Pismo predsednika Dveri, Boška Obradovića

1
627

Poštovani prijatelji i saborci,

bosko-obradovic-dveriPre svega želim svima da Vam se zahvalim na žrtvi koju ste podneli da bismo sproveli četvrti izborni proces za pet godina. Ovo je bila teška i neravnopravna borba. Nije lako bilo, svi smo već puno istrošeni iz prethodnih borbi. Iz Centrale je počela da kaplje pomoć (štandovi, plakati, leci, nalepnice, baloni, gorivo za dolaske na događaje, podrška kancelarijama…), ali je još uvek mala. Nismo imali vremena da ojačamo organizaciju na terenu, nismo našli novac, mediji su ponovo bili zatvoreni.

Sada vam je svima jasno zašto sam pre izbora toliko insistirao na udruživanju opozicije po pitanju zajedničke borbe za obezbeđivanje fer i poštenih izbornih uslova i ravnopravnog medijskog tretmana, iako nas to dovodi u kontekst sa mnogima sa kojima ne bismo voleli da se nađemo zajedno. Ovako imamo situaciju da nemamo nikakvih šansi na kontrolisanim izborima, posebno jer nismo obezbedili nikakav novac, probili medijsku blokadu niti imamo jaku organizaciju na terenu.

Smatram da je kampanja bila dobra, životna, sa konkretnim rešenjima, najozbiljnija od svih, posebno kada se uzmu u obzir borba protiv političke mafije i ponuđena ostavka u slučaju da se ne ispune predizborna obećanja u prvih 6 meseci. Međutim, građani su se opredelili za liniju manjeg otpora: Vučića, obnovu Žutog preko Jankovića, dizajniranog Jeremića i sprdnju Belog. Ispada da smo preozbiljni za prosečnog glasača, bez obzira što imamo najbolji program i što naša politika danas pobeđuje širom Evrope i sveta. Ne treba klonuti duhom, jer će se sve brzo menjati. Šešelj je pao, Jeremić je malo osvojio i tek treba da pravi stranku, Janković ima problem deobe plena sa DS, Beli je pokazao jalovost. Mi smo u Skupštini, imaćemo vidljivost i moramo mnogo više da se posvetimo razvoju naše političke organizacije na terenu. To je naša rak rana, to će biti najteže, ali i najplodotvornije. O tome više drugi put. Sada imamo dve tekuće teme:

Da Vas podsetimo:  Sokolski rad na stvaranju zajedništva u redovima naraštajaca iz župa širom Jugoslavije

1. Što se tiče omladinskih protesta širom Srbije pretpostavljam da ste videli zvaničan stav Pokreta https://dveri.rs/clanci/podrska-mladima-ne-dozvolite-da-vas-iskoriste i moje obrazloženje zašto sam se pojavio na protestu u Čačku https://dveri.rs/aktivnosti-predsednika/obradovic-zasto-sam-podrzao-proteste-omladine

Stvar je osetljiva: protesti protiv vlasti su prava stvar, posebno kada ih vode mladi, posebno u trenutku pobede vlasti. Ovo je velika i važna stvar za budućnost opozicije u Srbiji. Protesti uvek mogu biti zloupotrebljeni kao u ranijoj političkoj istoriji za potrebe nekoga sa strane. Ali, to ne mora da znači. I mi se pitamo. Savetujem svima da se privatno pridruže protestima u svojim sredinama, a našoj omladini da se stavi na čelo protesta i protestima da nacionalnu crtu kroz transparente, srpske zastave i parole sa nacionalnim sadržajima. Nemamo razloga da se povlačimo i da nam potencijalno preuzimanje protesta od soroševaca bude izgovor zašto ništa nismo uradili. Ovo je naša zemlja, ovo su naša deca i treba ih podržati. Gde god možete preuzmite i vođstvo protesta.

Studenti iz Novog Sada danas su izašli sa zahtevima koje kao da smo mi pisali: ostavka članova RIK-a koji su glasali za antiustavno Uputstvo o glasanju na KiM, ostavka Maje Gojković zbog ukidanja Narodne Skupštine, ostavke članova REM-a zbog ćutanja za vreme kampanje i omogućavanja neravnopravnog medijskog tretmana svih izbornih učesnika i ostavka direktora i glavnog urednika RTS-a zbog medijskog mraka. Tražili su podršku svih drugih centara protesta i da protesti traju do ispunjenja zahteva ili da se ide na vanredne parlamentarne izbore. Pratićemo situaciju, nećemo dozvoliti da naš Pokret bude uvučen u bilo šta što nas može kompromitovati, ali se nećemo ni sklanjati i bežati od odgovornosti. Dužni smo da nastavimo borbu protiv ove vlasti i to ćemo činiti i u Narodnoj skupštini i na ulici.

Da Vas podsetimo:  Opasno građanističko nasrtanje na Srpsku pravoslavnu crkvu i sve njene vernike

2. Predsedništvo će razmotriti izveštaj Izbornog štaba kada stigne i potom ga uputiti na usvajanje Glavnom odboru koji ćemo organizovati u narednih 30-40 dana. Ja sam spreman da preuzmem odgovornost za loš izborni rezultat pred Glavnim odborom koji me i kandidovao. Čekaju nas beogradski izbori i potencijalni vanredni parlamentarni izbori. Treba dobro razmisliti možemo li na njih sami ili treba razmišljati o predizbornim koalicijama. Naša borba se nastavlja. Naše vreme tek dolazi. Moramo mnogo toga da menjamo i popravljamo u našoj organizaciji. Ima i pomaka: pokrenuli smo Političku školu, Omladinu, Žensku snagu, ponovo bili dobri na internetu, ali je sve to nedovoljno. Fali članstvo, mnogo više ljudi, mnogo više mesnih odbora i akcija na terenu, Na tome ćemo najviše raditi u budućnosti.

Gore glave, ovo je bila muška i časna borba iz koje smo izašli poraženi, ali ne i pobeđeni. I vojvoda Živojin Mišić se povlačio kada je neprijatelj bio nadmoćniji, da odmori vojsku i zbije redove, a onda u kontranapad kad nas najmanje očekuju.

Boško Obradović
predsednik
Srpski pokret Dveri

1 KOMENTAR

  1. boško.prvo,nisi uspeo da okupiš oko sebe politički pismene,a ima ih.znači fali poverenje.sve ovo što pričaš si do nekle u pravu,ali.od onih kpoji nikada nisu bili komunisti možeš dobiti dobre savete a ne od bivših komunista,koji su uvek isti samo se drugačije sada zovu.na izbore nisi smeo da izlaziš ni pod kakvu cenu bez sučeljavanja svih kandidata na rts.ako vučić nije hteo,pa nećeš ni ti,da mu ne dajete legitimitet.medjutim,nije se ni on nadao da će ovako katastrofalno proći,uostalom kao i vi.drugo,baš čudno za jednog ,,opozicionara,, da podrži jeremića.malog udbaša,pozderca.ko ga podrža,ti i veljo,iza ovoga nema dalje.znači,osim stamatovića,i belog preletačevića kao jedinog ne stranačkog kandidata,vi ostali ste bili pokriće komunistima.evo sada se ponavlja ista slika iz vremena prvih takozvanih izbora gde su bili milošević i drašković.ko je znao šta je javnost rada,znači televizija,nije hteo na izbore.da bi to sve zamaskira,drašković nas je ignorisao i zna se kako je bilo.mi smo izgubili a on je nastavio udbaški zadatak da sve to zamaskira i na kraju ugasi SPO,stranku sa milion i više pristalica.u startu nismo znali šta je bio njegov cilj,a bio je,da kanališe srpsko nezadovoljstvo,i taj trud obezvredi.eto to već narod posmatra,već trideset godina.pored tebe imaš samo velikog ševarlića,i ništa više.imao si sugestije,da stalno pozivaš vučića na tv duel,zašto si stao,zašto nisi bio dosledan i tražio javno da niko ne ide na izbore dok se svi zajedno ne pojavite na tv duelu.da rezimiramo,imao si dve katastrofalne greške.podrška jeremića,malog udbaša i izlazak na prevarantske izbore.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime