Četiri godine kasnije

Isturči se patriota iz inata

4
840

Na predsedničkim izborima 2012. godine kada je pobedio Tomislav Nikolić, kome su ako se ponovo kandiduje slabe šanse da pobedi, nije toliko bio presudan glas patriota koliko inat većine onih koji su glasali za Nikolića. Dobar deo tradicionalno građanskih i liberalnih glasača tada je iz inata glasao za Nikolića ili nije ni glasao („beli listići“). Naravno Nikolić je pobedio i zaslugom patriotski orijentisanih glasača, koji su se po prvi put ujedinili oko jednog cilja, a to je bilo zbacivanje „žutih“ sa vlasti, ali i zaslugom glasova koji su stigli iz žute glasačke mašine, koji su želeli da kazne svoje političke predstavnike zbog katastrofalne pre svega ekonomske politike. Posledica tog inata + patriotskog jednoglasja jeste bila pobeda Tomislava Nikolića a sa njim i dolaska na vlast SNS-a.

tacii nikolic
Nikolić i Tači obučeni u ista odela. Po nalogu EU ili iz lične ljubavi?

Danas, četiri godine kasnije, patriotski orijentisani glasači su razočarani u politiku koju vodi SNS, pre svega nacionalnu i proevropsku politiku, ali i u politiku predsednika Nikolića, koga patrioti ne razdvajaju od SNS-a. To patriotsko razočaranje je prešlo u otvorenu mržnju prema vladajućoj stranci i koaliciji. Ta mržnja prema SNS-u je trenutno kohezini faktor između potpuno različitih političkih opcija i glasača, ona je zapravo ujedinila građansko-liberalne i patriotske glasače. Ujedinila je pronatovske i antinatovske, proevropske i proruske, desne i leve, liberalne i nacionalne glasače pa i partije.

Ono što dodatno može da niveliše različitosti u sadašnjoj srpskoj opoziciji i približi liberalne i nacionalne glasače i partije, jeste pobeda Trampa u Americi. Dobar deo patriotski orijentisanih glasača iako ne voli Ameriku sa velikim simpatijama gleda na Trampa. Primer je recimo Vojislav Šešelj, koji je kao predstavnik patriotskih snaga u Srbiji otvoreno podržao Trampa. Ali i većina rusofila koji su ujedno i patriotski orijentisani glasači simpatišu Trampa kao nekoga ko neće imati otvoreno neprijateljske odnose prema Rusiji.

Da Vas podsetimo:  Lekari odgovorili Brnabić: Opet nas ne razumeš, i dalje nas omalovažavaš!

Onaj predsednički kandidat koji bude umeo da spoji i sinhronizuje liberalno-građansku proameričku (protrampovsku) i nacionalnu prorusku političku priču, imaće najviše šanse za uspeh. Upravo takav politički narativ u svojoj predizbornoj kampanji koristi predsednički kandidat Vuk Jeremić. Jeremić se postavlja kao alternativa i jakom SNS-u koji je do sada pretendovao na glasove patriota, ali i potpuno raspalom bloku liberalno prozapadnih političkih partija na čelu sa DS-om. Jeremić računa i na desne i na leve glasove, računa i na rusofile i na amerofile, i na liberalne i nacionalne, Jeremić računa pre svega na razočaranost i jednih i drugih glasača i na pobedu koju bi mu mogao doneti srpski inat, baš onako kako je doneo Tomislavu Nikoliću pre četiri godine. I za pobedu Nikolića na prethodnim predsedničkim izborima bila je dovoljna podrška nejakog Koštunice koji je ipak imao uticaj u tom nacionalno orijentisanom delu glasača, par apela Vesne Pešić građanskoj Srbiji, „beli listići“ i na kraju čuveni srpski inat.

Koliko je realno ovo Jeremićevo očekivanje, obzirom da srpski desničari u njemu vide potomka „turskih“ begova i Titovih satrapa Dizdarevića iz Bosne i da je DS otvoreno stao iza Saše Jankovića, najbolje će pokazati naredni predsednički izbori. Ono što je sigurno, jeste da patriotski orijentisani glasači u Srbiji u najvećem delu neće glasati za SNS-ovog kandidata bio to Vučić ili Nikolić. Da li će patriotski orijentisani srpski glasači ostati neutralni ili će na kraju ipak prelomiti i iz inata glasati za potomka „turskih“ begova, teško je u ovom momentu predviteti. Dosta toga će zavisiti i od kampanje u kojoj bi vladajuća partija mogla dodatno ogorčiti patriotske birače i gurnuti ih u pravcu Jeremića kao što je to Zorana Mihajlović učinila sa glasačima socijalista kidišući na SPS. Ako uzmemo u obzir naš narodni mentalitet ni malo ne bi iznenadilo da na izborima ponovo proradi čuveni srpski inat i donese preokret na političkoj sceni.

Da Vas podsetimo:  Ubijanje Vučića, još jednom

Željko Injac

www.vidovdan.org

4 KOMENTARA

  1. Tacno je da je dobra analiza.Zakljucak? Za koga da glasamokada su svi kandidati i partije antisrpski orijentisane. Verovatno ce trebati da prodje 20-30 godina, jedna generacija, da se ,,zamene,, Micuni, Draskovici,(Vuk i Danica, nezna se koje gori covek) Jeremic, Jovanovic, Canak, Biserko, Sonja Liht. Nova generacija ce tek tada moci da iznedri nove ljude u vremenu koje ce daleko kompleksnije i teze da bude po Srbiju nego sto je sada.Teska vremena jedino ce biti stimulans za radikalne promene u nacionalnoj politici.

  2. Juče su Nikolić i Vučić pregovarali u Briselu. Primetno je prsustvo predsednika Rpublike iako je prethodne briselske pregovore vodio, ugovarao i potpisivao predsednik vlade i neki ministri.(?) Sastanak nisu pratile nikakve izjave zvaničnka iako u članu 9 Zakona o vladi RS stoji “ Rad Vlade je javan. Vlada je dužna da javnosti omogući uvid u svoj rad prema zakonu kojim se uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja.“
    Danas čitamo o nervoznom Vučićevom susretu sa Srbima na Kosovu (beda jedna održava sastanak u Raškoj) pa čitamo da je žandarmerija upućena na granicu ili na sever Kosova i svima nam je jasno da je Kosovo juče, u Briselu, prodato u potpunosti i da su ovo igranke nervima i dostojnstvom građana Srbije po oprobanom Vučićevom receptu ( nije mi jasno zašto toliko naših para troši na tolike konsultante kad su tako neinventivni i stalno se ponavljaju) – eto bio bi skoro rat, ja sam to sprečio i Kosovo više nije u RS, ali je rat izbegnut i spaseni su životi ( a generalu Trifunoviću za ovakav potez sude) . Od danas važi novi pozivni broj za Kosovo,a predsednik vlade RS kao i predsednik RS ne mogu ni nogom kročiti na srpsku teritoriju Kosova i Metohije.
    Podsetimo se da je u članu 11 Zakona o vladi RS , odeljak početak i prestanak mandata vlade navedeno sledeće : „Mandat vlade počinje od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom. Zakletva glasi: Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano I BITI POSVEĆEN OČUVANJU KOSOVA I METOHIJE UNUTAR REPUBLIKE SRBIJE“
    Svima je jasno da je Vučić prekršio svoja ovlašćenja, kao i mnogi ministri i da je njihova moralna obveza da daju ostavku, a uslov našeg opstanka da ih najurimo.

  3. Odlična analiza dešavanja 2012 god. A sada 2017 sledi totalan krah politike Srpske napredne stranke, jer nisu sproveli svoja predizborna obećanja iz te 2012 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime