelom miru-svijetu: silom-ubijanjem u ime sopstvenih unteresa.
    Uostalom, zasto ne i ovoj Nistici, ako su isti udjeljivaci udjelili Orden Drzavnika Godine Onome sto mu se Sove javljahu. Sve u svemu napredujemo, ima nas…

  2. И треба! Тако ће и слепци прогледати – како се из партизанске чатрље у Шумдаији издајом својих узвисује на трон срамоте.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime