Pismo o Majci. Srpskoj

0
996

foto-svet-plus1-620x330

Danas, posle jurcanja da zbrinem mladog jazavičara, udarenog u saobraćaju, čudim se ljudima koji se čude mom jurcanju. Ne znam, brate, meni je normalno pomoći unesrećenom biću, bez obzira da li ima dve ili četiri noge. Čak puno i ne razmišljam, to mi dođe spontano.

Znam da ima vas koji držite pse na lancu, znam da ima vas koji psujete gladne pse po ulici, izbačene jer su porasli i počeli više da jedu, i znam da ste u većini vi koji nas što udomljavamo – smatrate ludacima i budalama.

Ne znam zašto, ali ubeđena sam da ste to isti vi koji gutate današnje vesti o slavlju jednog osamnaestogodišnjaka iz krimogene porodice.

Zamislite, u istoj zemlji živimo i jedni i drugi. I mi koji zadnji dinar dajemo za humanost i vi koji zadnji dinar dajete na – svaki detalj o navedenoj porodici, s akcentom na rođendan.
Znam da i dživdžan zna koliko košta poklon koji je od majke dobio sin.

Ko smo mi, obični smrtnici da sudimo šta će jedna (je) majka da počasti jednog i jedinog sina, uzdanicu majčinu uzora omladine, junačinu, naslednika loze i carstva krvavo (!) stečenog.

Neka slavi dete, nemam problem ja sa tim, ali za mene i meni slične, to nije vest, i to ne bi trebalo da bude vest. Prosto ne znam da li Majci raste ili opada broj obožavalaca ako znamo koliko se iskeširalo za ovakav festival?

Hajde, da ne kažem da je mogla biti humana pa za te pare napraviti jedan bar, pravi, pošten azil za napuštene životinje (pod utiskom sam od danas), ali mogla je te (sve) novce donirati nezbrinutim Obrenovčanima (pod utiskom sam od maja). Jooj šta je sve mogla…joj… Šta bih sve mogla….

Da Vas podsetimo:  Srbija u zaboravu nacionalne etike!

O, ne nemojte da vam padne na pamet da je neko (osim ne tako dobro plaćenih i ne tako zaštićenih estradnih likova) ljubomoran… Ne nisam, samo sam očajna kako je nekom dato (?) a on ne zna pametno da ga iskoristi. Mislim, to krvavo stečeno bogatstvo i kapital.

I ne, ne mrzim niti jednu estradnu personu.

Svako svoj krst nosi, i svako svog rasnog psa ima, samo ako u njih već gleda cela nacija svaki dan, zašto ih neko ne nauči, da mogu biti još popularniji ako se okrenu humanitarnim akcijama?

Ali, bre, zapravo, ne za tri vinjaka novinaru! Evo ja bi prešla Majci preko svega (skoro…) kad bi od svojih para (da ne kažem od para narodnog heroja) uradila nešto značajno, vredno i trajno. Mislim, Njene (manje više kradene, otete, vrlo skupo plaćene) pesme će se pevati generacijama (ipak čestitke kompozitoru, ne baš i tekstopiscu), svaka čast, ni o Tesli deca ne znaju koliko o životu navedene, ali džaba pesme kad ih treba uz jelo i piće, u toploj kući pevati.

Izvini Majko, ma koliko se trudila ipak ima onih koji ne gledaju kroz ružičaste naočare i tv monitore. Svakom detetu srećno punoletstvo bilo pa i tvom, ali kad slet prođe, osvrni se malo, oslušni … Cvile napušteni gladni psi… Nedaleko od bedema tvoje kule, plaču deca bez krova, kreveta i kaputa, hladno im je… Plače majka što bez posla osta, kako ćerki haljinu za rođendan da kupi.

Milijana Barjaktarević

Kolumnista

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime