Pismo Vladi i Skupštini: Izbori, da ili ne?

0
638

Kabinet predsednika Vlade Aleksandra Vučića
Nemanjina 11
Beograd

Kabinet potpredsednika Vlade i ministra trgovine
turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića
Bulevar Mihajla Pupina 2
Beograd

Kabinet potpredsednika Vlade i ministra državne uprave
i lokalne samouprave Kori Udovički
Nemanjina 11
Beograd

Kancelarija za saradnju s medijima
Nemanjina 11/Bulevar Mihajla Pupina 2
Beograd

Narodna Skupština Republike Srbije

Poštovani,

izboriovih dana jedna od najaktuelnijih političkih tema u Srbiji je da li su nam potrebni vanredni parlamantarni izbori. Javnost je oko ovog pitanja podeljena.

Lično smatram da nam novi, vanredni parlamentarni izbori nisu potrebni. Imali smo ih pre godinu i po dana i narod je rekao svoje mišljenje.

Ponovni izbori bi nam potrošili ogromna sredstva, koja bi se uzaludno „bacila u bunar“, a sa izborima ne bi dobili niša novo, a izgubili bi mnogo vremena baveći se njima. Mislim da situacija u državi nije toliko problematična da bi morali ići na vanredne izbore ili zadovoljavati volju opozicije.

Posebno nije realno raspisivati ih sada, kada se krenulo na rešavanje mnogih nagomilanih problema u državi, jer samo gubimo tempo u izlasku iz krize, koja već predugo traje u našoj državi. Pre svega, mislim na rešavanje razvoja privrede povećanjem zaposlenosti, sređivanje stanja u sudstvu koje je u velikim problemima i jačanju svih institucija sistema koje treba da uvedu red u državi u svim sferama rada, bez jačanja pojedinaca koji misle da su oni ti koji treba sve da rešavaju.

Takođe, treba pod hitno raditi na otklanjanju lošeg rada organa uprave na koji je svoje mišljenje dala Državna revizorska institucija, da se budžetska sredstva troše NEZAKONITO I NERACIONALNO, što govori da još imamo dosta rezervi.

Naš zadatak je da se na reformama društva radi ubrzano, a ne brzinom puža kako reče nemačka kancelarka gđa Merkel našem premijeru.

Da Vas podsetimo:  Loših 100 čine Srbiji zlo... (3)

Pored već rečenog, u narednom periodu važniji zadatak od izbora treba da bude rešavanje poslovanja javnih preduzeća, posebno onih koji prave gubitke, za koje nema nikakvog opravdanja, zbog čega se dugo toleriše loš rad ovih preduzeća i nikakve mere se ne preduzimaju protiv odgovornih lica za takvo loše poslovanje.

Ko to koči i ne dozvoljava da se neuspešni direktori tih preduzeća pod hitno smene, a ne da se penzionerima smanjuju ZAKONITO UTVRĐENE PENZIJE, kako bi se pokrili njihovi gubici.

U ovoj državi ima para kada se domaćinski posluje, ali se vrši pogrešna raspodela.

Ukazao bih na još neka značajna pitanja koja treba rešavati pre izbora, jer sredstva namenjena za izbore u ovom trenutku mogla bi da se upotrebe u mnogo bolje svrhe.

Radi se o reviziji velikog broja agencija, koje ustvari predstavljaju duplirane poslove, koje su obavljali i obavljaju organi uprave. Na ove agencije se troše velika sredstva nepotrebno, a Vlada je davno obećala da će raditi na njihovom smanjivanju.

Do sada nema tačnih informacija o tome šta je konkretno preduzeto.

Posebno pitanje koje iritira sve građane je da mnogi političari primaju po tri i više plata, radeći na više radnih mesta i time ostvaruju ogromna primanja kao članovi upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća i drugih organa.

Dok sam radio u republičkim organima pre 30 godina, bio sam član upravnih odbora fakulteta i srednjih škola i za to angažovanje nisam bio plaćen.

Sada je praksa da se to debelo plaća/unovčuje, pored svog redovnog posla.

Sve ovo što sam izneo kao deo ilustracije na čemu nam je preči rad od izbora, može se rešiti samo pod uslovom ako na odgovorna mesta dođu visokostručne i visokomoralne osobe.

Da Vas podsetimo:  Mostovi, manipulacija, strah - sećanje na sudbinu advokata Dragića Joksimovića

I na kraju, pitam se da li ovakva razmišljanja nas građana, koja o sličnim problemima pišu, neko od nadležnih čita i uvažava naše predloge ili da nam odgovore ako se sa njima ne slažu.

S poštovanjem,

Gojko Ilić, dipl. ecc. bivši pomoćnik ministra za tržište i cene Republike Srbije

Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime